programy
kategorie

Mity na temat cukru, w które wierzyliśmy od lat

Cukier od lat jest numerem jeden w dyskusjach na temat zdrowego odżywiania. Wszyscy wiemy, żew nadmiarze jest szkodliwy, ale czy umiemy rozpoznać fałszywe informacje na temat tego składnika?  
Tranksrypcja:Cukier od lat jest numerem jeden w dyskusjach na temat zdrow...
rozwiń
Wszyscy wiemy, że w nadmiarze jest szkodliwy, ale czy umiemy rozpoznać fałszywe informacje na temat tego składnika?
Jakie są najpopularniejsze mity dotyczące cukru?
1. Cukier jest przyczyną cukrzycy.
Cukier sam w sobie nie powoduje cukrzycy
w przypadku cukrzycy typu 1 przyczyną jest zaburzona wytwarzanie insuliny w organizmie.
Cukrzyca typu 2 jest chorobą o podłożu genetycznym a jej ujawnieniu sprzyja niezdrowy tryb życia.
2. Brązowy cukier jest lepszy niż biały.
Dostępny w sklepach
cukier brązowy praktycznie nie różni się od cukru białego.
Dla naszego organizmu nie ma różnicy
czy używamy cukru białego czy brązowego
substancją aktywną w obu przypadkach jest glukoza.
3. Cukier powoduje raka.
Cukier jest surowcem energetycznym i z tego względu uważa się, że dzięki niemu komórki nowotworowe namnażają się szybciej.
Badania dowiodły, że komórki rakowe nie potrzebują cukru do rozmnażania.
Spożywanie dużych ilości cukru może powodować niektóre rodzaje raka
ale nie przyspiesza ich rozwoju.
4. Cukier powoduje próchnicę.
Główną przyczyną próchnicy jest nieprawidłowa higiena jamy ustnej
nadużywanie cukru może mieć negatywny wpływ na stan zębów
ale nie jest bezpośrednią przyczyną ich
psucia.
5. Cukier uzależnia.
Jedzenie słodkich przekąsek wywołuje uczucie przyjemności
cukier jednak nie jest substancją uzależniająca.
Ludzie, którzy mają nieograniczony dostęp do cukru spożywają go w rozsądnych ilościach
i nie wykazują objawów uzależnienia.
0
0
Podziel się
Komentarze (0)
Napisz komentarz