bGYpAxEA
bGYpAxEE
bGYpAxEI
programy
kategorie
bGYpAxEB

Jak wybrać idealne pomarańcze? Niezawodny sposób

Jak wybrać najsłodsze i najsoczystsze pomarańcze? Przede wszystkim na jednym z końców powinna być dziurka przypominająca wyglądem ludzki pępek. To po prostu ślad po drugiej, nierozwiniętej jeszcze pomarańczy. Owoc powinien mieć intensywny pomarańczowy kolor. Nie wybieraj pomarańczy z zielonymi plamami i jasnopomarańczowych. Może to oznaczać, że owoc jest niedojrzały. Unikaj również takich, które mają przebarwienia i skazy. Może to być znak, że owoc zaczął się już psuć. Skórka nie powinna być pofałdowana czy miękka. Taka pomarańcza jest już bowiem najprawdopodobniej stara. Owoce powinny być też ciężkie. Te najsmaczniejsze mają dużo soku, który swoje waży. Nie daj się nabrać na lśniącą skórkę. To najprawdopodobniej specjalny wosk, który jest mieszany z konserwantami i trzeba najpierw koniecznie dobrze umyć owoc, zanim zacznie się go obierać.

291 reakcji
162
91
38
Podziel się
bGYpAxED
Komentarze (38)
10-01-2022
Ziomek.
W PRL 70% towarów spożywczych / i nie tylko / , nie było by dopuszczonych do sprzedaży .Ale dzisiaj kogo to obchodzi jaki jest skład chemiczny produktu spożywczego ,ważne...Czytaj całość
zobacz więcej komentarzy (38)

Programy Wirtualnej Polski

bGYpAxEN
KOMENTARZE
(38)
Ziomek.
rok temu
W PRL 70% towarów spożywczych / i nie tylko / , nie było by dopuszczonych do sprzedaży .Ale dzisiaj kogo to obchodzi jaki jest skład chemiczny produktu spożywczego ,ważne że interes się kręci łącznie z farmaceutycznym . Dorośli i dzieci maleńkie i duże są podtruwane chorują i nie jednemu pitoli się od tej chemii w głowie .Wystarczy spojrzeć na naszą młodzież , osowiali ,wiecznie zmęczeni , często mający psychiczną chandrę !
Godia
rok temu
Odnoszę wrażenie, że nasi handlowcy kupują do Polski najgorszy chłam,ostatni sort. Liczy się tylko cena
Greg
rok temu
Fajnie tyle,że na filmiku nie pokazano tzw. "pępka" Pępek znajduje się po przeciwnej stronie co przyczep gałązki.
bGYpAxFf
emerycik
rok temu
Byłem kiedyś w Andaluzji Z baru hotelowego zabrałem do pokoju dwa pomarańcza,czy dwie pomarancze Leżały w pokoju dwa dni,póżniej chciałem zjeść jedno ,ale było już porośnięte pleśnią i nadawały się tylko do wyrzucenia a w Polsce można je jeść przez cały rok są tylko bardziej suche. Tak się nie psują dzięki konserwantom smacznego
Senior
rok temu
Żaden Włoch czy Hiszpan nie kupi w sklepie wypieszczonego pomarańcza ,bez plam ,skaz fałdek
Najnowsze komentarze (38)
70- latka
rok temu
Ale tak smacznej szynki jak była w PRL w obecnych czasach nie spotkałam. Także brakuje mi smaku kiełbasy rzeszowskiej.
Adam i Ewa
rok temu
Ciekawe czy Ewa miała pępek. Zrobili ją z żebra Adama to nie powinna mieć pępowiny
Odpady doPols...
rok temu
Jeździłem TIR to wiem. Nasi zagraniczni handlowcy zawsze szukają najtańszego produktu. Biorą praktycznie towar przeznaczony dla przemysłu- pastewny zamiast konsumpcyjny i proszą o podwójną konserwacje aby mogły długo w sklepach leżeć
mania
rok temu
~To z pępkiem to prawda, ale..... Przed Świętami kupiłam pomarańcze w siatce chyba 2kg. Na sok i taniutkie. Miałam robić ten sok ale spróbowałam !! Nigdy w zyciu nie jadłam tak słodkich i soczystych pomarańczy, Soku nie było!!!!
Wladek
rok temu
90% pomarańczy na polskim rynku to pomarańcz przetwórczy ..na dżemy ,soki itd..byłem u kolegi w Portugalii..poszliśmy na bazar tak z ciekawości ,,patrzę piękne pomarańcze ,,jeden w jeden ładniejszy ..kupię pare mysle sobie ..ale powstrzymał mnie kolega i zaprowadził na inne stoisko,,tam pomarańcze o pomarszczonej skórze ,z plamami ,różnych kształtów ..te kup..Kupiłem z 10, ludzie takich pomarańczy w życiu nie jadłem ..
BERLINER
rok temu
ZDROWA żywność w Polsce to była za PZPR - Teraz Rosół gotować to trzeba na gęstym sitku
CZARNOWIDZ
rok temu
BERLIN -Kiedyś na mojej wiosce w Polsce 1 - 2 pogrzeby na DWA lata, umierał 80 - 90 lat - Teraz co 2 - 3 Miesiące ktoś umiera, nie dożywając renty 50 - 60 lat i młodsi - Te wszystkie choroby, zgony - 1. to OD TEJ ZDROWEJ UNIJNEJ ŻYWNOŚCI - Nie ma czegoś takiego jak zdrowa w Unii żywność, jedynie więcej a jak już mniej chemii, to już zdrowa żywność - 2. Spaliny Samochodowe, zamknij się w Garażu, uruchom samochód, ile pożyjesz, to gdzie te spaliny z dziennie jeżdżących Milionów samochodów - A Ci tzw. NAUKOWCY i tak co dzień 2 - 3 Razy - Te jedzenie powoduje Raka - A te picie zapobiega Rakowi - To wolno, tego nie - To wszystko tylko jedynie domysły - BREDNIE - Od czego, dlaczego - 40 - 45 lat temu powiedział stary lekarz - Jeżeli będą wiedzieć od czego powstaje Rak - Lekarstwo to tylko kwestia czasu - Prawdopodobnie w każdym organizmie ludzi i zwierząt znajduje się uśpiony Rak - Tylko nie wiadomo co powoduje jego aktywność - Niby tu, to jest najzdrowsze jedzenie, bez konserwantów, bez chemii dla zwierzaków a praktycznie - Każdy pies, kot kończy życie z powodu Raka - RAK jest mięsożerny, nie będziesz jadł mięsa a zwłaszcza ci co jedli i zaczęli zieleninę, wyjdzie szukać mięsa i zacznie twoje
Kajtek
rok temu
takie z pepkiem to sa noweliny slodsza odmiana pomarancza panie redaktorze warto poczytac
bGYpAxEX
piotr
rok temu
z dziurką to są pomarańcze bezpestkowe a nie słodkie czy kwaśne
Tony
rok temu
bardzo odkrywczy tekst :(
TINO
rok temu
to nie prawda,że tylko intensywnie pomarańczowy kolor to owoc dojrzały.
mirek123
rok temu
nie patrze na skórke tylko cene bo mnie nie stac emeryt
kiki
rok temu
powinnismy jadac tylko i wylacznie REGIONALNE owoce i warzywa! Wszystko inne , to dla nas trucizna!
kiki
rok temu
powinnismy jadac tylko i wylacznie REGIONALNE owoce i warzywa! Wszystko inne , to dla nas trucizna!
bGYpAxFz
bGYpAxEG
bGYpAxFG
bGYpAxFH