Niedojrzałe awokado to zmora miłośników nie tylko pysznego guacamole. Pasjonaci kuchennych inspiracji z egzotycznym owocem mają kilka sposobów na to, by szybko stało się miękkie. Warto wspomnieć, ze wybór odpowiedniego owocu nie jest wcale taki łatwy. Awokado musi być nie za miękkie i nie za twarde, dzięki czemu będziemy mogli się cieszyć jego świeżością i przepysznym smakiem. Dodajmy, że główny składnik wspomnianego guacamole należy do grupy owoców, które wydzielają dużą ilość etylenu nawet po zerwaniu. Co więcej, ten właśnie gaz odpowiada za dojrzewanie owoców nie tylko awokado. Wystarczy zostawić na 3-4 dni w szczelnie zamkniętej papierowej torbie niedojrzały okaz, dzięki czemu proces dojrzewania się skróci. Ciekawostką jest fakt, że jeśli dołożysz do tej torby jabłko oraz banan to proces ten znacznie przyspieszy i owoc dojrzeje w przeciągu 1-2 dni. Pamiętajmy, że im bardziej dojrzały owoc, tym więcej gazu wydziela. Wszystko dlatego, że zarówno jabłko jak i...
rozwiń