programy
kategorie

Niebezpieczne domowe przetwory. Uważaj na jad kiełbasiany

Sycząca przy otwieraniu puszka konserw lub z widocznymi pęcherzykami gazu może być śmiertelnie niebezpieczna. W popularnych przetworach, wekach i konserwach może bowiem znajdować się toksyna botulinowa - jad kiełbasiany. To jedna z najsilniejszych trucizn. Zatrucie może doprowadzić do paraliżu mięśni. Za jego powstanie odpowiadają rozwijające się bakterie w źle zakonserwowanych słoikach, puszkach. Bakterie C. botulinum występują naturalnie m.in. w glebie i miodzie. W naszym organizmie nie są w stanie wytworzyć toksyn. Laseczki jadu kiełbasianego mogą być niebezpieczne u niemowląt, u których dopiero rozwija się układ odpornościowy. Warto uważać na domowe weki, przetwory mięsa i jarzyn, których jakości pasteryzacji nie jesteśmy pewni.

119 reakcji
20
53
46
Podziel się
Komentarze (46)
21-05-2020
CesioPiwa już się nie napije z puszki bo każdą jak otwierałem to tak strasznie syczała na mnie jakby chciała mnie ukąsić.
zobacz więcej komentarzy (46)

Programy Wirtualnej Polski

KOMENTARZE
(46)
Cesio
4 lata temu
Piwa już się nie napije z puszki bo każdą jak otwierałem to tak strasznie syczała na mnie jakby chciała mnie ukąsić.
antysystem
4 lata temu
Domowe mogą być zatrute a ze sklepu już nie bo tam czysta chemia.
sdfd
4 lata temu
ja chyba umrę od czytania tych głupot na poziomie gimbazy
Adele
4 lata temu
Od kiedy to domowe weki pakujemy w puszkach. Jeszcze takich głupot nie pisali
rik
4 lata temu
od razu widać że autor tego gniota jest fachowcem od domowych przetworów.niedouczony pisarczyku domowe przetwory były i będą zawsze .Ogórki kiszona kapusta mięso pasteryzowane w słoikach bez chemii i w doskonałym stanie nawet przez długi okres przechowywania bez lodówki .Poczytaj i poducz się
Najnowsze komentarze (46)
NoTAK
4 lata temu
jak ludzie zaczęli odrzucać truciznę sprzedawaną w sklepach wracając do domowych wyrobów wędlin to przyszedł czas na straszenie !!!! płatny gniot sponsorowany przez trucicieli żywności akceptowanych przez ministerstwa i wszelkie inspekcje sanitarne !!! pandemia pokazała jak działa SANEPID .... i to powinno wystarczyć za kom .....
pawel
4 lata temu
jadłem kiełbasę ...
soltys
4 lata temu
jo jak otwierom puszke z piwem i syczy to przykładam do ust i pije czym prędzej aby gas nie uciekl a później dlugi bek i po sprawie
babcia
4 lata temu
Człowieku masz kupować syf z hipermarketów,a nie robić zapasy na ciężkie czasy na dodatek bez konserwantów.To celowe działanie kroczek po kroczku,oni wiedzą że Polacy robią przetwory na zimę .To tradycja która jest obcana zachodzie
Jarun
4 lata temu
Ale pierdoły i straszonko w tym szmatławcu!
polak mały
4 lata temu
Pierwsze słyszę że można sobie domowe przetwory robić w puszkach. Jakość tak puszki to mi pasowały do produkcji przemysłowej z koniecznymi maszynami ustawionymi w linie technologiczne a nie do domowej manufaktury. Jak ktoś wie jak można w domowe wyroby pakować w puszki jeszcze te fajniejsze z dzyndzlem do otwierania to proszę o opis a może link żeby się doszkolić bo znudziło mi się zakręcanie słoików.
uuu
4 lata temu
co za gimbusiarnia pisała ten "artykuł" masakra i dno dna i siedem metrów mułu......byle tylko było za wierszówkę i "film" zapłacone......
Pete
4 lata temu
Cesiu komment mioooodzik! Pozdrufffki Pete
pas
4 lata temu
Trwa bojkot nadmiaru zakupów.
Tak pytam
4 lata temu
Po co tu wlazicie i karmicie reklamowego trolla, ktory zeruje na waszych klikach poprzez tworzenie chwytliwych naglowkow i kretynskich tekstow?.
HYde#
4 lata temu
Jak widać z newsa o piwie -sponsorem artykułu są (prawdopodobnie) producenci wódki. I tegoż wpisu.
Kucharz
4 lata temu
"domowe przetwory" i zdjęcie konserwy. Oj Redaktorku trzeba chyba Ci pokazać jak wyglądają domowe przetwory? "Bo Gimby nie znajo"
obserwator
4 lata temu
Redaktor który pisze takie brednie ,jad kiełbasiany w domowych przetworach chyba na głowe upadł
pawel
4 lata temu
na coś muszę umrzeć - prawda panie dochtorze ?