Flammulina velutipes, czyli płomiennica zimowa. Dla grzybiarzy w Polsce jest grzybem bardzo pospolitym. Warto wspomnieć, że występuje nawet w Australii. Pasjonaci marynowania darów lasu docenią jego walory smakowe. Ciekawostką jest fakt, że jest ceniony również w kuchni azjatyckiej. Azjaci znają go pod nazwą enoki. Spotkać go można w lesie od października do grudnia, a nawet i marca jeśli zima była łagodna. Rośnie na martwych drzewach. I choć upodobał sobie wyjątkowo pnie topolowe i wierzbowe, to można go dostrzec na pniach innych drzew liściastych. Średnica kapelusza płomiennicy zimowej osiąga od 1 do 7 centymetrów, a cylindryczny trzon może mieć nawet 10 centymetrów wysokości. Nie zapominajmy o tym, że płomiennica zimowa może występować w atlasie grzybów pod takim nazwami jak: kółkorodek aksamitnotrzonowy, monetka aksamitna, opieńka aksamitnotrzonowa i zimówka aksamitna. Chcesz się dowiedzieć więcej, zajrzyj na rozwiń