programy
kategorie

Sezon na kurki w polskich lasach. Te złote grzyby są nie tylko pyszne, ale też bardzo zdrowe

Sezon na kurki w Polsce trwa zwykle od czerwca do października. Warto więc teraz wybrać się do lasu na ich zbieranie, zwłaszcza że pogoda w ostatnich tygodniach sprzyjała ich wzrostowi. Grzyby te lubią ciepło i piaszczystą glebę. Najczęściej znajdziemy je w lasach iglastych, gdzie ukrywać się będą pod mchem, blisko sosny i świerku. Na kurkę, inaczej pieprznika jadalnego, trafimy też przy drzewach liściastych, takich jak buk, brzoza czy dąb. Te "złote grzyby" znane są ze swojego wyjątkowego wyglądu, jednak podczas zbierania należy zachować ostrożność. Kurkę łatwo pomylić z trującą lisówką pomarańczową. Aby odróżnić te grzyby należy zwrócić uwagę na wygląd trzonka. U kurki będzie on gruby i krótki, a lisówki cienki i wysoki. Pieprznik jadalny słynie nie tylko ze smaku, ale też ze swoich wartości odżywczych. Zawiera witaminy C, D, E i H, ale też wszystkie z grupy B. Kurki są też bogate w antyoksydanty oraz polisacharydy, wzmacniające odporność. Należy pamiętać, że...

rozwiń
22-07-2021
15 reakcji
11
2
2
Podziel się
Komentarze (2)
22-07-2021
wojute grzyby są całkowicie różne. To tak jak mylenie sromotnika z kanią. Nie wiem kto myli te grzyby. Chyba taci co Darwin im się należy.
zobacz więcej komentarzy (2)

Programy Wirtualnej Polski

KOMENTARZE
(2)
woju
3 lata temu
te grzyby są całkowicie różne. To tak jak mylenie sromotnika z kanią. Nie wiem kto myli te grzyby. Chyba taci co Darwin im się należy.
dana
3 lata temu
jak to łatwo pomylić? przecież widać, że to są dwa rózne grzyby
Najnowsze komentarze (2)
dana
3 lata temu
jak to łatwo pomylić? przecież widać, że to są dwa rózne grzyby
woju
3 lata temu
te grzyby są całkowicie różne. To tak jak mylenie sromotnika z kanią. Nie wiem kto myli te grzyby. Chyba taci co Darwin im się należy.