programy
kategorie

Niebezpieczne tłuszcze trans

Tłuszcze trans to utwardzone oleje roślinne. Są wyjątkowo szkodliwe dla zdrowia. Bardzo często obecne są w chipsach, fast foodach czy sosach. A także w budyniach i ciastach w proszku, czekoladach, lodach i sosach. Przyczyniają się do podwyższenia złego cholesterolu we krwi, a w konsekwencji zwiększają ryzyko zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe.

512 reakcji
226
124
162
Podziel się
Komentarze (162)
14-01-2021
tankIlość chemii w żywności sprzedawanej w Polsce, przekracza o 1300%, unijne normy.
zobacz więcej komentarzy (162)

Programy Wirtualnej Polski

KOMENTARZE
(162)
tank
3 lata temu
Ilość chemii w żywności sprzedawanej w Polsce, przekracza o 1300%, unijne normy.
pytek
3 lata temu
jak żyję tak margaryna była w użyciu i było dobrze teraz ,nagle szkodliwa.A skoro szkodliwa to po jakiego .... ją produkujecie i sprzedajecie.Narkotyki też są szkodliwe ale ich w sklepach nie ma , więc ?
aka
3 lata temu
Jak szkodliwa to trzeba ją opodatkować jak napoje słodzone. Będziemy zdrowsi i rząd też.
alessandro
3 lata temu
Kiedyś wmawiali nam, że masło to jest trucizna. To było przed wprowadzeniem na polski rynek rożnego rodzaju "margarynek".
Neo
3 lata temu
A ja pamiętam że wszystko kiedyś inaczej smakowało za komuny masło miało zupełnie inny smak, napoje były inne w smaku, czekolada słodycze to było zupełnie co innego alkohol też był inny , żywność była inna .A teraz to sama chemia ,aby tylko zarobić .
Najnowsze komentarze (162)
xfgh
3 lata temu
Bo u nas sanepid zamiast badać żywność wodę i powietrze promuje od zawsze szczepionki, szczególnie te kontrowersyjne jak na grypę czy koronawirusa.
Zbigniew
3 lata temu
Wolę produkty pochodzenia roślinnego jak np. margaryna. Ma same zalety, bo obniża cholesterol, poprawia prace układu krążenia i serca. Mowa tu oczywiście o margarynach z górnej półki, bo te właśnie kupuję. Jedzenie masła prowadzi do sklerozy, miażdżycy i otyłości.
dasfas
3 lata temu
skoro są szkodliwe to dlaczego są dopuszczone do stosowania ?
zibi
3 lata temu
zobaczcie swklad lodow koral a kolejki po nich stoja
Jaco
3 lata temu
Bo to polska właśnie :) :) :). Nie na darmo tak się tu wszystkie nieudaczniki pchają do władzy, komu na duszy leży dobro kraju i obywateli jak lepiej ustawić siebie i kolesiostwo. A jakim kosztem to już nieistotne. Jesteśmy śmietnikiem zachodu bo tak po 89 roku rządzą co jedni to lepsi. Ale aby własna kabza się zgadzała.
zcx
3 lata temu
Zdrowa żywność produkowana w Polsce skończyła się w połowie lat 90, bo tu nie ma żadnych norm.
Polak
3 lata temu
A co to Adamowi Małyszowi zabrakło nagle pieniędzy, że nachalnie reklamuje jakąś żywność - wstyd!
pawel
3 lata temu
a więcej jest zatruć margaryną, czy lekarstwami panie dochtorze ?
BARBARA
3 lata temu
INFORMACJE SPOŁECZEŃSTWU SĄ NIE PODAWANE I GŁUPOTA SZALEJE TE CIASTECZKA RAMY , MASŁO ROŚLINNE ITP TO ZBRODNIA NARESZCIE ZACZNIJCIE PISAĆ A NIE TRUJĄC LUDZI ROBICIE KASĘ
Pozorovatel
3 lata temu
Rządy mają znakomite narzędzie ochrony ludności przed niezdrowymi używkami. Politykę podatkową. Zamiast uganiać się za krzaczkiem konopi czy makówką w ogródku; należy wysoko opodatkować niezdrowe używki i niezdrową żywność. Uzyskane środki przeznaczyć na dotacje do ochrony zdrowia i zdrowej żywności.
Głos
3 lata temu
Bzdury, jak zwykle nagonka na żywność pochodzenia roslinnego, najpierw jedzcie bo zdrowe teraz niebezpieczne, ludzie a masło z 82% tłuszczu zwierzęcego jest takie zdrowe ?
obserwator
3 lata temu
Jeśli do maszyny leją olej ,taki czy taki ,,lepszy ,czy gorszy ,a z maszyny wyskakują kostki ,to wyobraście sobie ile jest tam chemi , Smarujcie tym mazidłem ,bo dzięki temu ja jem masło w przyzwoitej cenie .
rolnik
3 lata temu
a niech sobie każdy je co lubi . ja tylko masło bo mi smakuje . margaryny nie daje rady a i mnie zniechęca świadomość co trzeba zrobić z olejem aby zrobiła się margaryna
chris
3 lata temu
W Polsce nikt nie dba o zdrowie Polaków, normy od czasów Komuny obniżono od 10 do kilkudziesięciu razy jeżeli chodzi o jakość jedzenia, o tym nikt nie mówi.
...
Następna strona