programy
kategorie

Krwistoborowik świerkowo-jodłowy i purpurowy. Rzadkie grzyby występujące w Polsce

Krwistoborowik świerkowo-jodłowy to górski gatunek grzybów. Autor filmu musiał specjalnie udać się pod Babią Górę w Beskidach, aby go pokazać. To grzyb niejadalny, prawdopodobnie trujący. Z kolei krwistoborowika purpurowego można znaleźć na nizinach. W Polsce to gatunek niezwykle rzadki. To także grzyb niejadalny. Rośnie na podobnych stanowiskach co krwistoborowik szatański. Więcej informacji i ciekawostek znajdziesz na stronie Paweł i Grzyby.

271 reakcji
195
32
44
Podziel się
Komentarze (44)
13-09-2021
xxxborowiki ceglastopore są jadalne!
zobacz więcej komentarzy (44)

Programy Wirtualnej Polski

KOMENTARZE
(44)
xxx
3 lata temu
borowiki ceglastopore są jadalne!
tlll
3 lata temu
prawdopodobnie trujący,super artykuł
zzzz
3 lata temu
jedna prosta zasada grzybiarza- nie znasz grzyba nie bierz z sobą żeby siebie i rodziny nie powytruwać . Wystarczy moim zdaniem.
robol
3 lata temu
daltoności nie powinni zbierać grzybów
Grzyboznawca
3 lata temu
Bzdura . nie jest trujący tylko niesmaczny . Uważać trzeba bo popsuje smak
Najnowsze komentarze (44)
Kazimierz 56
3 lata temu
A SĄ JESZCZE kOZAKI krwisto-purpurowe i znajdowałem je w lasach olchowych, piękne i zdrowe, nie znalazłem w tym gatunku żadnego robaczywego. Pozdrawiam grzybiarzy. Smacznego!!!
Jann
3 lata temu
U nas jest tego pełno co roku i to w lesie sosnowym
Pschemo
3 lata temu
ciekawa sprawa a ja zbieram i nawet susze i zyje ... czy to cud ??
Mario Tcz.
3 lata temu
"prawdopodobnie trujący"?Nie prawdopodobnie,ale na pewno ten portal sięgnął dna!
kiki
3 lata temu
ten borowik z filmu z białym kapeluszem JEST TRUJĄCY
kiki
3 lata temu
Od lat zbieram borowiki ceglastopore są pyszne i jadalne
jac0ant
3 lata temu
"Do złudzenia przypomina borowika szlachetnego" ???? ha ha ha chyba pod ziemią!!!
ewka
3 lata temu
ja to na jednostce liżę wszystkie kapelusze to wiem, który gorzki
***** ***
3 lata temu
Wszystkie grzyby sa jadalne! Niestety , nie które tylko raz...
msh
3 lata temu
Krwistoborowik świerkowo-jodłowy - znajdowałem je też w Górach Świętokrzyskich.
Zbyszek
3 lata temu
Tylko blaszkowce są trujące.
Korund
3 lata temu
Grzyby od wieków były w kuchni polskiej cenione w każdej postaci ,duszone,smażone,pieczone,gotowane i suszone ! Ważne żeby były jadalne ,ta wiedza była przekazywana w "Grzybobraniu" Z pokolenia na pokolenie ,trzeba cały czas uważać żeby przypadkiem w koszyku nie znalazły się grzyby trujące lub niejadalne co psują smak grzybów !
oko
3 lata temu
grzb jadalny ,,takzwany siniak,, bo robi sie po scieciu fioletowy rosnie w lasach bukowych w latach 60 tych bylo ich multum prosze niepisac bzdur
oko
3 lata temu
to grzyb jadalny tak zwany ,,siniak,, bo po zerwaniu i ucieciu rabi sie fioletowy a wada po gotowaniu fioletowa rosnie w lasach bukowych i na przydrozach lesnych