Jesień to pora, podczas której możemy dostać pyszne, dojrzałe dynie, które idealnie nadają się na placki. Ten wyjątkowy i prosty przepis zadowoli każdego, a zwłaszcza dzieci. Placuszki dyniowe można podawać zarówno na słodko, jak i na słono. Podstawa przepisu jest jednak ta sama. Do wykonania tego smakowitego dnia potrzebujemy: 350 g startej dyni, 100 g jogurtu naturalnego, 2 jajka, 2 łyżki cukru, 2 szklaki mąki pszennej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, pół łyżeczki sody i odrobinę soli. Startą dynie należy przełożyć do dużej miski. Następnie dodać jogurt i jajka. Wszystko dobrze mieszamy. Kiedy składniki się połączą, należy dosypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę. Wszystko ponownie mieszamy łyżką. Nasze ciasto na placki odstawiamy na 15 minut. W tym czasie rozgrzewamy patelnie z olejem roślinnym i zostawiamy na średnim ogniu. Ciasto smażymy z każdej strony ok. 3 minut, aż do momentu zarumienia. Nasze racuchy należy smażyć jak naleśniki, pamiętając...
rozwiń