Łazanki to danie, które kojarzy nam się głównie z okresem Bożego Narodzenia. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, żeby ten makaron z roznymi dodatkami, przyrządzić także wiosną czy latem. Jeśli chcemy pójść drogą dla ekspertów, możemy zacząć od przygotowania własnego makaronu. Wystarczą jajko, mąka i woda oraz siły podczas zagniatania. Jeśli jednak nie mamy na to czasu lub ochoty, doskonale sprawdzi się każdy makaron ze sklepu o kwadratowym kształcie. Łazanki możemy przyrządzić na słodko, z makiem, tradycyjnie, z kapustą kiszoną lub dodać do nich mięso mielone. Kluczem są tak naprawdę przyprawy, które odpowiednio podkreślą smak każdego wariantu. Do kapusty kiszonej warto dorzucić kminek, pieprz i ziele angielskie. Opcja z mielonym mięsem świetnie sprawdzić się z bazylią, oregano i passatą pomidorową. Natomiast słodkie łazanki są przepyszne z goździkami, cynamonem oraz śmietanką.