Hoodia Gordonii to odmiana kaktusa. Występuje w Afryce, w krajach takich jak RPA, Namibia, Angola i Botswana. Wyciąg z tej rośliny przez lata wykorzystywali afrykańscy myśliwi. Żuli miąższ, aby pozbyć się uczucia głodu i zwiększyć koncentrację podczas polowań. Dopiero w 1995 roku grupa naukowców wyszczególniła i opatentowała składnik rośliny, który wspomaga odchudzanie. Podczas jedzenia wzrasta poziom glukozy i znika uczucie głodu. Hoodia dzięki molekułom o nazwie P57 zastępuje glukozę, w ten sposób oszukuje organizm. Kila lat później stwierdzono, że przyjmujący kaktus Hoodia mieli znacznie mniejsze dzienne zapotrzebowanie na kalorie. Mówiło się nawet o 1000 kcal! Pacjenci szybko tracili na wadze i nie odczuwali głodu. Do efektów ubocznych należy zaliczyć brak pragnienia, a to może być szkodliwe dla zdrowia. Dodatkowo niektóre substancje zawarte w tej roślinie wpływają niekorzystnie na działanie wątroby. Suplementacja może być groźna dla kobiet w ciąży i osób...
rozwiń