Sezon na kurki w Polsce trwa zwykle od czerwca do października. Warto więc teraz wybrać się do lasu na ich zbieranie, zwłaszcza że pogoda w ostatnich tygodniach sprzyjała ich wzrostowi. Grzyby te lubią ciepło i piaszczystą glebę. Najczęściej znajdziemy je w lasach iglastych, gdzie ukrywać się będą pod mchem, blisko sosny i świerku. Na kurkę, inaczej pieprznika jadalnego, trafimy też przy drzewach liściastych, takich jak buk, brzoza czy dąb. Te "złote grzyby" znane są ze swojego wyjątkowego wyglądu, jednak podczas zbierania należy zachować ostrożność. Kurkę łatwo pomylić z trującą lisówką pomarańczową. Aby odróżnić te grzyby należy zwrócić uwagę na wygląd trzonka. U kurki będzie on gruby i krótki, a lisówki cienki i wysoki. Pieprznik jadalny słynie nie tylko ze smaku, ale też ze swoich wartości odżywczych. Zawiera witaminy C, D, E i H, ale też wszystkie z grupy B. Kurki są też bogate w antyoksydanty oraz polisacharydy, wzmacniające odporność. Należy pamiętać, że...
rozwiń