programy
kategorie

Sezon na śliwki. Najlepszy przepis na powidła

Powidła śliwkowe to nie tylko idealne smarowidło do kanapek. To również nadzienie pasujące do wielu ciast i przekąsek. I choć przepisów na powidła jest mnóstwo, to kluczowym składnikiem są śliwki. Te mocno dojrzałe i słodkie będą najlepsze. Przepis sam w sobie jest prosty, ale czasochłonny. Na kilogram śliwek potrzeba 3 łyżki wody oraz 150 g cukru. Jeśli owoce są wyjątkowo słodkie, wtedy ostatni składnik można pominąć. Warto wspomnieć, że ciekawą propozycją będzie dodanie cynamonu, wanilii, goździków, czy też gorzkiej czekolady. Dzięki tym dodatkom powidła będą miały wyjątkowy smak. Śliwki należy umyć i pozbawić pestek. Pokrojone na kawałki owoce dusimy w garnku na małym ogniu przez około godzinę. Niezapomniany o mieszaniu, by śliwki nie przywarły do dna. Papkę odstawiany na noc, by na drugi dzień smażyć je przez kilka godzin. Śliwkowa papka ponownie odpoczywa przez noc. Proces ten powtórzmy, aż do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji powideł. Kiedy...

rozwiń
46 reakcji
26
16
4
Podziel się
Komentarze (4)
26-08-2021
PeBe
Z tym mieszaniem się nie zgodzę. Od lat powidła robię bez ani jednego zamieszania śliwek. Wiem, ciężko to sobie wyobrazić, ale jeżeli ani razu ich nie dotkniemy ani jedna...Czytaj całość
zobacz więcej komentarzy (4)

Programy Wirtualnej Polski

KOMENTARZE
(4)
PeBe
3 lata temu
Z tym mieszaniem się nie zgodzę. Od lat powidła robię bez ani jednego zamieszania śliwek. Wiem, ciężko to sobie wyobrazić, ale jeżeli ani razu ich nie dotkniemy ani jedna sztuka nie orzywrze i się nie przypali. Spróbujcie
miłego dnia
3 lata temu
dzisiaj na bazarze różne odmiany od 2,5 - 4 zł/kg,ale czekamy na węgierki
Wiki
3 lata temu
"NiezapomniaNy o mieszaniu" - nie zapominaMy o mieszaniu. Autor/autorka i korekta śpi.
qahkbu
3 lata temu
Dobre powidła robi się bez dodatku wody i cukru.
Najnowsze komentarze (4)
PeBe
3 lata temu
Z tym mieszaniem się nie zgodzę. Od lat powidła robię bez ani jednego zamieszania śliwek. Wiem, ciężko to sobie wyobrazić, ale jeżeli ani razu ich nie dotkniemy ani jedna sztuka nie orzywrze i się nie przypali. Spróbujcie
Wiki
3 lata temu
"NiezapomniaNy o mieszaniu" - nie zapominaMy o mieszaniu. Autor/autorka i korekta śpi.
qahkbu
3 lata temu
Dobre powidła robi się bez dodatku wody i cukru.
miłego dnia
3 lata temu
dzisiaj na bazarze różne odmiany od 2,5 - 4 zł/kg,ale czekamy na węgierki