programy
kategorie

Jak wybrać dobrą kiełbasę na grilla?

Wybierając kiełbasę na grilla, należy czytać etykiety produktów i analizować ich skład. Wewnątrz wysokoprzetworzonej wędliny wbrew oczekiwaniom nie musi być najwięcej mięsa. Tradycyjna kiełbasa powinna zawierać mięso pierwszej i drugiej klasy oraz przyprawy. Jednak niektórzy producenci poprzez używanie polifosforanów, które zatrzymują wodę, zwiększają 100-kilogramową masę wędliny do 200 kilogramów wyrobu końcowego. Mniejsza ilość mięsa skutkuje też sporą dawką MOM-u, czyli masy kostno-tłuszczowej, która powstaje w wyniku przeciskania szkieletu przez sito, a następnie mielenia go pod ciśnieniem. Najłatwiej MOM uzyskać z drobiu. Im mniej substancji dodatkowych, tym lepiej. Dobra kiełbasa ma swoją cenę - kwota ta powinna oscylować w granicach 25-30 zł. Producenci kuszą potencjalnych klientów hasłami reklamowymi, które opisują "wyroby domowe", "tradycyjnie wędzone" czy "kiełbaska domowa". Jednak nie zawsze nazwa odzwierciedla całą prawdę o produkcie. Aby nie dać...

rozwiń
27-04-2020
5 reakcji
4
0
1
Podziel się
Komentarze (1)
12-07-2020
maniaPani dietetyczko, nie da się pani słuchać, przez te powtarzane gram, w liczbie mnogiej. 1 gram, 100 gramów. Błagam o poprawność językową w przestrzeni publicznej.
zobacz więcej komentarzy (1)

Programy Wirtualnej Polski

KOMENTARZE
(1)
mania
4 lata temu
Pani dietetyczko, nie da się pani słuchać, przez te powtarzane gram, w liczbie mnogiej. 1 gram, 100 gramów. Błagam o poprawność językową w przestrzeni publicznej.
Najnowsze komentarze (1)
mania
4 lata temu
Pani dietetyczko, nie da się pani słuchać, przez te powtarzane gram, w liczbie mnogiej. 1 gram, 100 gramów. Błagam o poprawność językową w przestrzeni publicznej.