programy
kategorie

Owoc psianki podłużnej w kuchni

Psianka podłużna pochodzi z tropikalnej Afryki, Egiptu, Arabii i Indii. Owoc psianki podłużnej to nic innego jak bakłażan lub oberżyna. Główną zaletą bakłażanu w kuchni jest jego niska kaloryczność oraz duża zawartość błonnika pokarmowego, dzięki czemu jest składnikiem wielu diet. Bakłażan to źródło żelaza i potasu, który korzystnie wpływa na pracę serca. Żelazo zawarte w warzywie pomoże w uniknięciu anemii. Zawarte w nim flawonoidy wspomogą w walce ze złym cholesterolem. Lekarze zalecają jeść bakłażan, ponieważ zawarte w nim antocyjany wspomagają ośrodkowy układ nerwowy, co może wzmocnić nasze oczy, a nawet zapobiec zaćmie. W kuchni bakłażana możemy przyrządzić na kilka sposobów. Grillowane plasterki będą wyśmienitym dodatkiem do obiadu. Równie dobrze smakuje faszerowany i upieczony bakłażan. Przepisy na wykorzystanie oberżyny z łatwością znajdziesz w sieci.

0
0
0
Podziel się
Komentarze (0)

Programy Wirtualnej Polski

KOMENTARZE
(0)