programy
kategorie

To nie jest wędlina. Czytaj etykietę, zanim ją kupisz

Mięso w składzie wędliny odgrywa kluczową rolę, ale prócz mięsa, są też substancje dodatkowe, których czasem jest zbyt dużo. Nie polecamy wędlin mięsopodobnych, czyli takich, w których jest mniej niż 50 proc. mięsa w składzie. Dodatki takie jak białko sojowe, błonnik i skrobia roślinna mają zdolność wchłaniania do 4 litrów wody, co wiąże się z niską jakością danej wędliny. Natomiast karageny, gumy roślinne na etykiecie od razu wskazują, iż wędlina ma dużą zawartość solanki. Z pewnością w wędlinie znajdziemy również substancje konserwujące E249, E250, E251, E252. Mowa tu o azotanach i azotynach, które spożywane w zbyt dużych ilościach mogą być rakotwórcze. Niestety nie tylko one mogą narobić szkody naszemu orgiazmowi, będąc w nadmiarze w codziennej diecie. Warto zwrócić uwagę na glutaminian sodu, czyli E621 oraz chlorek sodu. Pierwszy w nadmiarze wywołuje zawroty głowy i potliwość natomiast drugi zwiększ ryzyko nadciśnienia tętniczego. Co zatem zrobić, by...

rozwiń
0
0
3
Podziel się
Komentarze (3)
28-08-2020
DronCzy oskarżony przyznaje się, że do pasztetowej oprócz mięsa dodawał papier toaletowy? Nie przyznaję się Wysoki Sądzie. W ogóle nie dawałem mięsa.
zobacz więcej komentarzy (3)

Programy Wirtualnej Polski

KOMENTARZE
(3)
Dron
4 lata temu
Czy oskarżony przyznaje się, że do pasztetowej oprócz mięsa dodawał papier toaletowy? Nie przyznaję się Wysoki Sądzie. W ogóle nie dawałem mięsa.
Emil
4 lata temu
Do wszystkich wędlin tych za 20 i tych za 40 lądują chemie z kilograma robią dwa a w kiełbasach typowo grillowych tych tanich to niema wogule tylko to co mechaniczne oddzielone a skąd wiem, pracuje w zakładach mięsnych ale nienapisze w których
bipi
4 lata temu
Tylko własna produkcja ,zadymianie za garażem,smak bez konkurencyjny taki jak u mojego dziadka, pradziadka
Najnowsze komentarze (3)
bipi
4 lata temu
Tylko własna produkcja ,zadymianie za garażem,smak bez konkurencyjny taki jak u mojego dziadka, pradziadka
Emil
4 lata temu
Do wszystkich wędlin tych za 20 i tych za 40 lądują chemie z kilograma robią dwa a w kiełbasach typowo grillowych tych tanich to niema wogule tylko to co mechaniczne oddzielone a skąd wiem, pracuje w zakładach mięsnych ale nienapisze w których
Dron
4 lata temu
Czy oskarżony przyznaje się, że do pasztetowej oprócz mięsa dodawał papier toaletowy? Nie przyznaję się Wysoki Sądzie. W ogóle nie dawałem mięsa.