Smażenie na maśle. Nie jest tak zdrowe, jak sądziliśmy
Smażenie na maśle jest bardzo popularne w Polsce, a wiele osób uważa, że jest zdrowsze od korzystania z oleju. Jednak to nie do końca prawda obróbka termiczna na maśle wcale nie jest takim dobrym pomysłem. Przede wszystkim podczas gotowania powstają w niej toksyczne związki np. wolne rodniki. Mogą one przyspieszyć procesy starzenia się, a nawet doprowadzić do powstania nowotworów. Margaryna również nie jest dobrym zamiennikiem. Zawarte w niej tłuszcze trans wpływają bardzo negatywnie na zdrowie człowieka i są wysoce szkodliwe.
Do ścięcia jajecznicy wystarczy 50-60 stopni C. Punkt dymienia masła to ok. 150 stopni. Nigdy nie "zadymiam" masła przy jajecznicy. Autor tego czegoś chyba nie wie, jak...Czytaj całość
Do ścięcia jajecznicy wystarczy 50-60 stopni C. Punkt dymienia masła to ok. 150 stopni. Nigdy nie "zadymiam" masła przy jajecznicy. Autor tego czegoś chyba nie wie, jak regulować temperaturę i zawsze ma najwyższa.
NNN
4 lata temu
Wszystko zalezy od temperatury, jezeli smażymy na maśle jajecznicę w niskiej temperaturze to nie ma nic zdrowszego i smaczniejszego!.
stas
4 lata temu
Tym nie ,tym też nie ,to czym ? podobno na sucho też niedobrze
sedesiński
4 lata temu
Wszyscy wiedzą ,że do smażenia najlepiej jest używać olej silnikowy , najlepiej zużyty.
żaba
4 lata temu
naukowce znowu odwracają kota ogonem
Najnowsze komentarze (61)
jarkacz
4 lata temu
Na całe szczęście jednorożec przeżył. Powinien otrzymać odznaczenie.
logik
4 lata temu
ale na maśle jest smaczne,naturalne i zdrowe,nic go nie zastąpi zwłaszcza oleje z gli czy sztuczne.
Heti
4 lata temu
Najpierw były zdrowe tłuszcze zwierzęce - masło, smalec. Potem jednak były zdrowe tłuszcze roślinne - oleje, margaryny, masło roślinne, potem jednak się odmieniło.....Może ktoś się wreszcie zdecyduje co jest na prawdę zdrowe. Moim zdaniem tak do końca nie mamy już zdrowych produktów. Jak spada popyt na masło - powstaje propaganda, że masło jest zdrowe, jak nie schodzi margaryna - reklama głosi, że margaryna jest zdrowsza. A wszystkim tak na prawdę rządzi pieniądz - tu wcale nie chodzi o nasze zdrowie....
karl
4 lata temu
najlepsza na slonince
Mama
4 lata temu
lobby producentów oleju... smacznego
Irka
4 lata temu
Ok to będę smażyła na wodzie.
Galia
4 lata temu
Masło jest zdrowe o ile jest to masło oraz o ile nie jesta smażone tylko rozpuszczane.Jajecznica na mas, ale z dodatkiem pomidora bez skóry z dodatkiem szczypiorku. Masło dodaję płaską łyżkę stołową do każdej zupy oprócz rosołu. Daje taki aksamitny smak. Masło dodaję do tłuczonych ziemniaków ze świeżym koperkiem latem a na zimę suszę ten drobny koperek i dodaję suszony i tłuczę wszystko razem. Zapach w całej kuchni. Ale dla mnie najlepszy jest tłuszcz który przygotowują do okraszania wszystkiego co musi być okraszone oraz do świeżutkiego chleba. 1 kg śłoniny, 1 kg wędzonego podgardła, resztki chudych wędlin: szynka, kiełbasa szynkowa, polędwica. Wszystko mielę w maszynce na najgrubszych oczkach, najpierw słoninę i podgardle, potem wędliny.dodaję 2 łyżki stołowe przyprawy MAGGI z Winiar, pokrojony drobno czosnek, 1/2 główki oraz średnią cebulę . Jak odparuje odstawiam do wystudzenia . Zlewam najpierw sam smalec wybieram skwareczki do słoika zalewam smalcem. żeby pokryć skwareczki i to jest omasta do chleba. PYCHA :)
Llia
4 lata temu
Według mnie najzdrowsze jest masło .Klarowane jest najlepsze i najbezpieczniejsze do smażenia
polack
4 lata temu
jajecznica na oleju chyba nie ma nic obrzydliwszego
pieszczoch60
4 lata temu
To nie jest zamówienie lobby margarynowego ale zamówienie producentów oleju szczególnie rzepakowego. Wszyscy wiedzą, że stosowanie do smażenia oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia jest głupotą. Więc zostaje olej rzepakowy. Ten olej może byłby dobry, gdyby nie jeden bardzo poważny mankament. Wysuszanie rzepaku i zbóż przed zbiorem, glifosatem składnikiem różnych z nazwy herbicydów. Wtedy taki olej lub mąka stają się trucizną. Kto ciekaw niech sobie poczyta. Dotąd gdy przemysł olejowy nie wyeliminuje z produkcji zatrutego rzepaku ja osobiście nie tknę się ich produktów. Wiem również, że coraz więcej ludzi tak samo zaczyna postępować i dlatego spadająca sprzedaż oleju rzepakowego może wymusić działania chroniące konsumentów przed rolnikami upraszczającymi sobie produkcję rzepaku chemicznym suszeniem ziarna na polach, co powoduje skażenie go silną trucizną.
Polka
4 lata temu
dlaczego zwolnienie Walentynowicz z pracy jest dla niektórych bardziej ważkie od zwolnienia Wałęsy z pracy, czy to prawda, że starzy związkowcy byli za ustrojem socjalistycznym, chcieli tylko usunięcia jego wypaczeń a sam Borusewicz w czasie uchwalania 21 tez powiedział w pewnym momencie, gdy niektórzy chcieli dopisać jeszcze bardziej demokratyczne postulaty, do współautorów - a co może jeszcze dopiszecie postulat o uzyskaniu niepodległości
emerytka
4 lata temu
Bo do jajecznicy masło się rozpuszcza a nie smaży. Potem delikatnie ściąć jajka i już. Pycha
szef kuchni
4 lata temu
Smażenie samo w sobie jest nie zdrowe, nie ważne na czym. Dzisiejsze masła i margaryny to mieszanki chemiczne, lepiej przyrządzać jajka po wiedeńsku.