Tarta z rabarbarem to świetny pomysł na deser. Wyjątkowe połączenie kruchego ciasta z bardzo smacznym nadzieniem to ciekawa propozycja do popołudniowej kawy czy herbaty. Sam przepis na ciasto nie jest skomplikowany, jednak wymaga odrobiny wprawy. Bazą jest najzwyklejsze kruche ciasto, które warto przygotować wcześniej, ponieważ po przygotowaniu musi pozostać ok. 30-60 minut w lodówce. Kluczem do sukcesu tarty z rabarbarem jest nadzienie. By je przygotować, będziesz potrzebować kilogram rabarbaru i jedną pomarańczę. Nie można zapomnieć o cukrze, cynamonie i odrobinie dżemu pomarańczowego. Pokrojony w kostkę rabarbar wraz z sokiem z pomarańczy i startą skórką oraz resztą składników lądują w garnku. Od momentu zagotowania, jeszcze 5-7 minut nadzienie pozostaje na wolnym ogniu. Po odcedzeniu rabarbaru z reszty nadzienia należy przygotować syrop. Na wcześniej przygotowane ciasto ląduje przepyszne nadzienie tzn. rabarbar zanurzony w syropie. Tartę pieczemy w...
rozwiń