programy
kategorie

Muchomor rdzawobrązowy i czerwieniejący. Grzybiarz pokazał, co znalazł w lesie

Muchomor rdzawobrązowy i czerwieniejący to grzyby jadalne. Nie zaleca się ich spożywania, ponieważ łatwo je pomylić z trującymi gatunkami grzybów. Muchomor rdzawobrązowy to pospolity grzyb w Polsce. Występuje w lasach w całym kraju. Rośnie w lasach liściastych i iglastych, szczególnie pod świerkami, ale także pod sosnami, dębami, bukami i brzozami. Z kolei muchomor czerwieniejący rośnie na ziemi, wśród mchów, szczególnie pod brzozami, bukami, sosnami, dębami. Owocniki wytwarza od czerwca do listopada. Więcej informacji i ciekawostek znajdziesz na stronie Paweł i Grzyby.

23-08-2021
39 reakcji
31
2
6
Podziel się
Komentarze (6)
23-08-2021
M..Nie mieszać ludziom w głowach.Nie znam nie biorę. Może być najlepszy.
zobacz więcej komentarzy (6)

Programy Wirtualnej Polski

KOMENTARZE
(6)
M..
3 lata temu
Nie mieszać ludziom w głowach.Nie znam nie biorę. Może być najlepszy.
Też grzybiarz
3 lata temu
To tylko moja opinia, ale uważam że w sezonie grzybowym jest dość smacznych i dobrze znanych grzybów, żeby nie musieć się kusić na /wynalazki/. P.s. internetowi /mykolodzy/ swoją /wiedzę/ czerpią z wujka google, lub na kanałach innych /mykologów/. Weź na to poprawkę!
JANUSZ
3 lata temu
Moi rodzice byli od Wilna, zbierali wiadrami tzw. opieńki wiosenne, masowo na pniakach - Wielu ich nazywali psiakami - Dlatego ich było dużo - A były smaczniejsze od tradycyjnych i lepszy mieli zapach, aromat, w ogóle ich robaki nie ruszali
JANUSZ
3 lata temu
Moi rodzice byli od Wilna, zbierali wiadrami tzw. opieńki wiosenne, masowo na pniakach - Wielu ich nazywali psiakami - Dlatego ich było dużo - A były smaczniejsze od tradycyjnych i lepszy mieli zapach, aromat, w ogóle ich robaki nie ruszali
JANUSZ
3 lata temu
Moi rodzice byli od Wilna, zbierali wiadrami tzw. opieńki wiosenne, masowo na pniakach - Wielu ich nazywali psiakami - Dlatego ich było dużo - A były smaczniejsze od tradycyjnych i lepszy mieli zapach, aromat, w ogóle ich robaki nie ruszali
Najnowsze komentarze (6)
Też grzybiarz
3 lata temu
To tylko moja opinia, ale uważam że w sezonie grzybowym jest dość smacznych i dobrze znanych grzybów, żeby nie musieć się kusić na /wynalazki/. P.s. internetowi /mykolodzy/ swoją /wiedzę/ czerpią z wujka google, lub na kanałach innych /mykologów/. Weź na to poprawkę!
zas
3 lata temu
dać medal temu co rozróżni dorosłego muchomora czerwieniejącego od trującego, bo młode w trakcie zmiany barwy kapelusza to prosto, chociaż ja zbieram piestrzenica kasztanowatą, którą obecnie prawie wszyscy uważają za trującą
M..
3 lata temu
Nie mieszać ludziom w głowach.Nie znam nie biorę. Może być najlepszy.
JANUSZ
3 lata temu
Moi rodzice byli od Wilna, zbierali wiadrami tzw. opieńki wiosenne, masowo na pniakach - Wielu ich nazywali psiakami - Dlatego ich było dużo - A były smaczniejsze od tradycyjnych i lepszy mieli zapach, aromat, w ogóle ich robaki nie ruszali
JANUSZ
3 lata temu
Moi rodzice byli od Wilna, zbierali wiadrami tzw. opieńki wiosenne, masowo na pniakach - Wielu ich nazywali psiakami - Dlatego ich było dużo - A były smaczniejsze od tradycyjnych i lepszy mieli zapach, aromat, w ogóle ich robaki nie ruszali
JANUSZ
3 lata temu
Moi rodzice byli od Wilna, zbierali wiadrami tzw. opieńki wiosenne, masowo na pniakach - Wielu ich nazywali psiakami - Dlatego ich było dużo - A były smaczniejsze od tradycyjnych i lepszy mieli zapach, aromat, w ogóle ich robaki nie ruszali