Kępkowiec jasnobrązowy. Jadalny grzyb idealny do zup i marynowania
Kępkowiec jasnobrązowy to grzyb, który niezbyt często występuje w Polsce. Owocniki rzadko wyrastają pojedynczo, zazwyczaj wyrastają w wiązkach. a ich trzony są zrośnięte u podstawy. Czasami wyrastają w szeregach lub tworzą tzw. czarcie kręgi. Czarci krąg to charakterystyczny, kolisty wzór powstający wśród traw, ściółki leśnej utworzony przez owocniki grzybów. Kępkowiec jasnobrązowy rośnie od września do początku grudnia wielkimi kępami na łąkach, w ogrodach, w lasach liściastych, na rumowiskach. Więcej informacji i ciekawostek znajdziesz na stronie Paweł i Grzyby.
65- LAT temu moi rodzice zbierali te grzyby - Pochodzili od Wilna, tam już je zbierali - Nazywali te grzyby - Wiosenne Opieńki - Są o dużym zapachu i smaczne - One nie...Czytaj całość
65- LAT temu moi rodzice zbierali te grzyby - Pochodzili od Wilna, tam już je zbierali - Nazywali te grzyby - Wiosenne Opieńki - Są o dużym zapachu i smaczne - One nie robaczywieją - Bardzo dobre do smażenia, zup, sosów a młode do marynowania
Najnowsze komentarze (1)
JANUSZ
3 lata temu
65- LAT temu moi rodzice zbierali te grzyby - Pochodzili od Wilna, tam już je zbierali - Nazywali te grzyby - Wiosenne Opieńki - Są o dużym zapachu i smaczne - One nie robaczywieją - Bardzo dobre do smażenia, zup, sosów a młode do marynowania