programy
kategorie

Liście marchewki. Poznaj ich niezwykłe właściwości

Większość z nas nie zastanawia się nad tym czy są jadalne, tylko po odkrojeniu korzenia – wyrzuca je. Pietruszkę wykorzystujemy całą. Liście marchewki są także jadalne i bardzo zdrowe. Mają lekko gorzkawy smak, który niweluje np. obróbka termiczna. To źródło witaminy K i C, a także magnezu, wapnia i potasu, karotenoidów i wielu przeciwutleniaczy. Natka marchwi może być świetnym dodatkiem do zup, sosów i ulubionych sałatek. W łatwy sposób można przyrządzić z nich pesto - z czosnkiem, oliwą i orzechami lub koktajl warzywny. W domowej medycynie liście marchwi stosowano jako środek na rany i choroby dziąseł. Napar z nich odświeża oddech. Natka marchwi wspomoże też pracę układu krążeniowego, poprawi ciśnienie, a także poziom cukru. Liście marchewki dodawane do ulubionych potraw poprawią również trawienie i pozytywnie wpłyną na wzrok.

09-02-2021
121 reakcji
72
20
29
Podziel się
Komentarze (29)
09-02-2021
mniamSą pyszne szczególnie spryskane chemikaliami
zobacz więcej komentarzy (29)

Programy Wirtualnej Polski

KOMENTARZE
(29)
mniam
3 lata temu
Są pyszne szczególnie spryskane chemikaliami
POLAK
3 lata temu
no i jeszcze bogate zrodlo pestycydow , metali ciezkich i chemikaliow zapomnieli dodac...
młody
3 lata temu
To jest dobry POmysł. W Korei Północnej rząd nauczył obywateli żywić się trawą i oni mają się dobrze. Może i w Polsce POwinniśmy już jeść trawę. Na razie jest tania.
Bad
3 lata temu
Miłem kiedyś króliki i to one najbardziej liście marchwi lubiły:)) Jeszcze trochę to zaproponują nam wejście na drzewo i jedzenie liści. Tylko co na to ekolodzy?
zuk
3 lata temu
dobre na potencje i intyligencje
Najnowsze komentarze (29)
wwwwww
3 lata temu
Takich bzdet jeszcze nie słyszałem a Pochodzę ze wsi i mam blisko 70lat to niech sami jedzą ta truciznę chyba im oto chodzi by nas było jak najmniej
aaa
3 lata temu
Bentley do prawdy razem budować Królestwo Niebieskie nie da rady? Przecież od dawna już wszyscy je budujemy.
asd
3 lata temu
Weźcie pod uwagę że wszystkie warzywa i owoce sprzedawane w marketach i sieciówkach przed sprzedażą są spryskiwane specjalnymi chemikaliami po to żeby dobrze wyglądały, korzeń marchwi obieramy, ale natkę będziemy musieli zjeść bez obierania. czy to nie dziwne że teraz często serwują nam informacje o jadalnych produktach które pomijamy bo są bez smaku lub wręcz niesmaczne, a które ludzie jedli w czasach największej biedy
jurek
3 lata temu
no tak.W Korei Płn jedzą niemal wszystko zielone,nawet korę z drzew i zobaczcie ,prócz Kima jak Tusk wszystko chude.
BBBBB
3 lata temu
CZY CHCECIE NAM TO SPRZEDAC??
genek
3 lata temu
W dzieciństwie założyłem się z bratem że zjem .Tak gorzkie na surowo że nie dałem rady,Przegrałem.
Wacek
3 lata temu
Mnie nie obchodzi cały ten lewandowski,rodzina ,siostra itd.Na wymioty te niusy.
ryho
3 lata temu
chyba oni wiedzą coś czego my nie wiemy... niedługo trzeba będzie w3,14Rdalać mirabelki z nasypu? no i dobra, wspierajcie witolda gadowskiego vs axel springer
pigwa
3 lata temu
. "Pietruszkę wykorzystujemy całą". my nie. łodyga jest jednak mało przydatna
pigwa
3 lata temu
najpyszniejszy jest szczaw z mirabelkami - kuchnia mistrza niesiołowskiego...
boaola
3 lata temu
Och ,Ach , jakie to pyszne i takie nowoczesne ,, pesto ,,, a grochówe jeden z drugim wcinał jeszcze pere lat temu bo nic w tej krainie nie było ,a dzisiaj to"Wyspy miłości"i patyczki chińske ,,, kretyństwo zdurniałych nowobogackich ,, w większości za nie swoją krwawice.
swój
3 lata temu
Jeden z profesorów wychował się na szczawiu i mirabelkach, może nie wiedział o natce marchewki?
Sebastian
3 lata temu
nać z marchwi daję królikom.. a że nić nie pryskam to i króliki są ekologiczne.....
USA
3 lata temu
Liscie z Zotkiewki terz Jedza