programy
kategorie

Tort naleśnikowy

Przepyszne naleśniki mogą być bazą dla wyjątkowego tortu. Składniki na naleśniki: 250 ml mleka, 6 łyżek mąki, 2 łyżki drobnego cukru, 2 łyżki kakao, pół tabliczki czekolady deserowej, 1 jajko, 1 łyżka roztopionego masła. Składniki na krem: 250 ml kremówki, 4 duże łyżki Nutelli, 3 łyżki serka mascarpone. Składniki na polewę: 50 g masła w temperaturze pokojowej, 200 gorzkiej czekolady, 4-5 łyżek kremówki. Utrzyj jajka z cukrem na gładką masę. Dodaj mąkę, kakao, masło i zmiksuj. Wystudzoną czekoladę po rozpuszczeniu, wlej do ciasta i wymieszaj. Śmietankę ubij na puszystą masą, połącz z serkiem mascarpone i Nutellą, tak by powstał gładki krem. Usmażone i przestudzone naleśniki posmaruj równomiernie masą, układając jeden na drugim. Następnie w rondelku rozpuść masło, dodaj połamaną czekoladę i wlej śmietankę. Podgrzewaj, cały czas mieszając. Na powstałą konstrukcję tortu wylej zdjętą z ognia polewę. Tak przygotowany tort wstaw na 2 godziny do lodówki. Przed podaniem...

rozwiń
3 reakcje
0
3
0
Podziel się
Komentarze (0)

Programy Wirtualnej Polski

KOMENTARZE
(0)