programy
kategorie

Francuska zupa cebulowa. Rozgrzewa oraz wzmacnia odporność

Na zimowe, chłodne wieczory, jakie panują obecnie, idealnym daniem będzie zupa cebulowa po francusku, która jest prawdziwym klasykiem tamtejszej kuchni. Nie tylko rozgrzeje oraz wzmocni organizm i uchroni przed infekcjami, również obniży poziom cukru we krwi, obniży poziom cholesterolu oraz dostarczy potrzebnych składników mineralnych jak fosfor, siarka, cynk, krzem. Oprócz walorów prozdrowotnych ma również inne atuty. Jest bardzo aromatyczna, treściwa i ma piękny kolor. Sekretem jest odpowiednio przygotowana cebula, która wymaga sporo czasu. Po spróbowaniu zupy każdy jednak uzna, że było warto. Najlepiej smakuje z przypieczonymi grzankami i serem, np. z gatunku provolone. Oto potrzebne składniki i sposób przygotowania francuskiej wersji zupy cebulowej.

25-02-2021
65 reakcji
35
17
13
Podziel się
Komentarze (13)
25-02-2021
JolK
Robię bardzo często francuską zupę cebulową bo uważam że jest łatwa i szybka do zrobienia , to co tu tu jest to jakieś niewiadomo co ....Proszę mój i raczej francuski...Czytaj całość
zobacz więcej komentarzy (13)

Programy Wirtualnej Polski

KOMENTARZE
(13)
JolK
3 lata temu
Robię bardzo często francuską zupę cebulową bo uważam że jest łatwa i szybka do zrobienia , to co tu tu jest to jakieś niewiadomo co ....Proszę mój i raczej francuski przepis : 2 - 3 cebule, pokrojone w grube piórka , 200 gr. wędzonego boczku pokrojonego w kostkę , litr wody , szklanka białego wina i kilka gałązek tymianku (a na koniec ser gruyere albo emmental nie jakiś provolone , fe ) , i robimy tak Na patelnie wkładam boczek , czekam aż puści tłuszcz , tu wkładam cebule i wszystko się ładnie rumieni aż cebula zacznie karmelizować (wtedy brązowieje) , tu dodaje szklankę wina aby odkleić wszystkie aromaty od dna patelni , robi się taki fajny brzozowy sos , dusze prawie do całkowitego odparowania sosu z tymiankiem . Tu przelewam wszystko do głębszego garnka , dodaje litr wody i zagotowuje . Zupa gotowa , można spróbować i posolić i popieprzyć wedle smaku , teraz tylko podanie , efektowne w momencie obiadu . Podanie Do żaroodpornych naczyń , wlać zupkę , dodać ser, na to położyć kromki chleba obsypane serem , zapiec i gotowe . (jeśli brak wam żaroodpornych naczyń , zróbcie grzanki z serem w piekarniku wcześniej , podgrzejcie zupę, na talerze , posypać serem i włożyć grzanki . Robota na 30 minut , a radocha jest przy degustacji ! Smacznego!
Yaco
3 lata temu
Pomidorówka nigdy nie jest nudna !!!
babcia
3 lata temu
Chyba kogoś pogięło ! Gotuję popisową zupę cebulową, ale nigdy w ten sposób.
Yaco
3 lata temu
Pomidorowa nigdy nie jest nudna !!!
Oczy
3 lata temu
Lubie taka zupe cebulowa, tylko irytuja mnie glupawe tytuly. Bardzo tez lubie dobry rosol i pomidorowke. Rownie bezsensownie mozna by napisac: jak zjesz takie placki, to juz nigdy nie tkniesz pizzy.
Najnowsze komentarze (13)
Żabcia
3 lata temu
Taaaak,wszystkie ich klasyki (Francja, Belgia, Anglia),powstaly z biedy, kiedy nie mieli jeszcze koloni.
narkorosolarz
3 lata temu
Nudny rosół? Po prostu skandal!
Mike
3 lata temu
Teledysk o zupie? A nie można po prostu podać przepisu..., Jeśłi zupa ma być na szybko - to po co przepis umieszczać w 5 minutowej produkcji filmowej ? Jakaś tu nieścisłość.
QQUURR
3 lata temu
Przedwiosnie mamy qquurr.Bardzo gorace i niech tu pani nie pitoli.!!
123456&789
3 lata temu
A ja gotuję jarzyny (po kawałeczku marchewka, pietruszka seler, por) drobno pokrojone z 3-4 ziarnami ziela angielskiego, 1 liściem laurowym, 3-4 cebule, zszatkowane duszę na maśle, aż się zezłocą, dodaję je do ugotowanych jarzyn, wszystko zagotowuję, solę, dodaję dużo pieprzu ziołowego, i miksuję. Powstaje zupa krem, jest pyszna, dodatkiem po niej są grzanki z serem. Taką zupę jadam 2-3 razy w tygodniu od jesieni i późnej wiosny.
Rolo
3 lata temu
nudne to są wasze wypociny
Oczy
3 lata temu
Lubie taka zupe cebulowa, tylko irytuja mnie glupawe tytuly. Bardzo tez lubie dobry rosol i pomidorowke. Rownie bezsensownie mozna by napisac: jak zjesz takie placki, to juz nigdy nie tkniesz pizzy.
brum
3 lata temu
Palce lizać u kucharza to bardzo niefortunne powiedzenie bo jakoś mi się to zle kojarzy
Yaco
3 lata temu
Pomidorowa nigdy nie jest nudna !!!
Yaco
3 lata temu
Pomidorówka nigdy nie jest nudna !!!
Beti
3 lata temu
Szybciej i tanie będzie jak polecicie na zupkę do Francji.DOBRE.
JolK
3 lata temu
Robię bardzo często francuską zupę cebulową bo uważam że jest łatwa i szybka do zrobienia , to co tu tu jest to jakieś niewiadomo co ....Proszę mój i raczej francuski przepis : 2 - 3 cebule, pokrojone w grube piórka , 200 gr. wędzonego boczku pokrojonego w kostkę , litr wody , szklanka białego wina i kilka gałązek tymianku (a na koniec ser gruyere albo emmental nie jakiś provolone , fe ) , i robimy tak Na patelnie wkładam boczek , czekam aż puści tłuszcz , tu wkładam cebule i wszystko się ładnie rumieni aż cebula zacznie karmelizować (wtedy brązowieje) , tu dodaje szklankę wina aby odkleić wszystkie aromaty od dna patelni , robi się taki fajny brzozowy sos , dusze prawie do całkowitego odparowania sosu z tymiankiem . Tu przelewam wszystko do głębszego garnka , dodaje litr wody i zagotowuje . Zupa gotowa , można spróbować i posolić i popieprzyć wedle smaku , teraz tylko podanie , efektowne w momencie obiadu . Podanie Do żaroodpornych naczyń , wlać zupkę , dodać ser, na to położyć kromki chleba obsypane serem , zapiec i gotowe . (jeśli brak wam żaroodpornych naczyń , zróbcie grzanki z serem w piekarniku wcześniej , podgrzejcie zupę, na talerze , posypać serem i włożyć grzanki . Robota na 30 minut , a radocha jest przy degustacji ! Smacznego!
babcia
3 lata temu
Chyba kogoś pogięło ! Gotuję popisową zupę cebulową, ale nigdy w ten sposób.