programy
kategorie

Sól w diecie - ile można spożywać?

Instytut Żywności i Żywienia podaje dopuszczalną dawką soli dziennie, w wielu produktach znajduje się jednak sporo soli. Sprawdź, ile można spożyć soli w ciągu dnia.

05-04-2017
Tranksrypcja:Sól jest dla nas niezbędna do życia, wręcz do...
rozwiń
funkcjonowania
ponieważ jest jednym z elektrolitów
a właściwie dokładniej sód.
I tutaj pierwsza rzecz którą warto
wyjaśnić to
przelicznik sodu do soli, ponieważ
często na opakowaniach mamy napisana
zawartość soli, a czasem zawartość
sodu
i nie jest to równoważnik
jeden do jednego
bo żeby otrzymać wartość soli to wartość sodu należy pomnożyć przez 2 i pół.
Czyli sód
mnożymy dwa i pół
mamy wtedy
wartość soli czyli nie jest to równoważnik 1-1 taki
przelicznik, bo wtedy byli
w dużym błędzie. No właśnie a taka instytucja
jaką jest
Instytut Żywności i Żywienia mówi nam o 5 gramach
soli, więc
gdybyśmy
chcieli korzystać z napoi izotonicznych to musimy
tutaj dokładnie
przeliczyć ile tej soli możemy spożyć.
No i teraz znowu
czy 5 gram dla każdego to jest w sam raz?
Nie, nie jest w sam raz dla każdego.
Dla osoby która ma nadciśnienie
owszem faktycznie
to ograniczanie soli powinno wystąpić.
Ale w przypadku osoby która jest aktywna fizycznie
to już nie powinna soli tak ograniczać, ponieważ ją traci też z potem.
Taka osoba będzie spożywała tylko 5 g soli w ciągu dnia to może być za mało i pojawią się
kurcze mięśniowe czy jakieś inne
dolegliwości
drgania mięśniowe.
To nie będzie
dobry efekt, więc osoby aktywne
jak najbardziej trochę więcej soli.
Ile?
Też zmienne osobnicze dostarczasz
tego jaki jest trening czy chodzimy
z kijkami w koło bloku czy
trenujemy crossfit przez
60 minut, to będzie zmienne. Natomiast
patrzymy jak duża jest potliwość.
Im większa potliwość tym mamy
na przykład na ubraniu większe smugi
takiego białego nalotu, to jest właśnie tracona przez nas
sól którą trzeba
uzupełniać, no i teraz ktoś powie
ale ja zupełnie nie solę, nie używam soli.
No i co z tego?
Jak sól jest ukryta
ma przykład w wędzonym łososiu
który z jednej strony owszem bardzo zdrowy. Ale z drugiej
strony
właśnie te duże ilości soli
się tam pojawiają. Jak mamy sól w
pieczywie, w wędlinach.
Najprostszy
najłatwiej dostępny
konserwant.
Też w wielu produktach będzie ukryty i niekoniecznie musimy
używać tylko ta z solniczki.
Patrzymy, sprawdzamy co ile soli ma i dopiero tą dzienna
pulę sobie zliczamy i
jak jesteśmy aktywni trochę więcej, jak mamy problemy z
ciśnieniem to faktycznie
trzymamy się zaleceń
5 gramów. Latem też możemy
zwrócić naszą uwagę na zawartość soli albo też możemy
wybierać wody, które są wysokozmineralizowane, a przy okazji mają też
większą podaż
większe udziału sodu, soli w swoim składzie
więc wody wysokozmineralizowane latem na trening jak
najbardziej. W ciągu dnia może być
niskozmineralizowana czy nawet
woda źródlana.
0
0
0
Podziel się
Komentarze (0)

Programy Wirtualnej Polski

KOMENTARZE
(0)