Dzisiaj wyzwaniem ale nie sądzi pan że rolnictwo przemysłowe że to też
Jest ogromny w tej chwili problem bo
Nie tylko jest Energo
Chłonnym
Sektorem gospodarki ale także bardzo wysoko
Emisyjne produkujemy takie ilości mięsa a to mięso
Historię produkcji mięsa w każdym i więcej wie jak to wygląda No to się też wiąże z emisją CO2
Taki
Tego typu wiem
Obszarowe i wielkoprzemysłowe rolnictwo i produkcja mięsa rzeczywiście to jest coś co
Od czego powinniśmy Bartosz
Szybko odchodzi
Z kilku względów
Po pierwsze tak jak my
On powiedział ze względów środowisko
Absolutnie
To jest bardzo duże zdanie Czy
Czyszczenie również emisja metanu bardzo duża
Po drugie
To wcale nie jest jak się okazuje
Zdrowe bo mają z wielką hodowle wszyscy
Wszystko jedno
Jakichkolwiek zwierząt
To żeby w wielkiej fermie
Ale czy w wielkiej oborze te zwierzęta nie chorowały muszą być
Karmiony cały czas różnymi lekami które my potem zjadamy więc
Więc to wcale nie jest nic dobrego
I do takiej ilości
Zwierząt musimy wykarczować lasy żeby mieć gdzie uprawiać
Pasze dla dilera tym że to już nie tylko
Punch i Aliny
Soczystego hamburgera
Ale ogromne rzesze
Chińczyków i Hindusów
Którzy do tej pory
Wzięli mięso raz do roku
Rozsmakować się i ta zamożność
Poprzez po latach wzrostu gospodarczego pozwala im na to żeby sobie
Meta na petycję
To pokazać
I co z tym pozwala i to jest taki wzorzec
Dzisiejszej konsumpcji że właśnie ja muszę ten stek zjeść 5 razy
6 razy
W tygodniu i rzeczywiście to powoduje ten popyt narastanie
Po pierwsze niestety musimy zacząć wracać do tego jaka powinna być dieta
Ustawiać ten dietę bo to
To z tą dietą z tym jedzeniem czerwonego mięsa codziennie też się wiąże
I otyłość
Wiążą się wiele innych
W szczególności że bardziej
Siedzący tryb życia
Jesteś zmiana w ogóle diety i podejścia do do żywienia
A to jest z jednej z
Ale z drugiej strony
Są już nowe technologie
Które są w stanie wyprodukować
Mięso
Sztuczne
Wyprodukować
Substytuty tego białka
A jest to produkcja
Znacznie mniej emisyjna albo prawie w ogóle
Nie emiz
Można można z niej korzystać rzeczy w
Liście to się
A takie farmy powstają również w Polsce
Najnowszy raport
Takiego analitycznego
Kalnej
Przewiduję że w 2040 roku
60% czyli większa
Miejsca spożywanego przez ludzi będzie po
Pochodziło
Nie z hodowli albo z uprawy albo za to
Tak no właśnie no i pewnie to są te trendy Oczywiście trzeba
Pilnować i patrzeć na to żeby
Sposób produkcji
Z tego czy
Wania tego nie wiem jak nazwać
Te nowe technologie
Tego mięsa był bezpieczny dla nas i dla środowiska
Natomiast na pewno
Tmt
Technologii
Które teraz się
Pokazują rzeczywi
One są znacznie mniej inwazyjne
Dla dla sio
Może to jest kierunek