bEClyoFw
bEClyoFA
bEClyoFE
programy
kategorie
bEClyoFx

Krwistoborowik świerkowo-jodłowy i purpurowy. Rzadkie grzyby występujące w Polsce

Krwistoborowik świerkowo-jodłowy to górski gatunek grzybów. Autor filmu musiał specjalnie udać się pod Babią Górę w Beskidach, aby go pokazać. To grzyb niejadalny, prawdopodobnie trujący. Z kolei krwistoborowika purpurowego można znaleźć na nizinach. W Polsce to gatunek niezwykle rzadki. To także grzyb niejadalny. Rośnie na podobnych stanowiskach co krwistoborowik szatański. Więcej informacji i ciekawostek znajdziesz na stronie Paweł i Grzyby.

269 reakcji
193
32
44
Podziel się
Komentarze (44)
13-09-2021
tlllprawdopodobnie trujący,super artykuł
zobacz więcej komentarzy (44)

Programy Wirtualnej Polski

bEClyoFJ
KOMENTARZE
(44)
tlll
5 dni temu
prawdopodobnie trujący,super artykuł
xxx
5 dni temu
borowiki ceglastopore są jadalne!
zzzz
4 dni temu
jedna prosta zasada grzybiarza- nie znasz grzyba nie bierz z sobą żeby siebie i rodziny nie powytruwać . Wystarczy moim zdaniem.
bEClyoGb
robol
5 dni temu
daltoności nie powinni zbierać grzybów
Grzyboznawca
5 dni temu
Bzdura . nie jest trujący tylko niesmaczny . Uważać trzeba bo popsuje smak
Najnowsze komentarze (44)
Kazimierz 56
wczoraj
A SĄ JESZCZE kOZAKI krwisto-purpurowe i znajdowałem je w lasach olchowych, piękne i zdrowe, nie znalazłem w tym gatunku żadnego robaczywego. Pozdrawiam grzybiarzy. Smacznego!!!
Jann
wczoraj
U nas jest tego pełno co roku i to w lesie sosnowym
Pschemo
wczoraj
ciekawa sprawa a ja zbieram i nawet susze i zyje ... czy to cud ??
Mario Tcz.
2 dni temu
"prawdopodobnie trujący"?Nie prawdopodobnie,ale na pewno ten portal sięgnął dna!
kiki
2 dni temu
ten borowik z filmu z białym kapeluszem JEST TRUJĄCY
kiki
2 dni temu
Od lat zbieram borowiki ceglastopore są pyszne i jadalne
jac0ant
2 dni temu
"Do złudzenia przypomina borowika szlachetnego" ???? ha ha ha chyba pod ziemią!!!
ewka
2 dni temu
ja to na jednostce liżę wszystkie kapelusze to wiem, który gorzki
bEClyoFT
***** ***
3 dni temu
Wszystkie grzyby sa jadalne! Niestety , nie które tylko raz...
msh
3 dni temu
Krwistoborowik świerkowo-jodłowy - znajdowałem je też w Górach Świętokrzyskich.
Zbyszek
3 dni temu
Tylko blaszkowce są trujące.
Korund
3 dni temu
Grzyby od wieków były w kuchni polskiej cenione w każdej postaci ,duszone,smażone,pieczone,gotowane i suszone ! Ważne żeby były jadalne ,ta wiedza była przekazywana w "Grzybobraniu" Z pokolenia na pokolenie ,trzeba cały czas uważać żeby przypadkiem w koszyku nie znalazły się grzyby trujące lub niejadalne co psują smak grzybów !
oko
3 dni temu
grzb jadalny ,,takzwany siniak,, bo robi sie po scieciu fioletowy rosnie w lasach bukowych w latach 60 tych bylo ich multum prosze niepisac bzdur
oko
3 dni temu
to grzyb jadalny tak zwany ,,siniak,, bo po zerwaniu i ucieciu rabi sie fioletowy a wada po gotowaniu fioletowa rosnie w lasach bukowych i na przydrozach lesnych
bEClyoGv
bEClyoFC
bEClyoGC
bEClyoGD