programy
kategorie

Szkodliwa rtęć w tuńczyku z puszki. Sprawdź, ile możesz go zjeść

Szkodliwa rtęć w tuńczyku z puszki. Z pewnością o tym nie wiedziałeś, że puszkowana ryba jest jednym z najbardziej znanych źródeł rtęci. Dzieje się tak, ponieważ ten szkodliwy pierwiastek z łatwością dostaje się do układu pokarmowego dużej ryby, jaką jest tuńczyk. Warto wspomnieć, że dwa główne poławiane gatunki to tuńczyk biały i bonito. Pierwszy z nich osiąga wagę do 60 kg, a drugi do 30 kg. Istotnym problemem jest właśnie rozmiar ryby. Im większa tym stężenie rtęci w jej organizmie będzie większe. Może być nawet do 10 tys. razy wyższe niż stężenie tego szkodliwego pierwiastka w naturalnym środowisku ryby. Nadmiar rtęci w organizmie człowieka jest szkodliwy. Zakłócona może zostać praca mózgu oraz układu nerwowego. Wyjątkowo narażone na rtęć są małe dzieci i kobiety w ciąży. Niepełnosprawność intelektualna, porażenie mózgowe to tylko niektóre skutki wpływu pierwiastka na organizm niemowlęcia czy płodu. Zgodnie z zaleceniami Agencji Żywności i Leków dotyczących...

rozwiń
99 reakcji
14
33
52
Podziel się
Komentarze (52)
25-03-2021
szklaszJa już od dawna kupuję puszki tuńczyka, odzyskuję z nich rtęć i robię laboratoryjne termometry. Świetny biznes.
zobacz więcej komentarzy (52)

Programy Wirtualnej Polski

KOMENTARZE
(52)
szklasz
3 lata temu
Ja już od dawna kupuję puszki tuńczyka, odzyskuję z nich rtęć i robię laboratoryjne termometry. Świetny biznes.
antybloger
3 lata temu
a jak tuńczyk sprzedawany jest w słoikach? pod względem logicznym ten artykuł jest napisany tragicznie.
Lukier
3 lata temu
jak biały i bonito? A ja napiszę, że ten artykuł jest czarny i dire bugie. Tak ciężko jest napisać po polsku? Redaktorzy "pożal się boże".
lol
3 lata temu
nie no lepiej wciagnać łososia hodowlanego karmionego pasza...
coś nie tak
3 lata temu
Nie rozumiem ... czyli puszka nie jest naturalnym środowiskiem tuńczyka ? (Super scoop) i jakby tego tuńczyka jeść w sushi jak jeszcze pływa to jego stężenie rtęci będzie 10 tysięcy razy mniejsze ???
Najnowsze komentarze (52)
wel
3 lata temu
Nie jeść, bo trucizny , nie pić, bo trucizny ,nie oddychać, bo smog .Żyć zdrowo !!
jednym
3 lata temu
nie nalezy jesc niczego bo wszystko jest niezdrowe.
pis-men
3 lata temu
wszystko jest zatrute skażone z konserwantami warzywa sam nawóz to CO JEŚĆ kto to pozwala sprzedawac
mkk
3 lata temu
Co, producenci konserw z makrelą zapłacili ???
FREEMANN
3 lata temu
A gdzie sanepid?Proszę złożyć zawiadomienie do prokuratury,,,
wrrrr
3 lata temu
to nikt tego nie bada? po co sanepid i inne służby?
KRZYSZTOF
3 lata temu
ten NARÓD JEST CHORY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Berni
3 lata temu
Napiszcie lepiej co można bezpiecznie jeść, co jedzą politycy. Pewnie dziczyznę, bo piszą na różnych tablicach, żeby nie karmić zwierząt leśnych jedzeniem z supermarketów.
zwykły2
3 lata temu
puszka puszce nierówna. od pewnego czasu ludzie nauczyli się podawać masę w gramach.
Jano
3 lata temu
Uwielbiam tuńczyka z puszki rtęć jest ciężka i nigdy nie mam zaparć bo jak zjem tuńczyka z puszki i czytam taki durnowaty artykuł to mnie zaraz do kibla goni
CzłowiekMyślą...
3 lata temu
Najlepiej nic nie jedzcie i umrzyjcie z głodu!
edyk
3 lata temu
To prawda.W szczepionkach jest rtęć,i stąd autyzm u dzieci.
ohio
3 lata temu
Rtęć jest ciężka i płynna co powoduje, że nie zalega w przewodzie pokarmowym jak reszta ryby. Szybciej przelatuje przez kiszki. Brak zaparć. Samo zdrowie.
apik
3 lata temu
a można napisać troche inny tytuł tej informacji..... doprawdy teksty-szablony są rażące, nudne i pokazują, że tak naprade to swoich odbiorców (czytelników) nie szanujecie. "Na potęgę" przeginacie kunszt dziennikarski