programy
kategorie

Śmiertelnie trujące grzyby. Do złudzenia przypominają te jadalne

Znawca grzybów zaprezentował silnie trujące grzyby, które można znaleźć w polskich lasach i na łąkach. Wskazuje szczególną uwagę na śmiertelnie trującego muchomora zielonawego (dawniej muchomora sromotnikowego), którego można pomylić z gołąbkiem zielonawym. Występuje bardzo powszechnie w Polsce. Muchomor zielonawy jest niebezpieczny z tego powodu, że ma łagodny smak i może być pomylony z wieloma innymi gatunkami grzybów. Toksyny muchomora nie ulegają zniszczeniu w procesie gotowania, marynowania lub suszenia. Pierwsze objawy zatrucia pojawiają się późno, bo dopiero po 8-16 godzinach od spożycia. Więcej informacji i ciekawostek znajdziesz na stronie Paweł i Grzyby.

60 reakcji
46
7
7
Podziel się
Komentarze (7)
09-09-2021
PolakKompletnie sromotnik nie przypomina kani!!! Tylko totalny laik może tak twierdzić
zobacz więcej komentarzy (7)

Programy Wirtualnej Polski

KOMENTARZE
(7)
Polak
3 lata temu
Kompletnie sromotnik nie przypomina kani!!! Tylko totalny laik może tak twierdzić
prof.Amanita ...
3 lata temu
wszystkie grzyby są jadalne ale niektóre tylko raz 😂
edip
3 lata temu
A po co te ciągłe zmiany nazw grzybów? I nie chodzi tylko o tego muchomora.
................
3 lata temu
kanie zbieram tylko gdy mają wyrośnięte otwarte kapelusze, wtedy nie ma możliwości pomyłki
N. T.
3 lata temu
Należy pamiętać że jednym grzybem się nie najemy ale zatruć jak najbardziej możemy. Nie jestem pewien, nie podnoszę.
Najnowsze komentarze (7)
edip
3 lata temu
A po co te ciągłe zmiany nazw grzybów? I nie chodzi tylko o tego muchomora.
Polak
3 lata temu
Kompletnie sromotnik nie przypomina kani!!! Tylko totalny laik może tak twierdzić
N. T.
3 lata temu
Należy pamiętać że jednym grzybem się nie najemy ale zatruć jak najbardziej możemy. Nie jestem pewien, nie podnoszę.
prof.Amanita ...
3 lata temu
wszystkie grzyby są jadalne ale niektóre tylko raz 😂
................
3 lata temu
kanie zbieram tylko gdy mają wyrośnięte otwarte kapelusze, wtedy nie ma możliwości pomyłki
ola
3 lata temu
zbierać tylko te które się zna. Kanie są charakterystyczne i mają zapach. Nie ma zapachu wyrzucam. Kurki też mam tylko w jednym miejscu w lesie i nigdzie indziej nie zbieram. Żadnych innych blaszkowców w lesie nie zbieram. Pieczarki mam na łące u sąsiada tylko w jednym miejscu - zbieram jak blaszki są ciemne i pachną pieczarką.
Zbyszek
3 lata temu
Ja mam taką zasadę, że nie zbieram grzybów które maja blaszki pod spodem. Omijam zatem wszelkie kanie (sowy) i im podobne.