programy
kategorie

Mięso ekologiczne nie takie dobre dla środowiska. Zaskakujące wyniki badań

Naukowcy z Niemiec przyjrzeli się emisji gazów cieplarnianych powstających przy produkcji żywności. Badacze obliczyli, ile powstaje szkodliwych gazów dla środowiska podczas produkcji mięsa zwykłego i ekologicznego, a także żywności pochodzenia roślinnego. Wyniki badań są zaskakujące. Mięso ekologiczne nie jest lepsze dla środowiska niż tradycyjne. I choć w niektórych obszarach nastąpiła redukcja emisji w przypadku mięsa ekologicznego, to niestety w innych nastąpił wzrost emisji. Idealnym przykładem jest brak nawozów przy produkcji paszy dla zwierząt, który spowodował spadek emisji gazów cieplarnianych. Niestety same zwierzęta produkowały więcej metanu. Wynika to z faktu długotrwałego procesu hodowli. Badacze jednoznacznie potwierdzili, że ta sama ilość gazów cieplarnianych powstaje zarówno podczas produkcji ekologicznej wołowiny, jak i tej wytwarzanej w tradycyjny sposób. Zaskakującym jest fakt, że hodowla ekologiczna kurczaków generuje więcej szkodliwych dla...

rozwiń
18-01-2021
15 reakcji
2
8
5
Podziel się
Komentarze (5)
18-01-2021
CNNNCW mediach sa coraz wieksze bzdury . propaganda reklamy i covid
zobacz więcej komentarzy (5)

Programy Wirtualnej Polski

KOMENTARZE
(5)
CNNNC
3 lata temu
W mediach sa coraz wieksze bzdury . propaganda reklamy i covid
BYK
3 lata temu
Przecież oddaję odchody i gazy niezależnie od tego czy jem ekologicznie czy nie? To nawet dziecko wie. Pytanie czemu dzieci nie mają tytułów naukowych?
wiech
3 lata temu
"Badacze jednoznacznie potwierdzili, że ta sama ilość gazów cieplarnianych powstaje zarówno podczas produkcji ekologicznej wołowiny, jak i tej wytwarzanej w tradycyjny sposób." A ja myślałem, że krówka biegająca po łące jest tradycyjnie hodowana. Oj, ja nieświadomy. Że też nie zauważyłem ,że pasze treściwe były zawsze, a trawa rośnie dzięki naukowcom. :))
nerwus
3 lata temu
Autorytet z Torunia udowodnił empirycznie, że zwierzę otoczone miłością i szacunkiem odwdzięcza się smacznym mięskiem. I tak 3mać.
fruto
3 lata temu
najmniej gazów jest w mięsach i wyrobach z niemieckich marketów tylko 70% chemii i wody a reszta same mięso
Najnowsze komentarze (5)
nerwus
3 lata temu
Autorytet z Torunia udowodnił empirycznie, że zwierzę otoczone miłością i szacunkiem odwdzięcza się smacznym mięskiem. I tak 3mać.
wiech
3 lata temu
"Badacze jednoznacznie potwierdzili, że ta sama ilość gazów cieplarnianych powstaje zarówno podczas produkcji ekologicznej wołowiny, jak i tej wytwarzanej w tradycyjny sposób." A ja myślałem, że krówka biegająca po łące jest tradycyjnie hodowana. Oj, ja nieświadomy. Że też nie zauważyłem ,że pasze treściwe były zawsze, a trawa rośnie dzięki naukowcom. :))
BYK
3 lata temu
Przecież oddaję odchody i gazy niezależnie od tego czy jem ekologicznie czy nie? To nawet dziecko wie. Pytanie czemu dzieci nie mają tytułów naukowych?
fruto
3 lata temu
najmniej gazów jest w mięsach i wyrobach z niemieckich marketów tylko 70% chemii i wody a reszta same mięso
CNNNC
3 lata temu
W mediach sa coraz wieksze bzdury . propaganda reklamy i covid