programy
kategorie

Odważny leśnik próbuje sromotnika?

Sromotnik polskim grzybiarzom nie kojarzy się najlepiej. Większość z nich mówiąc „sromotnik” ma bowiem na myśli muchomora zielonawego lub sromotnika – bardzo trującą odmianę grzyba. Dawid Kontny z Nadleśnictwa Zamrzenica postanowił wybrać się do lasu, by spróbować sromotnika smrodliwego, lub, używając nazwy ludowej – czarciego jaja. Okazuje się bowiem, że grzyby te są jadalne. W niektórych krajach młode sromotniki smrodliwe są wyjątkowym przysmakiem i dodaje się je np. do mięs. W filmie możemy zobaczyć degustację tego grzyba. Okazuje się, że w swoim smaku przypomina… rzodkiewkę. Dla własnego bezpieczeństwa nie próbujcie powtarzać tego testu. Z wiarygodnych źródeł wiem, że osoba, która degustowała grzyba, ma się dobrze.

36 reakcji
10
15
11
Podziel się
Komentarze (11)
24-09-2020
ZgredMożna też zjeść kupę słonia tylko po co ?
zobacz więcej komentarzy (11)

Programy Wirtualnej Polski

KOMENTARZE
(11)
Zgred
4 lata temu
Można też zjeść kupę słonia tylko po co ?
jjjjjj
4 lata temu
Przeczytałam: "Zjadł komornika".
Petelski
4 lata temu
Jadłem ale tylko sam rdzeń, można zrobić także nalewkę leczniczą z czarciego jaja.
bułgarski
4 lata temu
ten gość grał w milionerach
Ja88
4 lata temu
Sromotnik bezwdtydny jest pod ścisłą Ochroną!
Najnowsze komentarze (11)
4444
3 lata temu
Nie piszcie takich głupot, bo ktoś rzeczywiści spróbuje sromotnika!
:) .
4 lata temu
mmmm galaretka
WOW
4 lata temu
I bardzo dobrze....Właśnie tak goopota się sama eliminuje...Jestem za !
Waldek
4 lata temu
Co za głupota wycinać kadr. Nie obejrzałem.
asd
4 lata temu
Naśladowcy niech zmówią trzy zdrowaśki przed degustacją
bułgarski
4 lata temu
ten gość grał w milionerach
Zgred
4 lata temu
Można też zjeść kupę słonia tylko po co ?
jjjjjj
4 lata temu
Przeczytałam: "Zjadł komornika".
Ja88
4 lata temu
Sromotnik bezwdtydny jest pod ścisłą Ochroną!
Petelski
4 lata temu
Jadłem ale tylko sam rdzeń, można zrobić także nalewkę leczniczą z czarciego jaja.
ehh...!
4 lata temu
...I czemu ma sprzyjać ta pokazówka? nieświadomych i tak nie uświadomi (brak merytoryki ze szczegółami co do gatunku i charakterystyki grzyba) !!! Zasadniczo zgłębiajmy wiedzę lecz nie koniecznie próbując na sobie co i jak smakuje i co się za chwilę ze mną stanie...GL !HF!