programy
kategorie

"Tradycyjnie Pyszne" z Natalią Paździor: przepis na kasztankowe miseczki

W nowym odcinku naszego apetycznego programu kulinarnego, Tradycyjnie Pyszne, Natalia Paździor pokazała przepis na słodkie kasztankowe miseczki. W przepisie wykorzystała same dobre składniki, w tym najlepszej jakości praliny i czekolady.
Tranksrypcja:Cześć. Nazywam się Natalia Paździor....
rozwiń
Dzisiaj postanowiłam przygotować dla was coś zaskakującego.
Będzie słodko i wybuchowo.
Dosłownie wybuchowo,
a bohaterami dzisiejszego odcinka będą kasztankowe miseczki.
Zapraszam.
Składniki których potrzebujemy to:
czekolada gorzka, klasyczna 70% od Wedla,
truskawki, pomarańcza, a właściwie
skórka z pomarańczy,
mascarpone, czekolada kasztanki.
Uwaga, uwaga, uwaga! Tajemniczy składnik: balon.
Zaczynamy od przygotowania kąpieli wodnej.
W sklepach znajdziecie mnóstwo czekolad, czekoladek. Jak tu się zdecydować?
Wystarczy przeczytać skład: prosty, bez nieznanych składników, sztucznych barwników i aromatów oraz
dziwnie brzmiących nazw.
Czekolada już rozpuszczona. Pora na najlepsze,
czyli zamaczanie balonów w czekoladzie.
Wielkość miseczek jest zależna od wielkości balonów.
Im większe balony napompujemy, tym większe będą miseczki.
Ale najpierw musimy zrobić podstawki do naszych miseczek.
Czekoladowe balony lądują w zamrażarce na 20,
maks 30 minut.
To czas na przygotowanie pysznej zawartości naszych kasztankowych miseczek.
Rzadko używam określenia czekolada z nadzieniem.
Lepiej pasuje tutaj czekolada z niespodzianką.
I właśnie ta niespodzianka świetnie podkreśli smak naszego aksamitnego serka mascarpone.
Aromat skórki z pomarańczy idealnie współgra z serkiem, jak i czekoladą,
a zatem zabieram się do ścierania moją super tarczką do zadań specjalnych.
Zawartość gotowa,
ale co z naszymi miseczkami? Zobaczmy, co dzieje się w zamrażarce.
Tadam! Nasz deser jest już gotowy.
Tylko pamiętajcie o usunięciu resztek balona ze środka. Tak jak obiecałam miało być wybuchowo i było,
ale ta wybuchowość dotyczy również smaku. Kasztankowe miseczki są przepyszne.
Spróbujcie sami.
2 reakcje
2
0
Podziel się
Komentarze (0)
Napisz komentarz