Tradycyjna mizeria. Zobacz, jak urozmaicić jej smak
Tradycyjna mizeria to surówka z zielonych ogórków z dodatkiem cebuli, śmietany lub jogurtu naturalnego, łyżki soku z cytryny, odrobiny posiekanego kopru, soli i pieprzu oraz opcjonalnie octu. Z tą klasyczną surówką możesz odrobinę poeksperymentować dodając pomidory, cukier, olej zamiast śmietany, szczypiorek, miętę, natkę pietruszki oraz rzodkiewkę. Warto próbować modyfikacji przepisu każdorazowo z innymi dodatkami. Pamiętajmy, że ogórki należy obierać od jaśniejszej strony do ciemniejszej. Unikniemy wtedy gorzkiego smaku. Umyte, obrane i pokrojone w talarki ogórki doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy łyżkę soku z cytryny, odrobinę posiekanego kopru i dodatki np. rzodkiewkę pokrojoną w plasterki i połączoną ze szczypiorkiem. Wszystkie składniki mieszamy ze śmietaną i podajemy do obiadu.
możemy dodać co tam mamy pod ręką - por, seler, marchew albo nawet ziemniaki z poprzedniego dnia - jak eksperymetować to eksperymentować
dietetyk
3 lata temu
od kiedy miesza się pomidor z ogórkiem? ;) trochę to nie trafione.
ola
3 lata temu
nie miesza sie ogorkow z pomidorami nigdyyyyyyyyyyyyyyyyyyy
Ja...
3 lata temu
Co to za bzdury?
Prawdziwa mizeria to surówka z zielonych ogórków z dodatkiem soli, pieprzu, octu spirytusowego oraz śmietany. Ewentualnie można posiekany koper i odrobinę cukru.
Wszystkie inne dodatki powodują, że przestaje być mizerią a staje się inną surówką.
kuchareczka
3 lata temu
To mamy zrobić mizerie czy sałatke z róznych skłądników?? Poza tym obieranie z jasniejszej strony nie ma nic do gorzkiego smaku he he he!! Gorzki smak to zła uprawa. Ale wystarczy pokrojone ogórki posypać sola i zostawić przyciśnięte np.w misce talerzem i potem odlać i lekko odcisnąć z wody. Ja zawsze tak robię, bez względu czy jest gorycz, czy jej nie ma.
Najnowsze komentarze (21)
zibi
3 lata temu
Pomidor i zielony ogórek na jednym talerzu z wszystkimi dodatkami to kulinarna pomyłka .Nigdy pomidor i ogórek razem.
dana
3 lata temu
co za brednie z tym mieszaniem pomidorów i ogórków, zawsze tak robię i jest pyszne.
sagittarius
3 lata temu
"mizeria będzie twoim hitem" - ale ja nie znam żadnej piosenki o mizerii :( Znam tylko jedną o ogórku: "Ogórek, ogórek ogórek, zielony ma garniturek..."
TOP 100
3 lata temu
ciekawe z tym obieraniem spróbuję
Komar
3 lata temu
Co wy wymyślacie o tym zakazie łączenia pomidorów z ogórkami! W Bułgarii taka mieszanka (plus papryka i cebula) to podstawa surówek!
Powiem co wie...
3 lata temu
W życiu nie jadłem mizerii z ogórków z cebulą.Ze szczypiorkiem owszem, ale najlepsza jest z koperkiem, śmietaną, odrobiną cukru i octu i oczywiście sól i pieprz. A poza tym , jak się nie podpisuje swoich wypocin, to można wypocić każdą głupotę.
ogóreczek
3 lata temu
Ogórek jak jest gorzki to choćby go obierać nie wiem jak to i tak będzie gorzki. To efekt podłoża na którym rośnie a nie obierania. Tak się potocznie uważa, ale to nie ma nic do rzeczy.
Seniorka
3 lata temu
A spróbujcie z majonezem nie duza ilościa też pyszne
bea
3 lata temu
Ja zawszę trę ogórki na tarce o grubych oczkach, nie na plasterki i dodaję wyłącznie sól, pieprz i śmietanę. Moim osobistym wynalazkiem jest taka właśnie mizeria zmieszana z ziemniakami puree i to ciepłymi. To całkiem smaczne. Polecam.
dana pl.
3 lata temu
ogórki są gorzkie bo mają mało wody , trzeba często podlewać na dzialce
kuchareczka
3 lata temu
To mamy zrobić mizerie czy sałatke z róznych skłądników?? Poza tym obieranie z jasniejszej strony nie ma nic do gorzkiego smaku he he he!! Gorzki smak to zła uprawa. Ale wystarczy pokrojone ogórki posypać sola i zostawić przyciśnięte np.w misce talerzem i potem odlać i lekko odcisnąć z wody. Ja zawsze tak robię, bez względu czy jest gorycz, czy jej nie ma.
all
3 lata temu
Gorycz ogórka nie zależy od kierunku obierania skórki, to zależy od genów rośliny. Odmiany sałatkowe, długie, nie mają w ogóle goryczki, można je jeść ze skórą.
ola
3 lata temu
Dlaczego ogórki należy obierać od jaśniejszej strony do ciemniejszej skoro i tak całego za chwile pokroje ,
eliza
3 lata temu
dzisiaj robiłam kotlety mielone,i do tego młode ziemniaki, mizeria z ogórków dodałam pomidory śmietanę i obiadek pyszny był mąż syn i ja bardzo lubimy takie treściwe obiady,a na kolację będą naleśniki z serem, a jutro na obiad frytki i kotlety schabowe i surówka z kiszonej kapusty