programy
kategorie
Money.pl

Money. To się liczy

sez. 5, odc. 48

O dużym biznesie i naszych własnych portfelach. Zmianach w gospodarce i co z nich wynika. W programie "Money. To się liczy", prowadzący i ich goście poruszają...

rozwiń
Tranksrypcja:Mateusz...
rozwiń
Ratajczak Dzień dobry to jest program money to się liczy a ze mną Witold Choiński prezes związku Polskie
Mięso Witam serdecznie jak się słyszymy Witam
wszystko dobrze bardzo dobrze panie prezesie ceny mięsa wystrzeliły w górę nasi czytelnicy Wysłałam zdjęcia
ze swoich lokalnych sklepów gdzie naprawdę 10% podwyżki niewiele są miejsca które sprzedają na przykład kilogram piersi z
kurczaka z za ponad 30 zł powinien powinniśmy się przyzwyczajać do
takich celów Myślę że to są takie działania trochę bez kontroli
mianowicie większość branży większość firm które dostarcza surowiec do sieci
supermarketów w sieci detalicznych sieci nie podniosła ceny nawet o jeden grosz
o tych przypadkach który słyszymy najczęściej Dzieje się to w przypadku handlu tradycyjnego czyli albo w sklepach
prywatnych sklepach spożywczych albo przez hurtownię również mniejsze większe Natomiast
jeśli chodzi o dostarczanie mięsa do Największej grupy Odbiorców czyli poprzez sieci dyskontowe
trzy sieci handlowe tam ceny Nie wzrosły ani u producenta ani w sklepach czyli Panie prezesie
mam rozumieć że ktoś po prostu chcę sobie zarobić prawdopodobnie
tak wykorzystuje taką sytuację żeby tak jak w innych też to też branżach
żeby wykorzystać ten moment zarobić kilka złotych więcej Panie prezesie UOKiK już wiedział
że będzie kontrolował i sprzedawców i właśnie producentów myślę
że to jest dobre inicjatywa mianowicie natomiast u nas Musimy popatrzeć też na różne
branże mamy do mięsem i wołowym i wieprzowymi drobiowy w przypadku mięsa wołowego ceny
spadają jest sytuacja wręcz dramatyczna u rolników ponieważ straciliśmy Rynek Główny
Włosi cała Unia Europejska gdzie eksportowa liśmy prawie 80% naszej wołowiny wiem
że spożycie wołowiny w polsce jest niewielkie i tutaj już opatrujemy wielkie problemy i będziemy
balować do ministra rolnictwa oraz do rządu o to żeby uruchomili albo skup na rezerwy materiałowe
albo też warto powrócić do Komisję Europejską o tym żeby
przywrócić system skupu interwencyjnego bądź dopłata do prywatnego przechowalnictwa w przypadku drobiu tutaj
sytuacja Zdecydowanie lepsza i też w miarę sytuacja w przypadku wieprzowina natomiast warto
oczywiście sprawdzić kto chce na wykorzystać taką sytuację i zarobić na
tym więc jeśli prowadzi Takie kontrole na pewno na dużo powiedzą Natomiast chcę powiedzieć że branża absolutnie stoi
tutaj na wysokości zadania po to żeby nie zabrakło dostaw mięsa do sklepów żeby
utrzymać te sytuacje cenową która miała miejsce sprzed epidemii Panie prezesie właśnie chciała to pytać czy w
takim razie możemy wysyłać jasny komunikat że mięsa w sklepach nie będzie na
pewno nie będzie brakować jeśli chodzi o jeśli
chodzi o mięso dostarczane
do sieci dyskontowych tutaj zamówienia nawet wzrosły o 10
do 20% i są realizowane na bieżąco być
może mogą mogły występować bądź mogą występować gdzieś lokalnie jakieś niedobory tylko
i wyłącznie z tego że konsumenci kupowali dużo więcej Nawet dwukrotnie a może nawet i trzykrotnie
więcej niż normalnie robią to podczas codziennych zakupów i moim bracie że nie ma pan informację
że gdzieś te moce produkcyjne się kończą że że zaraz osiągniemy maksimum i wtedy pojawia się niedobory moc Produkcyjna mamy
duże zapasy maszyny nie ma takiego zagrożenia wręcz
przeciwnie tych mocy starczyłoby nawet gdybyśmy mieli zwiększyć jeszcze produkcję o kilka
lub po kilkanaście procent a nie jak jak jak branża się teraz Zabezpiecza i siebie jako biznes i swoich
pracowników bo tutaj właśnie to to jest jeden z nich to jest jednym z problemów o którym chcemy rozmawiać z
rządem inspektorem sanitarnym ponieważ tutaj widzimy główne zagrożenie nie w samej produkcji czy zapewnieniu
ciągłości produkcji znaczy ciągłość produkcji ale niestety w przypadku wystąpienia o
jakiegoś pracownika koronawirusa masz podejrzenia i W przypadku gdyby taka załoga musiała przejść okres
kwarantanny tutaj widzimy główne zagrożenia i chcemy apelować do współpracować również drugim inspektoratem
sanitarnym aby tutaj zabezpieczyć przemysł rolno-spożywczy nie tylko mięso nie branża mięsna ale również i branża Mleczarska czy
branża owocowo-warzywna o to żeby wprowadzić takie rozwiązania które pozwoliłyby dalej funkcjonować
zakładają bo tutaj widzimy największe zagrożenie gdyby taka sytuacja się rozprzestrzeniała i mogła dojść do
za przede wszystkim dużych zakładów które produkują i dostarczają do sieci handlowych Panie prezesie ale jak miałoby to wyglądać praktyce
No bo mówi pan o sytuacji w której któryś z pracowników zakładu produkcyjnego jest poddany kwarantannie i jest bardzo prawdopodobne że pozostali pracownicy
również muszą zostać poddany kwarantannie No
właśnie o tym chcemy rozmawiać z głównym inspektorem sanitarnym jak moglibyśmy to rozwiąż W jaki sposób przeprowadzić
Włącz szybkie testy Bądź wprowadzić jakieś specjalne specjalne systemy
które pozwoliłyby wykluczyć pozostałych pracowników tą chorobę
i wrócić po jednym najwyżej dwóch dniach z powrotem do produkcji bo tutaj Największym zagrożeniem to jest właśnie wstrzymanie produkcji na
3 tygodnie bo wtedy nie tylko chodzi o dostarczanie żywności ale też o tobie taka firma
przetrwała zatrzymanie produkcji w dużych firmach na dwa tygodnie może się skończyć Naprawdę bardzo tragicznie dla
całej firmy dla załogi Czyli
rozumiem nie ma absolutnie Pomysłu żeby te osoby które pracują na przed ze zwierzętami nie były w ogóle poddane kwarantannie tam muszą być testy
musi być pewno zdrowej takich par Poznań na pewno się na tym właśnie w tej chwili pracujemy Proponujemy
różne różne rozwiązania które mogą być wdrożone zarówno producentów bo mówimy Również tutaj o
części produkcyjnej czyli hodowca kronikach i również dużych gospodarstwach rolnych gdzie produkują po kilka lub kilka
tysięcy nawet zwierząt i tam mamy ten sam problem jak zabezpieczyć chociażby zabezpieczyć
dokarmianie zwierząt w przypadku gdyby pojawiła się taka sytuacja z
chorobą pracowników i tutaj właśnie pracujemy nad tym jak to zabezpieczyć żebyśmy nie stawali w
przypadku zarówno zabezpieczenia dobrostanu zwierząt w produkcji w gospodarce jaki też później
w przetwórstwie w zakładzie produkcyjnym a ma pan prezes informację że już taka sytuacja miała miejsce to
znaczy że której zamawiający nie mam takiej wiedzy przynajmniej do mnie dzisiaj jeszcze perła być może w
niektórych przypadkach Z tego co słyszałam w niektórych przypadkach miała taka miejsce ale nie dotyczyło to branży rolno-spożywczej Panie
prezesie Domyślam się że producenci mają teraz nie złą sytuację no bo w ostatnich dniach bardzo dużo sprzedawali a sam pan wspomniał o tych którzy wysyłają
na przykład Włochy Niemcy Francja rozumiesz że tam film o upadku jest już realne tak
No i jest sytuacja dwuznaczna ponieważ tak jak wspomniałem przypadku producentów wołowiny i rynku mięsa
wołowego Sytuacja jest bardzo trudna ponieważ straciliśmy tak najwięcej największych odbiorców głównie Unię Europejską
i tutaj reeksport spadł nawet o między 20 a 30% możemy tak to szacować na dzisiaj i
można się że na razie będzie dalej spadał i
Natomiast jeśli chodzi o Drupi wieprzowinę tutaj sytuacja a zdecydowanie lepsze albo tutaj
Nadrabiamy to produkcją sprzedażą w A to na rynek wołowiny absolutnie był uzależniony w całości
od eksportu i Tomek sport na dzisiaj jest w dużej części zawieszony jakich rozwiązanie oczekujecie nie jest tajemnicą
rząd przedstawi pakiet rozwiązań osłonowych dla
przedsiębiorców pytanie czy coś będzie akurat dla rolników
i zakładów przetwórczych ale Czego oczekujecie znaczy
przypadku rynku wołowiny można w
kilka rozwiązań można zacząć rozmowę z rozmowy z Komisja Europejska o przywrócenie mechanizmów które funkcjonowały na
rynku jeszcze kilka lat temu czyli to jest skup interwencyjny bądź do prywatnego przechowalnictwa które w zdecydowany
sposób mogłyby poprawić sytuację na rynku rozwiązaniem innym które można wdrożyć bezpośrednio
w kraju jest to skup na chociażby Reserved i to też w jakim stopniu mogłoby pomóc ale myślę że tutaj
musimy zastosować globalne rozwiązania takie które będą dotyczyły nie tylko naszego kraju ale całej Unii Europejskiej bo podobnej sytuacji jest
większość krajów Unii Europejskiej które produkują wołowina i
tutaj z pewnością można spokojnie pomyśleć nad przywróceniem tych mechanizmów które
rynek i które w przeszłości okazały się dosyć skuteczna Jakie sygnały wysyła Ministerstwo Rolnictwa
Jest tam jakieś zrozumienie jest Wola działania na
razie jesteśmy bezpośrednio jak się staramy się rozmawiać i przekonywać Ministerstwo Rolnictwa również do do
takich rozwiązań widzimy Tutaj absolutnie dużą wolę współpracy i mam nadzieję że to zakończymy
sukcesem wspólne Panie prezesie Chciałbym teraz się trochę przenieść w inne miejsce No bo rozmawiamy o tym że branża
zabezpiecza swoich pracowników a chciałbym się zapytać jak jak ja jako klient idący
do sklepu zabezpieczyć znaczy
nie jest tajemnicą sklepy mięsne są panie ekspedientki panowie którzy podają są Lady oszklone
Nie wiem może warto teraz kupować tylko mięso Paczkowa jakie
porady dla konsumenta od dawna mówimy nawet swoich projektach to podkreślone że zdecydowanie lepiej
jest kupować mięso pakowane natomiast z pewnie powodu natomiast absolutnie konsument
może być pewny Nie wiem mieliśmy pan był w którym w zakładzie to niektórzy wiedzą którzy
byli w zakładach mięsnych że zakłady na dzisiaj wyglądają jak bardzo dobrze funkcjonowania funkcjonujące
laboratoria zarówno pod względem zabezpieczenia pracowników jak i urządzeń maszyn jest to poziom najwyższy
Europejski i tutaj konsumenci mogą być absolutnie pewni że niezła jest bezpieczna Czyli jednak
paczka a nie luzem dzisiaj
zakład tak zabezpieczone i pracownicy że jest to do wyboru konsumenta czy
on głupi to luzem Czy w paczce natomiast no oczywiście od wielu lat mówimy że lepiej kupować w paczce z innego
zupa z powodów chociażby przedłużenia długości świeżości
tego mięsa mięso pakowane nie ma z tyłu z innymi z otoczeniem z bakteriami z innymi
rodzajami miejsc do których gdzie może następować krzyżowe chociażby zakażenie i takie
mięso pakowane jest absolutnie ma dłuższą przydatność do spożycia kilka dni No
dobrze jak kupiliśmy za dużo myślę
że jeszcze a większość konsumentów posiada przy lodówkach zamrażarki absolutnie można to zamrozić
trzymać na na trudniejszy okres to pani pewnie że to jeszcze jedno pytanie Trochę tak na pograniczu
branżowa konsumenckiego wydaje się że konserwy wróciły do Łask to
było tak dobra że konserwa Jest takim produktem który możemy spokojnie położyć w każdych warunkach i jednak przez
najbliższy rok Nawet o niej zapomnieć i za rokiem wyciągamy i dalej jest
dobra do spożycia wiemy że konserwy naprawdę są wyjątkowo bardzo dobrej jakości to jest
tam naprawdę zdecydowanie dużo mięsa dobrej jakości naturalne przyprawy i nie bójmy się naprawdę
do konserw bo to jest bardzo dobre zabezpieczenie na na trudny okres ale to mam rozumieć że producenci teraz
trochę się przestawiają i zaczną więcej produkować to nie jest takie proste że można się przestawić produkcja wymaga specjalistycznych maszyn specjalistycznego sprzętu
i przestawienie się z tygodnia na tydzień jest możliwe są producenci którzy wyspecjalizowała
się w produkcji konserw Easy Myślę że mają na tyle moce produkcyjne Które zapewnią dostarczenie tego produktu na rynek krajowy Panie
prezesie to jeszcze jeden wątek w tej chwili mamy zamknięte granicę chociaż nie dla transportu ale
już obserwujemy gigantyczne korki i
czy to nie jest dla branży problem jest
to problem jest problem nie tylko korki ale generalnie zabezpieczenie logistyki zabezpieczenie transportu jest to duży problem z mamy jakieś
sygnały gdzie może jeszcze nie w naszej branży bezpośrednio Ale gdzie kierowcy którzy jeżdżą za granicę odmawiają
takiej podróży i to zaraz się zdarza Oprócz oczywiście korków logistyki
całej No to tutaj może być to może to stanowić poważny problem wiemy że ruch graniczny też jest pod szczególną
szczególnym opasaniem pod szczególną kontrolą wobec tutaj wobec tego tak rzeczywiście elementy
mogą stanowić o jedno o pewnej problemach jeśli chodzi o Logistyka ale jeszcze innym bardzo ważnym to są również
zapewnienie produkcji i i ludzi do pracy zakłada Wiem że duża część branży nie tylko mięsnej ale rolno-spożywczej
bazuje w części na pracownikach z zagranicy w dużej części Są to pracownicy z Ukrainy ale również z innych krajów i
chodzi o to że byśmy prowadzili takie rozwiązania które pozwolą automatycznie przedłuża pozwolenie na
pracę dla tych ludzi bądź też w sposób uproszczony takie takie uprawnienia im nadawać tutaj opatrujemy
duży bardzo problem Panie prezesie a nie jest tak że pracownicy teraz w tej chwili są przychodzić do tych największych zakładów produkcyjnych bo się po prostu boją dostajemy bardzo dużo takie wiadomości niekoniecznie
związanych z branżą mięsną Ale w ogóle z przemysłem że będzie piszą że pracuje 100 200 300 400 I więcej osób i po prostu boją przyjście do pracy oczywiście
może się sytuacja taka zdarzyć natomiast
musimy patrzeć troszeczkę bardziej przyszłościowo w zakładach naprawdę zabezpieczenia która po 1:00 to
na dwóch etapach już kontrola jest pracowników czyli na przyjeździe do pracy na wejściu
do zakładu pracy na wejściu na halę produkcyjną w dwóch albo trzech miejscach badana temperatura są
odpowiednie zabezpieczenia zarówno w ubrania jednorazowe maski
płyny
dezynfekcyjne tutaj na razie nie mamy takiej takiego sygnałów że jest problem z ludźmi którzy już pracują bo
dzisiaj wiemy w tej sytuacji kryzysowej może się okazać istotne
i bardzo ważne będzie to jednym jeden z niewielu przemysłów
który tak naprawdę może utrzymać zatrudnienie i dawać ludziom dalej możliwości pracy wielu wielu
grupach rynkach czy czytasz grupach zawodowy gdzie ta
sytuacja będzie naprawdę dramatyczna u nas jeszcze o takiej sytuacji dramatycznej może mówić wręcz przeciwnie
Będziemy się starali żeby ta liczba zatrudnionych została utrzymana i tutaj musimy też w tym kierunku patrzeć
że jest to jedna z niewielu grasz branża rolno-spożywcza która zapewnia ludziom pracę i w przyszłości ci ludzie będą
mieli gdzie pracować i wrócić do pracy Panie prezesie to jeszcze jeden wątek który sam pan wywołał pracownicy z Ukrainy
mój pan że trzeba o nich zadbać ale to rozumiem że oni teraz chcą wyjeżdżać to
znaczy nie które chcą wyjeżdżać co niektórym kończą się pozwolenie na pracę
bo jak wiemy niektórzy mają pozwolenia 2 długookresowy inni mają na 3 miesiące na pół roku bądź też dłużej i mówimy o tych pracownikach
którzy będą musieli albo
ponownie składać wnioski o pozwolenie na pracę albo
też kończy mi się ten ten
okres pobytu w Polsce i będą musieli wyjechać Chodzi o to żebyśmy mogli automatycznie bądź bardzo uproszczony sposób im takie uprawnienia
nadać bez konieczności wyjazdu z kraju ponownie ich zatrudniać to
stanowi naprawdę dosyć liczna grupa i mamy sygnału nie tylko z branży nie jest ale jest branżowa warzywnej czy też
z branży mleczarskiej Gdzie jest to poważny problem który należałoby jak najszybciej rozwiązać Panie
prezesie to zapytam jeszcze o jedno bo Narodowy Bank Polski proponuje na przykład czasowego obniżania
pensji pracownikom możliwość odkładania składek zusowskich na później
to na zdecydowanie później no i możliwości odliczenia podatku jak pan ocenia takie propozycje Myślę
że każda z tych jest warta Warta z
działami Warta każda propozycja która pozwoli pracodawcy na jakiś czas odetchnąć od tego
problemu który mamy czy zabezpieczyć praca dla pracowników dla większej grupy poprzez to że nie będzie
zwolnień grupowych nie będzie w ogóle zwolnień bądź też będzie można to przesunąć w jakimś dłuższym czasu ale
które pozwalają firmę odetchnąć na jakiś czas każda takie rozwiązanie będzie dobrym
rozwiązaniem oczywiście z pewnością przedsiębiorców jeszcze inne rozwiązania które mogą się okazać bardziej skuteczne
bądź bardziej potrzebne na dzisiaj musimy brać te wszystkie rzeczy pod uwagę ale każda tak jak mówię każde rozwiązanie które
zapewni pracę które zapewni utrzymanie zatrudnienia w przedsiębiorstwach jest ważne
i potrzebne i
na tym będziemy kończyć oczywiście na te rozwiązania czeka 10:00 zbiera
się rada gabinetowa najprawdopodobniej po niej poznamy pierwsze propozycja z nami był Witold Choiński prezes związku Polskie Mięso Bardzo dziękuję panie prezesie za rozmowę również
a na dziś to już wszystko i zapraszam na kolejne programy malate oślica dzisiaj od 14:00
na stronach Wirtualnej Polski program specjalny na temat koronawirusa Mateusz Ratajczak Dziękuję i do zobaczenia
0
0
0
Podziel się
Komentarze (0)