programy
kategorie

Płomiennica zimowa. Idealny grzyb do marynowania

Flammulina velutipes, czyli płomiennica zimowa. Dla grzybiarzy w Polsce jest grzybem bardzo pospolitym. Warto wspomnieć, że występuje nawet w Australii. Pasjonaci marynowania darów lasu docenią jego walory smakowe. Ciekawostką jest fakt, że jest ceniony również w kuchni azjatyckiej. Azjaci znają go pod nazwą enoki. Spotkać go można w lesie od października do grudnia, a nawet i marca jeśli zima była łagodna. Rośnie na martwych drzewach. I choć upodobał sobie wyjątkowo pnie topolowe i wierzbowe, to można go dostrzec na pniach innych drzew liściastych. Średnica kapelusza płomiennicy zimowej osiąga od 1 do 7 centymetrów, a cylindryczny trzon może mieć nawet 10 centymetrów wysokości. Nie zapominajmy o tym, że płomiennica zimowa może występować w atlasie grzybów pod takim nazwami jak: kółkorodek aksamitnotrzonowy, monetka aksamitna, opieńka aksamitnotrzonowa i zimówka aksamitna. Chcesz się dowiedzieć więcej, zajrzyj na rozwiń

19 reakcji
12
5
2
Podziel się
Komentarze (2)
06-07-2021
KefirProponuję przypomnieć o tym w grudniu a nie w lipcu.
zobacz więcej komentarzy (2)

Programy Wirtualnej Polski

KOMENTARZE
(2)
Kefir
3 lata temu
Proponuję przypomnieć o tym w grudniu a nie w lipcu.
Też grzybiarz
3 lata temu
Szczerze mówiąc dopiero tej zimy znalazłem go w ilościach /przemysłowych/:). Zupka była pyszna. Polecam smaczny grzybek.
Najnowsze komentarze (2)
Kefir
3 lata temu
Proponuję przypomnieć o tym w grudniu a nie w lipcu.
Też grzybiarz
3 lata temu
Szczerze mówiąc dopiero tej zimy znalazłem go w ilościach /przemysłowych/:). Zupka była pyszna. Polecam smaczny grzybek.