pierwotnej kuchnie jaką poznawał człowiek od wieku który czuwał na nazywam
się Kacper Zalcman powiem to mój żywioł chce się podzielić z wami moją wiedzą bo każdy z
nas może być mistrzem grillowania mamy to w genach na
początek
Pokażę wam patent na burgera którego podam chrupiącym boczkiem grillowaną cebulą
i słodko-kwaśnym jabłkiem proste i pyszne grillowanie czas tak Burger
kto
nie lubi burgerów Ja uwielbiam dzisiaj powiem wam jak zrobić dobrego burgera jak fajnie dobrać dodatki trochę
słodkiego trochę kwaśnego Ale najważniejsze jak z grillować mięso Jakie mięso wybrać na burgera lecimy najpierw
rozpalimy grilla to jest urządzenie które mi w tym pomoże to jest komin
do rozpalania grilla Dzięki któremu już na samym początku ustawić temperaturę jaką mam w grillu jak
potrzebna
jest mi trochę niższa temperatura w grillu wtedy mogę tego mniej na przykład połowę jak
to się rozpali będę miał 160 180 stopni może 200 natomiast
ja dzisiaj potrzebuję wysokiej temperatury bo oczywiście robię burgerach tego ładnie spiec skarmelizować w wysokiej temperaturze
typie na fula biorę jedną dwie rozpałki kładę
na dolny ruszt wstawiam
komin gdzie mam dobre pół godziny na to żeby zająć się burgerem ten brykiet się rozpali sam jakie
w ogóle mięso nadaje się na burgera zacznijmy od tego po co w ogóle mielimy mięso po
to żeby twardsze elementy krowy móc łatwo pogryźć czyli
takie części na przykład łopatka udziec czy karkówka częstym błędem jest mielenie na
burgera części stepowych na przykład takich jak antrykot czy polędwica z po prostu strata pieniędzy Ja dzisiaj sobie karkówkę
i z tej kartkówki zrobię burgera Pamiętajcie że każdy mięsień ma
Oczywiście swoją zawartość tłuszczu ale
dobrym pomysłem jest do
mielenie Łoniów do tego burgera co to nam da po
pierwsze łatwiej się ten Burger będzie kleił nie
trzeba dodawać do tego jajka mąki i z takiego to jest tylko mięso i tłuszcz muszę to pokroić trochę mniejsze kawałki
żeby mi było łatwiej zmienić
dalej do
mięsa mielonego jaki do jabłka świetnie pasuje cynamon gałka muszkatołowa to jest zawsze dobry pomysł do mięsa natomiast
sól i pieprz przed
samym położeniem na grilla a
jak uformować idealnego burgera jako
formujemy kulkę trzeba ją rozpłaszczyć i ważna rzecz pamiętajcie o tym żeby na środku zrobić wgłębienie o
co chodzi o to że jak ja położę tego burgera na grill jak nie będę miał tego wgłębienia to z kształtu zrobił mi się po prostu zwykłym
jeleniach A
jak głębienie będzie tutaj to
faktycznie się ta krawędź i będzie ładnym kształtnym krążkiem Po czym poznać że brykiet jest
już rozpalony on musi być biały do samej góry proszę
przez środka tutaj chcę mieć strefę wysokiej temperatury a
w środek wkładam taką klatkę to jest żeliwo słuchajcie to jest ciężki sprzęt super oddaje ciepło tylko
uważajcie bo jak gorący spadnie wam na rękę zostanie
mam taki wzorek trzeba
go dobrze nagrzać zabieramy
się
za dodatki Najpierw
przygotuję sos na bazie chrzanu do tego jogurt do tego trochę szczypioru sól
pieprz a teraz rzeczy które będziemy za chwilę rzucać na grill jabłko szara
reneta tak
samo kroimy cebulę spokojnie cała upiecze ostatni
element jakich grilluje dzisiaj do burgera to jest boczek tak fantastyczny dodatek
do burgera taki
chrupiący boczek jeszcze
trochę oleju na
cebulę ładnie
się z karmelizuje jak będzie posmarowana tłuszczem
jabłko też no i oczywiście burger jest tam dużo łoju ale odrobina oleju nie zaszkodzi dobra
i sól pieprz na burgery na chwilę przed położeniem naród one
na
tak rozgrzanym Ruszcie naprawdę nie potrzebują dużo w wysokiej temperaturze te dwie z jednej strony jak
on odchodzi od rusztu to co jest ten moment uwaga
one
się już piekły w tej wysokiej temperaturze teraz
przesuwamy je strefę temperatury pośredniej to
się też bardzo ładnie skarmelizować kratce No
i to zrobi się dużo szybciej niż burgery więc kładziemy to dopiero w tym momencie widzicie
tak
to powinno wyglądać ładna karmelizacja to będzie pyszna zdejmujemy ten
sam ruszt jeszcze na chwilę rzucam boczek całe
plastry co też będzie szybka akcja tego już nie trzeba smarować olejem bo to jest po prostu sam tłuszcz wrzucam
ruszt kto będzie moment zrozumieć
o co chodzi sprawdzam
na dotyk Ale jesteś kolejny sygnał pojawiło się tutaj osocze co jest sygnał że ten burger jest naprawdę gotowy
zdejmujemy sól
pieprz po grillowaniu i
wkładamy na spód ląduje gruba warstwa sosu sałata
lodowa bale
No
i oczywiście Burger na
to plaster jabłka z
karmelizowana chrupiąca cebula chyba za to robimy grilla co piękne przypalenia oczywiście nie może
zabraknąć w boczku i
oczywiście łyżka keczupu na
górę każdego burgera
wierzchołek te
bukwy są wielkie więc możemy je spiąć wykałaczką
I co Wbijam się w któregoś z nikt soczysty taki zacznie się leje
po rękach coś wspaniałego polecam
tekst
polędwicy
wołowej który rozwala system Ultra wypadł polędwica
wołowa najpopularniejszy stek świata bardziej delikatny i jednocześnie najbardziej wdzięczny
można go skierować w każdym stopniu wysmażenia i będzie pyszny należy
przestrzegać kilku zasad o których ja wam za chwilę Powiem Pierwsza z nich Pamiętaj żeby wyjąć mięso z lodówki
wcześniej chodzi o to że temperatura Pokojowa to jest taka wstępna obróbka cieplna najpopularniejszą najbardziej znaną częścią
polędwicy z philem i nie od st w środę tutaj jest najpyszniejsze i najbardziej delikatne mięso błona Widzicie to to
będzie niezjadliwe Musimy to zdjąć co
dalej Przecież to w ogóle nie wygląda jak stek Zobaczcie
co ja z tym zrobię za folię i ta folia nam słuchajcie uformuj
tego steka tak że on będzie ładny i okrągły O
i to raczej wygląda to już wygląda jak stek z polędwicy który
można nazwać chwilę Minionków ważna rzecz zdejmujemy
folię czy z
tutaj nie ma za dużo tłuszczu trochę oleju zawsze się przyda ładnie
się to po prostu wszystko z piecze góra
dół teraz
uwaga zawsze się pojawia o to czy solimy czy nie Sulimy steku przed grillowaniem odpowiedź Jeżeli
za chwilę idę z tym mięsem narusz to nie jest absolutnie żaden problem ale gdybym to zrobił na rano albo dwie godziny
temu to faktycznie nad sól wyciągnie wodę a ta woda to jest soczystość tej polędwicy czyli
sól tak ale tuż przed grillowaniem pieprz Tifo
grill
jest
rozpalony na środku mam strefę temperatury bezpośredniej czy jest piekło tak naprawdę w tym miejscu
Mam też kratkę nas tektura coś takiego na tym stoku taki tatuaż i o to mi chodzi bo to jest dodatkowy
smak te z karmelizacja oczywiście termometr jeżeli chcemy zrobić steka precyzyjnie dokładnie
wiemy na jakim stopniu wysmażenia nam zależy termometr to jest odpowiedź Jeżeli
chodzi o progi temperatur w Sony takie 52
54 105l 5457
milioner 57 60 60 63 1000000
tunel powyżej 6365 to jest już welldent nie
żeby przyrząd do sprawdzania czystek już jest dobrze z pieczony jako na podróż to to znaczy że jest dobrze z pieczony o
czegoś takiego szukamy i
teraz jakoś te polędwicę mam ładnie w Przesuwam je w strefę temperatury pośredniej czyli tutaj
ten ta zewnętrzna część widzisz
jak to jest jak ma w tym momencie w środku 21 stopni jest
a tak naprawdę jeszcze chwila przed nami zanim to mięso będzie zrobione tak jak chcemy w tym czasie wrócimy
sobie dwie kukurydzę tutaj na środek zamykam grill biorę się za masło czosnek
pierwszy
dodatek do masła zielony marynowany pieprz teraz to wszystko razem Możemy
przejechać i trochę lampki o
45 stopni kukurydza na bok pamiętajcie
o tym że temperatura rośnie w trakcie odpoczywaj czy jeżeli ja chcę mieć na przykład 52 stopnie w środku to
muszę je zdjąć przy 4645 mniej więcej w tym regionie zbierzemy się dalej za masło wszystko
posiekane miski masło
do środka i
musimy dobrze to wszystko razem wygnieść tak odpoczął temperatura trochę podeszła do góry
tak w tym momencie jest taki jest krwisty 54 stopnie stek
układam go na tym maślanym
łóżeczku i z wierzchu masła
kukurydza
gorąca
bardzo
dobrze Rozpuścić masło jest
super i
jeszcze zrobi na tej sałaty o
to chodziło jak
tego tutaj przez środek No
jest tak jak miało być bo z tymi stekami to jest prosto sprawa trzeba bierze czy tylko sprawdzić mi
jest dobre mięso i
go nie zepsuć