programy
kategorie

Kuchnia tatarska. Poznaj bogate i różnorodne smaki

Kuchnia tatarska jest znana ze swej różnorodności i z bogactwa smaku. Opiera się ona na prostych przepisach i produktach łatwo dostępnych. Ze względu na tryb życia Tatarów, ich potrawy są wielorakie, jednak ich rozmaite smaki łączą podstawowe składniki. Dania tatarskie są w większości mięsne. Znajdziemy tutaj dużo potraw z wołowiny, baraniny, jagnięciny, cielęciny i drobiu, które są przysądzane na najróżniejsze sposoby. Tatarzy są wyznawcami Islamu, przez co nie znajdziemy w tej kuchni wieprzowiny. Bardzo ważną rolę w tej tradycyjnych potrawach odgrywa nabiał. Przepisy wykorzystują duże ilości mleka, serów czy masła. Kolejnym charakterystycznym składnikiem dla Tatarów jest mąka. Makarony, placki, pierogi czy ciasta stanowią podstawę tradycyjnych dań tej kultury. Z warzyw znajdziemy tutaj cebulę, kapustę, ziemniaki i marchew. Do najsłynniejszych potraw można zaliczyć kołduny z baraniną, banash (gotowane na parze pierożki z jagnięciną), pierkaczewnik (zapiekane...

rozwiń
109 reakcji
60
33
16
Podziel się
Komentarze (16)
05-10-2021
gość
jestem urodzony i wychowany w Kruszynianach i z tego co pamiętam to jedli to samo co reszta mieszkańców . jeśli chodzi o tatarską jurtę i te ich pierekaczewnik ,...Czytaj całość
zobacz więcej komentarzy (16)

Programy Wirtualnej Polski

KOMENTARZE
(16)
gość
3 lata temu
jestem urodzony i wychowany w Kruszynianach i z tego co pamiętam to jedli to samo co reszta mieszkańców . jeśli chodzi o tatarską jurtę i te ich pierekaczewnik , pielmienie , babke , pyzy w rosole to są to dania nie z księżyca tylko ze wschodu wprowadzone do menu . mają w Kruszynianach święto pługa a proszę powiedzieć mi od kiedy koczownicze plemiona używały pługów
baba
3 lata temu
Kto robił napisy? Potrawy "przysądzane"? Niegramatyczne zdania. Mąka jest charakterystyczna dla kuchni tatarskiej? A dla jakiej nie jest? Jaka mąka?
Kutno
3 lata temu
Tatarzy Polscy-Litewscy to dobrzy ludzie, muzułmanie ale udowodnili wierność Polsce.
a co
3 lata temu
z befsztykiem tatarskim, potocznie zwanym tatarem?
(((
3 lata temu
Pierekaczewnik trudno wypowiedzieć, a jeszcze ciężej wykonać !!! ;) :P
Najnowsze komentarze (16)
Gdyby
3 lata temu
nie nasze mięsożerstwo to nie byłoby np. świń
Gdyby
3 lata temu
nie nasze mięsożerstwo to nie byłoby np. świń
tom
3 lata temu
Smak Podlasia to smak socjalu i kraina 500+
jerzy
3 lata temu
Czy ludzie muszą zjadać inne istoty? Wiem że smaczne ale zastanówcie się ludzie, czy to normalne wchodzisz do sklepu a tu wszędzie pełno krwi i mięsa z żyjących istot? A jedzenie jagnięciny i cielęciny to zakrawa o nienormalność.
echo
3 lata temu
Wyznanie muzułmańskie? Islam, redachtorze. A na filmiku piękna goloneczka hahaha
Kutno
3 lata temu
Tatarzy Polscy-Litewscy to dobrzy ludzie, muzułmanie ale udowodnili wierność Polsce.
sad
3 lata temu
u mnie attarow nie ma nie lubia tatara kotleta rosol,makaron z miesem itp.wedliny,i sera,nie lubia i nei chca jesc tego jedzenia ,krewetke,i owoce morza,i ryby ,wiecej nie chca jesc
Polak
3 lata temu
Ludzie nawet nie wiedzą że jest muzułmańska.
echty
3 lata temu
Polacy z ziem zachodnich mają tylko wursty , jako danie narodowe.
tatko trochu ...
3 lata temu
do stali ziemie tez od królów, którym służyli wiernie, a Piłsudskiego straż przyboczna, wiernie strzegła, powołał ją Wieniawa, bojąc się że wśród Polaków zdrajca POjawi się, " POzdrawiam" zaprzańców Ojczyzny,
Okrasa
3 lata temu
Ci Tatarzy to tylko jajka, wieprzowina i sos tatarski z majonezem. Faktycznie bardzo smaczne - Gesslerowa ma gule po tym artykule.
gość
3 lata temu
jestem urodzony i wychowany w Kruszynianach i z tego co pamiętam to jedli to samo co reszta mieszkańców . jeśli chodzi o tatarską jurtę i te ich pierekaczewnik , pielmienie , babke , pyzy w rosole to są to dania nie z księżyca tylko ze wschodu wprowadzone do menu . mają w Kruszynianach święto pługa a proszę powiedzieć mi od kiedy koczownicze plemiona używały pługów
baba
3 lata temu
Kto robił napisy? Potrawy "przysądzane"? Niegramatyczne zdania. Mąka jest charakterystyczna dla kuchni tatarskiej? A dla jakiej nie jest? Jaka mąka?
a co
3 lata temu
z befsztykiem tatarskim, potocznie zwanym tatarem?