bCzBxtCI
bCzBxtCM
bCzBxtCQ
programy
kategorie
bCzBxtCJ

Niebezpieczne domowe przetwory. Uważaj na jad kiełbasiany

Sycząca przy otwieraniu puszka konserw lub z widocznymi pęcherzykami gazu może być śmiertelnie niebezpieczna. W popularnych przetworach, wekach i konserwach może bowiem znajdować się toksyna botulinowa - jad kiełbasiany. To jedna z najsilniejszych trucizn. Zatrucie może doprowadzić do paraliżu mięśni. Za jego powstanie odpowiadają rozwijające się bakterie w źle zakonserwowanych słoikach, puszkach. Bakterie C. botulinum występują naturalnie m.in. w glebie i miodzie. W naszym organizmie nie są w stanie wytworzyć toksyn. Laseczki jadu kiełbasianego mogą być niebezpieczne u niemowląt, u których dopiero rozwija się układ odpornościowy. Warto uważać na domowe weki, przetwory mięsa i jarzyn, których jakości pasteryzacji nie jesteśmy pewni.
144 reakcje
20
53
71
Podziel się
Komentarze (71)
21-05-2020
CesioPiwa już się nie napije z puszki bo każdą jak otwierałem to tak strasznie syczała na mnie jakby chciała mnie ukąsić.
zobacz więcej komentarzy (71)

Programy Wirtualnej Polski

bCzBxtCV
Napisz komentarz
21-05-2020

CesioPiwa już się nie napije z puszki bo każdą jak otwierałem to tak strasznie syczała na mnie jakby chciała mnie ukąsić.

21-05-2020

antysystemDomowe mogą być zatrute a ze sklepu już nie bo tam czysta chemia.

21-05-2020

sdfdja chyba umrę od czytania tych głupot na poziomie gimbazy

bCzBxtDn
Rozwiń komentarze (46)
bCzBxtDH
bCzBxtCO
bCzBxtDO
bCzBxtDP