Jak dobrać odpowiednie warzywa i owoce dla naszej diety? To proste. Dietetycy doskonale znają podział owoców i warzyw na grupy według kolorów. Według tego podziału kolor określa jakie składniki odżywcze posiadają owoce i warzywa z danej grupy. Dla przykładu owoce i warzywa z grupy czerwonej są bogate w potas, który reguluję pracę serca. Dodatkowo zawierają antocyjany oraz likopen, które wspierają organizm w walce przed starzeniem oraz nowotworami. Natomiast w grupie żółtej dominuje witamina C, która wzmacnia naczynia krwionośne. W grupie zielonej luteina odgrywa dość istotną rolę, wspierając nasze oczy. Grupa biała to zalety związków siarki, które wzmacniają naszą odporność. Ostatnia grupa fioletowa bogata jest w antyoksydanty, zwane antocyjanami korzystnie wpływają na nasz wzrok i skórę. Jakie warzywa i owoce przynależą do jakiej grupy?