programy
kategorie

Mięso rekina. Czy warto je jeść?

Rekin co raz częściej pojawia się w sklepach w Polsce. Czy warto sięgnąć po mięso tej drapieżnej ryby? Rekin ma białe i elastyczne mięso. Jest ono bogate w białko, a płetwy i ogon zawierają bardzo dużo kolagenu.Nie ma ości i tłuszczu, a w smaku i konsystencji przypomina tuńczyka. Stek z rekina można grillować lub smażyć, trzeba jednak uważać by mięso nie stało się gumowate. Takiego niebezpieczeństwa nie ma, gdy mięso rekina przyrządzimy na parze. Choć jest smaczne i odżywcze, mięso z rekina ma jedną zasadniczą wadę. Zdecydowanie nie powinny po nie sięgać kobiety w ciąży i karmiące. Nie należy też podawać go dzieciom. Wszystko przez wysoką zawartość rtęci. Bardzo często przekracza ona bezpieczny poziom nawet 10 razy. Badania koreańskich naukowców, gdzie tradycyjnie spożywa się mięso rekina, dowiodły, że osoby, które je jedzą mają dużo więcej rtęci we krwi. 
11-04-2019
0
0
Podziel się
Komentarze (0)
Napisz komentarz