Za tydzień chcemy ogłosić przede wszystkim nieco bardziej długoplanowy, w sensie kilkutygodniowy plan
odmrażania, który z jednej strony będzie wskazywał na sektory, które na konkretnych etapach będą odmrażane, a z drugiej strony daty
lub parametry, bo w niektórych miejscach to będą daty, a w niektórych parametry, które są warunkiem otwarcia
danej branży. Ale na pewno poznamy te warunki dla chociażby wesel, dla spotkań
w szerszym gronie rodzinnym, dla być może już restauracji również na świeżym powietrzu - tutaj
akurat jeszcze mówię o tym obszarze dla wydarzeń sportowych w szerszym zakresie.
Ogródki na przykład
takie restauracyjne, na świeżym powietrzu, prawda, restauracji - no oni potrzebują tego jak powietrza, pan wie, żeby jakoś przetrwać te biedne
restauracje.
Tak, oczywiście, to jest także ten okres ostatnich miesięcy dla polskiej gospodarki w
niektórych obszarach jest bardzo trudny. Bo dla całej gospodarki na szczęście jest dużo lepszy niż moglibyśmy się tego
spodziewać. Natomiast są takie sektory, które są bardzo dotknięte tym obostrzeniami i to jest właśnie w szczególności branża
restauracyjna.
Na przykład ogródki restauracyjne otwarte w maju. Myśli pan, że to jeszcze możliwe? W drugiej połowie tego miesiąca.
Myślę, że to jest wariant, który jest realny, tak. Myślę, że wariant majowy, jeżeli chodzi o możliwości otwarcia na powietrzu jest realny.
Ale cały czas będę tutaj stawiał zawsze znak zapytania, bo wszystko jest zależne od sytuacji epidemicznej.