programy
kategorie

Tradycyjne polskie dania na wigilię. Gospodyni zdradza sekret zapomnianego dania

Chyba każdy jest w stanie wymienić co najmniej kilka tradycyjnych dań na wigilię. W wielu rejonach Polski taki stół wygląda jednak nieco inaczej, gdyż każdy ma swoje specjały kulinarne, z których słynie. Zapewne takie potrawy jak moskole, śliszki czy makiełki, mogą dla niejednej osoby brzmieć egzotycznie, lecz są to znane i lubiane potrawy na Podlasiu, Podhalu czy Wielkopolsce. Oczywiście na stole wigilijnym musi też być miejsce na zupę. O nieco zapomnianym już u nas daniu, ale jakże smacznym i niezwykłym, opowiada Maria Chrapek, członkini Koła Gospodyń Wiejskich w Jurkowicach.

0
0
9
Podziel się
Komentarze (9)
21-12-2021
Zygi z Legnicy To, że górale są chutrzy i pamiętliwi to, nie trzeba nikogo przekonywać 😉
zobacz więcej komentarzy (9)

Programy Wirtualnej Polski

KOMENTARZE
(9)
Zygi z Legnic...
3 lata temu
To, że górale są chutrzy i pamiętliwi to, nie trzeba nikogo przekonywać 😉
Dominik
3 lata temu
Góral to chytra rasa, jedzą tylko to co najtańsze nawet jeżeli nie całkiem dobre.
olka
3 lata temu
miałam to nieszczęście być jesienią w Rabce,to czym nas karmiono żadne słowa nie oddadzą,a górale strasznie chamowaci!!!!
Mmonral
3 lata temu
Któraś z Pan pisala o kislu owsianym ,znam to danie doskonale ponieważ jadlam to jako dziecko .W Wigilię jedlismy ze słodką wodą makowa,nikt nie znal bakalii bo nie bylo na nie stać,smakował wybornie i był bardzo zdrowy ,natomiast po swietach jadlo się go na cieplo ze skwarkami i był doskonały,Kisiel to byla potrawa którą sie robiło wcześniej,ponieważ trzeba go bylo zakisić ,był to dosyć dlugi proces,nie znam dokladnie przepisu i bardzo żałuję,owies woziło się do młyna zeby zmielic na mąkę.Robila te potrawę doskonale P.Baranowska ,,pokój jej duszy ,,i rozdawala sasiadom.
Ulęcja
3 lata temu
Trochę za późno
Najnowsze komentarze (9)
Ulęcja
3 lata temu
Trochę za późno
Mama
3 lata temu
Krewetka ogarnij się i nie pisz bzdur .I jak już o Kim to Pan.
Mmonral
3 lata temu
Któraś z Pan pisala o kislu owsianym ,znam to danie doskonale ponieważ jadlam to jako dziecko .W Wigilię jedlismy ze słodką wodą makowa,nikt nie znal bakalii bo nie bylo na nie stać,smakował wybornie i był bardzo zdrowy ,natomiast po swietach jadlo się go na cieplo ze skwarkami i był doskonały,Kisiel to byla potrawa którą sie robiło wcześniej,ponieważ trzeba go bylo zakisić ,był to dosyć dlugi proces,nie znam dokladnie przepisu i bardzo żałuję,owies woziło się do młyna zeby zmielic na mąkę.Robila te potrawę doskonale P.Baranowska ,,pokój jej duszy ,,i rozdawala sasiadom.
Zygi z Legnic...
3 lata temu
To, że górale są chutrzy i pamiętliwi to, nie trzeba nikogo przekonywać 😉
Allana
3 lata temu
Na podlasiu na wigilję w moim domu był kisiel z płatków owsianych ,jadło się go z kompotem z suszu ,a w święta smażyło się go na swojskiej kiełbasie z cebulką ,było to dość tłuste ,ale wyśmienite danie do wódeczki.Może ktoś zna takie danie?
olka
3 lata temu
miałam to nieszczęście być jesienią w Rabce,to czym nas karmiono żadne słowa nie oddadzą,a górale strasznie chamowaci!!!!
Globetrotuar
3 lata temu
jak sie już górale zajadaja to to m usi być wyjatkowe g
Dominik
3 lata temu
Góral to chytra rasa, jedzą tylko to co najtańsze nawet jeżeli nie całkiem dobre.
Krewetka
3 lata temu
Z Podhala nie może pochodzić nic dobrego. Stamtąd pochodzi Duda.