programy
kategorie

Obiad nad morzem za 200 zł. Grycan: staram się rozumieć restauratorów

- Staram się zrozumieć restauratorów, sezon im się skrócił, do tego pandemia odcisnęła piętno — mówi Zbigniew Grycan, twórca marki "Grycan Lody od Pokoleń". Ten sezon rozpoczął się też z opóźnieniem. Zwykle nadmorskie restauracje zaczynają się zapełniać już w czasie majówki. W tym roku Polacy zaczęli na dobre wyjeżdżać nad morze dopiero w czerwcu. 193 zł za obiad dla dwóch osób, 251 zł za obiad z piwem i sokiem — jak opisywaliśmy z money.pl, coraz więcej klientów oburza się na wysokie ceny w nadmorskich restauracjach i smażalniach. Zapytany o ewentualny wzrost cen, Zbigniew Grycan podkreślił, że nie zamierza rekompensować strat podnoszeniem cen, tylko wzrostem obrotów i liczbą klientów.

Tranksrypcja:Panie Zbigniewie, ale jak już dojechaliśmy do tego tematu na...
rozwiń
Wysyłają sobie paragony, na które są obiady za kilkaset złotych, na które są gofry za kilkadziesiąt złotych.
Tak wygląda rzeczywistość robienia biznesu nad morzem?
Panie redaktorze. My mamy ceny ujednolicone wszędzie. I na przykład na deptaku w Monciaku kulka lodów kosztuje tyle samo, co kosztuje w jakimś małym centrum handlowym.
Nasza firma jest to firma już sieciowa. Tak to niektórzy nazywają, bo mamy około 150-ciu lokalizacji. Wszystko jest poukładane.
I my nie możemy sobie szafować i na różne ceny, czy różne inne jakieś w każdym punkcie metody stosować.
Także tutaj nie chciałbym komentować. Rozumiem tych restauratorów głównie, czy ludzi prowadzących tam biznes, że oni przez dwa miesiące, jeszcze obecnie skrócił im się sezon.
Ale nie chciałbym tego komentować. Rozumiem. Krótki sezon, czyli trzeba mieć wysokie marże. Panie Zbigniewie, a wy zastanawiacie się nad tym, żeby podnosić ceny? Nie.
No, bo trzeba właśnie nadrabiać straty. Bo dużo mówi się o tym, że owoce i produkty mogą drożeć.
Nie. Wychodzimy z założenia, zawsze przez tyle lat mojej działalności starałem się mieć jak najniższe ceny, umiarkowane.
Mam takie nawet powiedzonko, że małą rzeczką, ale obrotem nadrabiamy.
Nadrabiamy obrotem, staramy się większe ilości ulokować na rynku i w ten sposób sobie kompensować.
65 reakcji
10
55
0
Podziel się
Komentarze (0)

Programy Wirtualnej Polski

KOMENTARZE
(0)