programy
kategorie

Goryczak żółciowy. Wyjątkowo gorzki grzyb, który zepsuje każdą potrawę

Goryczak żółciowy to udręka grzybiarzy. Wszystko ze względu na swój intensywnie gorzki smak. I choć grzyb zalicza się do tych jadalnych, to żadna obróbka termiczna nie usunie kiepskich walorów smakowych. Dlatego też miłośnicy mykologii omijają go z daleka. Pasjonaci darów lasu znają go jako: goryczak, grzybek gorzki, podgrzybek gorzki, zajączek gorzki. Kapelusz goryczaka osiąga średnicę do 12 centymetrów, a jego trzon rośnie do wysokości około 14 cm. Ten gatunek dobrze się czuje w kwaśnej glebie. Goryczak podobnie jak borowiczak dęty, czy borowik wrzosowy jest grzybem mikoryzowym. Grzyb zjawisko mikoryzy tworzy z sosną. Warto wspomnieć, że ów gatunek jest źródłem sporów. Wielu grzybiarzy mylnie nazywa go szatanem. Natomiast szatan to określenie, które jest używane w przypadku trującego grzyba - borowika szatańskiego. Chcesz się dowiedzieć więcej, zajrzyj na rozwiń

0
0
22
Podziel się
Komentarze (22)
18-06-2021
BolekChyba gorszego od tego w Toruniu nie ma
zobacz więcej komentarzy (22)

Programy Wirtualnej Polski

KOMENTARZE
(22)
Bolek
3 lata temu
Chyba gorszego od tego w Toruniu nie ma
j-23
3 lata temu
W Toruniu jest goryczak czarny.
kiwi
3 lata temu
spokojne, goryczaka łatwo odróżnić od grzybów jadalnych. wystarczy dobrze się przyjrzeć kilku egzemplarzom, starszym i młodszym a będziesz go rozpoznawać z daleka i nawet nie schylać się po niego ani nie zrywać...
norman z szaf...
3 lata temu
Podobny do rydzyka......
elmi
3 lata temu
Goryczaka mozna odroznic tez latwo po zapachu. Pachnie mocno huba, ponadto starsze maja rozowawy spod i wzorek siatki na trzonie.
Najnowsze komentarze (22)
!!!
3 lata temu
Jadalny?! Poczytaj atlas grzybów, a nie wypisuj takich bredni! To że nie jest trujący, to nie znaczy że od razu jest jadalny!
Mateo
3 lata temu
Lubię te filmiki, przed każdym blok reklamowy, a informacje w nich zawarte żywce zerżnięte z Wikipedii. I do tego okrojone.
ad vocem
3 lata temu
Goryczak żółciowy jest grzybem NIEJADALNYM.Przez grzybiarzy nazywany jest "szatan". Tylko ignorant może go pomylić np. z borowikiem szatańskim, który jest grzybem trującym.Niestety, na północy Polski pojawił się borowik amerykański, który jest gatunkiem grzyba inwazyjnego.Ten gatunek grzyba może zagrozić borowikowi szlachetnemu.
luk
3 lata temu
a cóz to za udręka,znam dużo gorsze.
ab negatio
3 lata temu
Co takiego jest w rydzach , że górale ze wzgórz Golan nie uważają je za koszerne? Większy talent do interesów?
Edek
3 lata temu
Jeden wuj.
Edek
3 lata temu
A ja lubie gorzki smak i bardzo mi ten grzyb smakuje.
Arnold
3 lata temu
Można poznać bez zrywania. To jest ostatni grzybiarz, który zrywa grzyby a potem j wyrzuca. Grzyb ma na kapeluszu kilka ciemniejszych plamek jakby pieprzyków. Po za tym gdy w jakimś lesie rosną goryczaki to na 99% nie ma w nim prawdziwków bo jeszcze nie przyszedł na nie czas.
Rydz
3 lata temu
Szatan i Goryczak to to samo. Po kilku wygotowaniach można go nawet spożyć, chociaż smaczny nie jest. Natomiast śmiertelne zagrożenie stanowi Muchomor Sromotnikowy. Lepiej go nawet nie dotykać. ... :((
Też grzybiarz
3 lata temu
Nawet młode owocniki po zerwaniu różowieją od spodu. Poza tym można gorycz wyczuć czubkiem języka. Z daleka wyglądem chyba najbardziej przypominają borowika usiatkowanego. A w kwestii wykręcać czy ciąć odpowiem i tak, skoro nikt nie pyta, jeden ..uj. :)
Nerot
3 lata temu
"Goryczak żółciowy to udręka grzybiarzy" - Chyba amatorów którzy znają 2 czy 3 gatunki grzybów. Goryczaka łatwo odróżnić od innych grzybów i nie trzeba go nawet zrywać w tym celu :)
adgsfds
3 lata temu
no dziabnąłem go pod augustowem wraz z borowikami i podgrzybkami. łatwo się zabrać - dopiero przy przygotowywaniu grzybów spróbowałem bo coś mi się nie podobało że nie sinieje od spodu - i aż mi gębę wykrzywiło tak gorzki
doradca
3 lata temu
Bardzo dobry grzyb dla mieszczuchów uczy że nie wszystko w lesie to grzyb jadalny
j-23
3 lata temu
W Toruniu jest goryczak czarny.