bEDneFPE
bEDneFPI
bEDneFPM
programy
kategorie
bEDneFPF

Jak dobrze oczyścić pieczarkę? Zobacz, co zrobić, by grzyby były pyszne

Pieczarki to jedne z ulubionych grzybów Polaków, lecz wielu z nich nie wie, jak prawidłowo je wyczyścić. Proces należy rozpocząć od przejrzenia grzybów miękkim pędzelkiem lub namoczonym ręcznikiem papierowym pozbyć się z nich ziemi i piasku. Następnie należy dokładnie je umyć pod bieżącą wodą. Trzeba tutaj pamiętać, by grzybów nie zalewać, ponieważ mogą stracić smak i aromat. Osuszyć należy je na durszlaku, aby nadmiar wody swobodnie ściekł. Jeżeli chcemy uniknąć ściemnienia podczas obróbki termicznej, należy je dokładnie obrać. Skórkę z kapelusza zdejmujemy przy użyciu ostrego noża. Zaczynamy zaraz przy blaszkach i kierujemy się do wierzchołka grzyba. Nóżki pieczarki są jadalne i nie zależy ich wyrzucać, jak robi wielu Polaków. Dzięki odpowiednim przepisom te twarde części grzybów mogą okazać się bardzo smaczne, a my unikniemy marnowania żywności.

02-08-2021
356 reakcji
139
171
46
Podziel się
Komentarze (46)
02-08-2021
aaa
A co zrobić z wodą po myciu pieczarek?, nikt w redakcji nie odkrył jej niespodziewanych właściwości? Moja babcia mówiła, że trzeba w niej moczyć uszy, wtedy się lepiej...Czytaj całość
zobacz więcej komentarzy (46)

Programy Wirtualnej Polski

bEDneFPR
KOMENTARZE
(46)
aaa
2 miesiące temu
A co zrobić z wodą po myciu pieczarek?, nikt w redakcji nie odkrył jej niespodziewanych właściwości? Moja babcia mówiła, że trzeba w niej moczyć uszy, wtedy się lepiej słyszy.
...
2 miesiące temu
A jak się przegląda pieczarki pędzelkiem?????????
polon
2 miesiące temu
Każda część pieczarki jest jadalna i po umyciu nie potrzeba jej obierać . Nawet korzonki o ile byłoby możliwe wyczyszczenie z torfu są jadalne. Autor nie zapoznał się z tematem i plecie banialuki
bEDneFQj
JOZ
2 miesiące temu
O co chodzi z tym ostrym nożem? W każdym przepisie jak jest nóż, to koniecznie z przymiotnikiem. Chyba nikt nie poleca użycia tępego noża bo domyślnie musi być ostry.
Stermik
2 miesiące temu
Kompletne brednie. Pieczarek ani się nie myje ani nie obiera. To są legendy z czasów kiedy pieczarki rosły na końskim nawozie czyli sprzed pół wieku.
Najnowsze komentarze (46)
objawienie
2 miesiące temu
Co za pierdoły! Pieczarki wystarczy opłukać i można piec w całości albo poszatkować, do zapiekanek zetrzeć na tarce na ser, wtedy nabierają lepszego aromatu i smaku.
Fhfyf
2 miesiące temu
Co za bzdury.
Mati
2 miesiące temu
Polecam autorowi artykuł ,,jak umyć jajka prosząc o to kolegę ,, W porównania do tego gnioty ten o jajkach jest merytoryczny,wiarygodny i ma odbicie w wieloletnich badaniach
Cynick
2 miesiące temu
A co zrobić z wodą po myciu nóg?? Oczywiście zupę grzybową. Tanio i ekologicznie!!!
Jajcarz
2 miesiące temu
Moja kobita z wody po myciu nóg robi zupe grzybową.Zupa smaczna i ekologiczna i ...tania.
ad vocem
2 miesiące temu
Kto to pisze?
olobc
2 miesiące temu
młode pieczarki niczym się nie obiera, dobrze umyć i są super, ok jak jest troszkę ziemi to trzeba zeskrobać przed umyciem i jest ok, najlepsze bez skrobania, wybieram te małe
małek
2 miesiące temu
...Pieczarek nie obieramy, płuczemy je pod bieżącą wodą jak najkrócej tak by jak najmniej wchłonęły wpdy , by nie ściemniały podczas obróbki termicznej należy je prażyć w niewielkiej ilości wody. Jeżeli robimy to bez wody , to można dodać niewielką szczyptę kwasku cytrynowego ( oczywiście z wyczuciem ) .. , Kwasek nie będzie wyczuwalny a pieczary będą jasne po obróbce na patelni
bEDneFQb
Moje zdanie o...
2 miesiące temu
Pieczarki to nie żywność, to przyprawa bez wartości, sam błonnik, co zjesz to i wys-asz.
kozik
2 miesiące temu
mi jak pieczarka napecznieje to skorka sama schodzi :D
Ada
2 miesiące temu
Obieranie pieczarek, to kompletna bzdura. Oczywiście jeżeli ktoś ma dużo czasu i bardzo się nudzi to już jego sprawa. Białe pieczarki nie ściemnieją jeżeli sól dodacie dopiero pod koniec gotowania lub smażenia. Nie dajcie się wkręcić w dodatkową, niepotrzebną robotę.
pepe
2 miesiące temu
A po co obierać pieczarki ?
Ryhulus
2 miesiące temu
Co??? Jakie obieranie kapelusza?!?....ogonek ewentualnie można oskrobać, i ewentualnie obciąć koniec...można wyciąć zrost który łączy kapelusz z nóżką.
ketjow
2 miesiące temu
To może ze skórek zrobić...... kisiel, budyń, kompot, albo wysuszyć, pokruszyć lub zetrzeć i jako pudru używać, takiego eco???
bEDneFQD
bEDneFPK
bEDneFQK
bEDneFQL