programy
kategorie

Jak wybrać idealną wołowinę? Zrób prosty test

Wołowina to pyszne mięso, które bogate jest w witaminy A, E, B1, B6 i B12 i jest doskonałym źródłem żelaza, fosforu i cynku. Zawiera też sporo kreatyny. Niestety wielu jej nie wybiera, bo uważa się, że jest trudna w obróbce. To nieprawda, ale kluczem do sukcesu jest dobrej jakości mięso. Jak je wybrać? Przede wszystkim trzeba zwrócić uwagę na kolor, zapach i fakturę. Dobra wołowina charakteryzuje się jasnoczerwoną barwą, a tłuszcz jest jasnokremowy. Ciemnoczerwony kolor mięsa i żółto-brązowy tłuszcz oznaczają, że pochodzi oni od starych zwierząt. Ważna jest też sprężystość. Dobra wołowina po naciśnięciu palcem szybko wraca do poprzedniego kształtu. Na koniec zapach - świeże mięso przyjemnie pachnie.

0
0
7
Podziel się
Komentarze (7)
07-01-2022
AntekTak,przy ladzie w sklepie wołowinę będe macał i wachał czy jest świeża, powodzenia....
zobacz więcej komentarzy (7)

Programy Wirtualnej Polski

KOMENTARZE
(7)
Antek
2 lata temu
Tak,przy ladzie w sklepie wołowinę będe macał i wachał czy jest świeża, powodzenia....
specjalista,s...
2 lata temu
odpowiednimi chemikaliami i oświetleniem sprawi że mięsko będzie ładniejsze niż prawdziwe a zapach w/g upodobań kupującego....
smakosz
2 lata temu
Jednym z waznych oznak jakosci miesa wolowego jest KOLOR zylek loju(tluszczu). Mieso wolowe wysokiej jakosci ma zylki loju w kolorze blado-rozowym. Loj w kolorze zoltawym oznacza jest to mieso ze starej krowy(byka) i bedzie twarde i badzo dlugo trzeba go gotowac lub piec bo jest zylaste.
Małgosia
2 lata temu
Dobra wołowina po naciśnięciu palcem szybko wraca do poprzedniego kształtu. Na koniec zapach - świeże mięso przyjemnie pachnie. A gdzie w Polsce taką kupić można ?. Ta ze sklepów nigdy nie wraca do poprzedniego kształtu jest zawsze ciemno czerwona, tłuszcz jest żółty bo ta lepsza idzie na zachód do sprzedaży bo tej nikt by nie kupił tylko Polak musi bo nie ma wyboru. A szczególnie ta w marketach pakowana nasiąknięta jest jakąś chemią bo nawet mięsem nie pachnie, a jak się gryluje to litr wody wycieka z niego.
Godia
2 lata temu
Proszę mi jeszcze pokazać, gdzie w Polsce można kupić dobrej jakości wołowinę. Tą eksportujemy na potęgę, a w to miejsce importujemy tanie ochłapy. Sami zobaczcie w marketach
Najnowsze komentarze (7)
Europejka !!!
2 lata temu
polscy producenci żywności to najwięksi fałszerze ---malują ,wtryskują , moczą i sprzedają padlinę !!!
Godia
2 lata temu
Proszę mi jeszcze pokazać, gdzie w Polsce można kupić dobrej jakości wołowinę. Tą eksportujemy na potęgę, a w to miejsce importujemy tanie ochłapy. Sami zobaczcie w marketach
Małgosia
2 lata temu
Dobra wołowina po naciśnięciu palcem szybko wraca do poprzedniego kształtu. Na koniec zapach - świeże mięso przyjemnie pachnie. A gdzie w Polsce taką kupić można ?. Ta ze sklepów nigdy nie wraca do poprzedniego kształtu jest zawsze ciemno czerwona, tłuszcz jest żółty bo ta lepsza idzie na zachód do sprzedaży bo tej nikt by nie kupił tylko Polak musi bo nie ma wyboru. A szczególnie ta w marketach pakowana nasiąknięta jest jakąś chemią bo nawet mięsem nie pachnie, a jak się gryluje to litr wody wycieka z niego.
zmiana
2 lata temu
Nigdy nie kupuj mięsa-szkoda zwierząt hodowanych w strasznych warunkach!!!!!!!!!!!
specjalista,s...
2 lata temu
odpowiednimi chemikaliami i oświetleniem sprawi że mięsko będzie ładniejsze niż prawdziwe a zapach w/g upodobań kupującego....
smakosz
2 lata temu
Jednym z waznych oznak jakosci miesa wolowego jest KOLOR zylek loju(tluszczu). Mieso wolowe wysokiej jakosci ma zylki loju w kolorze blado-rozowym. Loj w kolorze zoltawym oznacza jest to mieso ze starej krowy(byka) i bedzie twarde i badzo dlugo trzeba go gotowac lub piec bo jest zylaste.
Antek
2 lata temu
Tak,przy ladzie w sklepie wołowinę będe macał i wachał czy jest świeża, powodzenia....