programy
kategorie

Jak wybrać idealne pomarańcze? Niezawodny sposób

Jak wybrać najsłodsze i najsoczystsze pomarańcze? Przede wszystkim na jednym z końców powinna być dziurka przypominająca wyglądem ludzki pępek. To po prostu ślad po drugiej, nierozwiniętej jeszcze pomarańczy. Owoc powinien mieć intensywny pomarańczowy kolor. Nie wybieraj pomarańczy z zielonymi plamami i jasnopomarańczowych. Może to oznaczać, że owoc jest niedojrzały. Unikaj również takich, które mają przebarwienia i skazy. Może to być znak, że owoc zaczął się już psuć. Skórka nie powinna być pofałdowana czy miękka. Taka pomarańcza jest już bowiem najprawdopodobniej stara. Owoce powinny być też ciężkie. Te najsmaczniejsze mają dużo soku, który swoje waży. Nie daj się nabrać na lśniącą skórkę. To najprawdopodobniej specjalny wosk, który jest mieszany z konserwantami i trzeba najpierw koniecznie dobrze umyć owoc, zanim zacznie się go obierać.

291 reakcji
162
91
38
Podziel się
Komentarze (38)
10-01-2022
Ziomek.
W PRL 70% towarów spożywczych / i nie tylko / , nie było by dopuszczonych do sprzedaży .Ale dzisiaj kogo to obchodzi jaki jest skład chemiczny produktu spożywczego ,ważne...Czytaj całość
zobacz więcej komentarzy (38)

Programy Wirtualnej Polski

KOMENTARZE
(38)
Ziomek.
3 lata temu
W PRL 70% towarów spożywczych / i nie tylko / , nie było by dopuszczonych do sprzedaży .Ale dzisiaj kogo to obchodzi jaki jest skład chemiczny produktu spożywczego ,ważne że interes się kręci łącznie z farmaceutycznym . Dorośli i dzieci maleńkie i duże są podtruwane chorują i nie jednemu pitoli się od tej chemii w głowie .Wystarczy spojrzeć na naszą młodzież , osowiali ,wiecznie zmęczeni , często mający psychiczną chandrę !
Godia
3 lata temu
Odnoszę wrażenie, że nasi handlowcy kupują do Polski najgorszy chłam,ostatni sort. Liczy się tylko cena
Greg
3 lata temu
Fajnie tyle,że na filmiku nie pokazano tzw. "pępka" Pępek znajduje się po przeciwnej stronie co przyczep gałązki.
emerycik
3 lata temu
Byłem kiedyś w Andaluzji Z baru hotelowego zabrałem do pokoju dwa pomarańcza,czy dwie pomarancze Leżały w pokoju dwa dni,póżniej chciałem zjeść jedno ,ale było już porośnięte pleśnią i nadawały się tylko do wyrzucenia a w Polsce można je jeść przez cały rok są tylko bardziej suche. Tak się nie psują dzięki konserwantom smacznego
Senior
3 lata temu
Żaden Włoch czy Hiszpan nie kupi w sklepie wypieszczonego pomarańcza ,bez plam ,skaz fałdek
Najnowsze komentarze (38)
70- latka
3 lata temu
Ale tak smacznej szynki jak była w PRL w obecnych czasach nie spotkałam. Także brakuje mi smaku kiełbasy rzeszowskiej.
Adam i Ewa
3 lata temu
Ciekawe czy Ewa miała pępek. Zrobili ją z żebra Adama to nie powinna mieć pępowiny
Odpady doPols...
3 lata temu
Jeździłem TIR to wiem. Nasi zagraniczni handlowcy zawsze szukają najtańszego produktu. Biorą praktycznie towar przeznaczony dla przemysłu- pastewny zamiast konsumpcyjny i proszą o podwójną konserwacje aby mogły długo w sklepach leżeć
mania
3 lata temu
~To z pępkiem to prawda, ale..... Przed Świętami kupiłam pomarańcze w siatce chyba 2kg. Na sok i taniutkie. Miałam robić ten sok ale spróbowałam !! Nigdy w zyciu nie jadłam tak słodkich i soczystych pomarańczy, Soku nie było!!!!
Wladek
3 lata temu
90% pomarańczy na polskim rynku to pomarańcz przetwórczy ..na dżemy ,soki itd..byłem u kolegi w Portugalii..poszliśmy na bazar tak z ciekawości ,,patrzę piękne pomarańcze ,,jeden w jeden ładniejszy ..kupię pare mysle sobie ..ale powstrzymał mnie kolega i zaprowadził na inne stoisko,,tam pomarańcze o pomarszczonej skórze ,z plamami ,różnych kształtów ..te kup..Kupiłem z 10, ludzie takich pomarańczy w życiu nie jadłem ..
BERLINER
3 lata temu
ZDROWA żywność w Polsce to była za PZPR - Teraz Rosół gotować to trzeba na gęstym sitku
CZARNOWIDZ
3 lata temu
BERLIN -Kiedyś na mojej wiosce w Polsce 1 - 2 pogrzeby na DWA lata, umierał 80 - 90 lat - Teraz co 2 - 3 Miesiące ktoś umiera, nie dożywając renty 50 - 60 lat i młodsi - Te wszystkie choroby, zgony - 1. to OD TEJ ZDROWEJ UNIJNEJ ŻYWNOŚCI - Nie ma czegoś takiego jak zdrowa w Unii żywność, jedynie więcej a jak już mniej chemii, to już zdrowa żywność - 2. Spaliny Samochodowe, zamknij się w Garażu, uruchom samochód, ile pożyjesz, to gdzie te spaliny z dziennie jeżdżących Milionów samochodów - A Ci tzw. NAUKOWCY i tak co dzień 2 - 3 Razy - Te jedzenie powoduje Raka - A te picie zapobiega Rakowi - To wolno, tego nie - To wszystko tylko jedynie domysły - BREDNIE - Od czego, dlaczego - 40 - 45 lat temu powiedział stary lekarz - Jeżeli będą wiedzieć od czego powstaje Rak - Lekarstwo to tylko kwestia czasu - Prawdopodobnie w każdym organizmie ludzi i zwierząt znajduje się uśpiony Rak - Tylko nie wiadomo co powoduje jego aktywność - Niby tu, to jest najzdrowsze jedzenie, bez konserwantów, bez chemii dla zwierzaków a praktycznie - Każdy pies, kot kończy życie z powodu Raka - RAK jest mięsożerny, nie będziesz jadł mięsa a zwłaszcza ci co jedli i zaczęli zieleninę, wyjdzie szukać mięsa i zacznie twoje
Kajtek
3 lata temu
takie z pepkiem to sa noweliny slodsza odmiana pomarancza panie redaktorze warto poczytac
piotr
3 lata temu
z dziurką to są pomarańcze bezpestkowe a nie słodkie czy kwaśne
Tony
3 lata temu
bardzo odkrywczy tekst :(
TINO
3 lata temu
to nie prawda,że tylko intensywnie pomarańczowy kolor to owoc dojrzały.
mirek123
3 lata temu
nie patrze na skórke tylko cene bo mnie nie stac emeryt
kiki
3 lata temu
powinnismy jadac tylko i wylacznie REGIONALNE owoce i warzywa! Wszystko inne , to dla nas trucizna!
kiki
3 lata temu
powinnismy jadac tylko i wylacznie REGIONALNE owoce i warzywa! Wszystko inne , to dla nas trucizna!