programy
kategorie

Smażenie na maśle. Nie jest tak zdrowe, jak sądziliśmy

Smażenie na maśle jest bardzo popularne w Polsce, a wiele osób uważa, że jest zdrowsze od korzystania z oleju. Jednak to nie do końca prawda obróbka termiczna na maśle wcale nie jest takim dobrym pomysłem. Przede wszystkim podczas gotowania powstają w niej toksyczne związki np. wolne rodniki. Mogą one przyspieszyć procesy starzenia się, a nawet doprowadzić do powstania nowotworów. Margaryna również nie jest dobrym zamiennikiem. Zawarte w niej tłuszcze trans wpływają bardzo negatywnie na zdrowie człowieka i są wysoce szkodliwe.

230 reakcji
46
123
61
Podziel się
Komentarze (61)
28-08-2020
cynik
Do ścięcia jajecznicy wystarczy 50-60 stopni C. Punkt dymienia masła to ok. 150 stopni. Nigdy nie "zadymiam" masła przy jajecznicy. Autor tego czegoś chyba nie wie, jak...Czytaj całość
zobacz więcej komentarzy (61)

Programy Wirtualnej Polski

KOMENTARZE
(61)
cynik
4 lata temu
Do ścięcia jajecznicy wystarczy 50-60 stopni C. Punkt dymienia masła to ok. 150 stopni. Nigdy nie "zadymiam" masła przy jajecznicy. Autor tego czegoś chyba nie wie, jak regulować temperaturę i zawsze ma najwyższa.
NNN
4 lata temu
Wszystko zalezy od temperatury, jezeli smażymy na maśle jajecznicę w niskiej temperaturze to nie ma nic zdrowszego i smaczniejszego!.
stas
4 lata temu
Tym nie ,tym też nie ,to czym ? podobno na sucho też niedobrze
sedesiński
4 lata temu
Wszyscy wiedzą ,że do smażenia najlepiej jest używać olej silnikowy , najlepiej zużyty.
żaba
4 lata temu
naukowce znowu odwracają kota ogonem
Najnowsze komentarze (61)
jarkacz
4 lata temu
Na całe szczęście jednorożec przeżył. Powinien otrzymać odznaczenie.
logik
4 lata temu
ale na maśle jest smaczne,naturalne i zdrowe,nic go nie zastąpi zwłaszcza oleje z gli czy sztuczne.
Heti
4 lata temu
Najpierw były zdrowe tłuszcze zwierzęce - masło, smalec. Potem jednak były zdrowe tłuszcze roślinne - oleje, margaryny, masło roślinne, potem jednak się odmieniło.....Może ktoś się wreszcie zdecyduje co jest na prawdę zdrowe. Moim zdaniem tak do końca nie mamy już zdrowych produktów. Jak spada popyt na masło - powstaje propaganda, że masło jest zdrowe, jak nie schodzi margaryna - reklama głosi, że margaryna jest zdrowsza. A wszystkim tak na prawdę rządzi pieniądz - tu wcale nie chodzi o nasze zdrowie....
karl
4 lata temu
najlepsza na slonince
Mama
4 lata temu
lobby producentów oleju... smacznego
Irka
4 lata temu
Ok to będę smażyła na wodzie.
Galia
4 lata temu
Masło jest zdrowe o ile jest to masło oraz o ile nie jesta smażone tylko rozpuszczane.Jajecznica na mas, ale z dodatkiem pomidora bez skóry z dodatkiem szczypiorku. Masło dodaję płaską łyżkę stołową do każdej zupy oprócz rosołu. Daje taki aksamitny smak. Masło dodaję do tłuczonych ziemniaków ze świeżym koperkiem latem a na zimę suszę ten drobny koperek i dodaję suszony i tłuczę wszystko razem. Zapach w całej kuchni. Ale dla mnie najlepszy jest tłuszcz który przygotowują do okraszania wszystkiego co musi być okraszone oraz do świeżutkiego chleba. 1 kg śłoniny, 1 kg wędzonego podgardła, resztki chudych wędlin: szynka, kiełbasa szynkowa, polędwica. Wszystko mielę w maszynce na najgrubszych oczkach, najpierw słoninę i podgardle, potem wędliny.dodaję 2 łyżki stołowe przyprawy MAGGI z Winiar, pokrojony drobno czosnek, 1/2 główki oraz średnią cebulę . Jak odparuje odstawiam do wystudzenia . Zlewam najpierw sam smalec wybieram skwareczki do słoika zalewam smalcem. żeby pokryć skwareczki i to jest omasta do chleba. PYCHA :)
Llia
4 lata temu
Według mnie najzdrowsze jest masło .Klarowane jest najlepsze i najbezpieczniejsze do smażenia
polack
4 lata temu
jajecznica na oleju chyba nie ma nic obrzydliwszego
pieszczoch60
4 lata temu
To nie jest zamówienie lobby margarynowego ale zamówienie producentów oleju szczególnie rzepakowego. Wszyscy wiedzą, że stosowanie do smażenia oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia jest głupotą. Więc zostaje olej rzepakowy. Ten olej może byłby dobry, gdyby nie jeden bardzo poważny mankament. Wysuszanie rzepaku i zbóż przed zbiorem, glifosatem składnikiem różnych z nazwy herbicydów. Wtedy taki olej lub mąka stają się trucizną. Kto ciekaw niech sobie poczyta. Dotąd gdy przemysł olejowy nie wyeliminuje z produkcji zatrutego rzepaku ja osobiście nie tknę się ich produktów. Wiem również, że coraz więcej ludzi tak samo zaczyna postępować i dlatego spadająca sprzedaż oleju rzepakowego może wymusić działania chroniące konsumentów przed rolnikami upraszczającymi sobie produkcję rzepaku chemicznym suszeniem ziarna na polach, co powoduje skażenie go silną trucizną.
Polka
4 lata temu
dlaczego zwolnienie Walentynowicz z pracy jest dla niektórych bardziej ważkie od zwolnienia Wałęsy z pracy, czy to prawda, że starzy związkowcy byli za ustrojem socjalistycznym, chcieli tylko usunięcia jego wypaczeń a sam Borusewicz w czasie uchwalania 21 tez powiedział w pewnym momencie, gdy niektórzy chcieli dopisać jeszcze bardziej demokratyczne postulaty, do współautorów - a co może jeszcze dopiszecie postulat o uzyskaniu niepodległości
emerytka
4 lata temu
Bo do jajecznicy masło się rozpuszcza a nie smaży. Potem delikatnie ściąć jajka i już. Pycha
szef kuchni
4 lata temu
Smażenie samo w sobie jest nie zdrowe, nie ważne na czym. Dzisiejsze masła i margaryny to mieszanki chemiczne, lepiej przyrządzać jajka po wiedeńsku.
młoda
4 lata temu
a masło klarowane ?
...
Następna strona