bDgBdAVw
bDgBdAVA
bDgBdAVE
programy
kategorie
bDgBdAVx

Mrożenie grzybów. Jak się do tego zabrać?

Najlepszym sposobem, by zachować smak i aromat grzybów na dłużej jest ich mrożenie. Do obróbki warto przystąpić jak najszybciej po zbiorze by zapobiec rozwojowi szybko zachodzących procesów gnilnych. Pamiętajmy, aby zbierać grzyby do wiklinowych koszyków, a nie plastikowych torebek. Po powrocie do domu należy grzyby przebrać i dokładnie oczyścić na sucho. Większe egzemplarze można pokroić, np. na plasterki, mniejsze nadają się do mrożenia w całości. Niektóre z nich takie jak maślaki trzeba obrać ze skórki przed mrożeniem. Natomiast kurki, rydze czy pieczarki warto zblanszować, czyli włożyć do wrzątku, a następnie zahartować w zimnej wodzie. Zamrożone grzyby zachowują swoje walory przez kilka miesięcy, nawet do następnego sezonu.

0
0
0
Podziel się
Komentarze (0)
bDgBdAVJ
KOMENTARZE
(0)
bDgBdAWv
bDgBdAVC
bDgBdAWC
bDgBdAWD