programy
kategorie

Wysoki cholesterol Polaków. Niepokojące dane naukowców

Ponad 20 mln Polaków ma zbyt wysoki poziom cholesterolu - podaje PAP Nauka. Dramatyczne dane przekazali kardiolodzy z Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego. U Polaków po 60. roku życia odsetek ze zbyt dużym poziomem cholesterolu przekracza aż 80 proc. Wraz z paleniem, cukrzycą i nadciśnieniem stanowi on główny czynnik chorób serca. Prowadzi do rozwoju m.in. miażdżycy, której skutkiem może być zawał serca. Miażdżyca może także doprowadzić do niedokrwienia kończyn i bólu nóg. Polacy wciąż nie przejmują się ryzykiem podwyższonego cholesterolu. Wszystko przez brak dolegliwości. Z badań z 2016 r. wynika, że u 62 proc. chorujących problem nie został nawet rozpoznany. Ważna jest profilaktyka - badania, dieta, dbanie o odpowiednie dawki leków i nieprzerywanie leczenia.

124 reakcje
26
47
51
Podziel się
Komentarze (51)
29-05-2020
salacary
Znowu lobby farmaceutyczno-statynowe w natarciu.Nie dość że wpuścili w kanał ludzi, stosujących statyny z rzekomo za wyskim cholesterolem w niebezpieczne powikłania, a...Czytaj całość
zobacz więcej komentarzy (51)

Programy Wirtualnej Polski

KOMENTARZE
(51)
salacary
4 lata temu
Znowu lobby farmaceutyczno-statynowe w natarciu.Nie dość że wpuścili w kanał ludzi, stosujących statyny z rzekomo za wyskim cholesterolem w niebezpieczne powikłania, a głównie głównie atrofii mięśni a w tym mięśnia sercowego, co grozi notoroczynym zawałem, to jeszcze dalej rozpowszechniają kłamstwa dotyczące rzekomo za wysokiego cholesterolu, i nachalnie grożą wręcz śmiercią,jeżeli nie bęziesz przyjmował ststyn, nb bardzo drogich i większości nie refundowanych. Czy doszliśmy już do ściany ? Chyba nie, skoro skorumpowane WHO twierdzi, że zdrowy człowiek 65+ powinien mieć cukier 90, ciśnienie 110 - 120, cholesterol maksimum 160. Tylko znajdźcie takie człowieka. Nie ma ? Bo nie bierze statyn, leków na ciśnienie, i na obniżanie cukru.I właśnie o to w tym biznesie chodzi.
bento
4 lata temu
Azotyny dodawane do wędlin powodują raka Codziennie około 300 Polaków umiera z tego powodu ale o tym cicho bo popsuloby to interesy korporacjom i koncernom ! Tluste jedzenie nie jest przyczyną miażdżycy ani nie podwyższa poziomu jakże potrzebnego cholesterolu ! Niski cholesterol to demencja alzheimer parkinson i niska odporność ! Statyny zabijaja ale o tym jakoś cicho bo to niezly biznes !
dziadekzpragi
4 lata temu
Sam sobie uważaj ja wole umrzeć szczęśliwy i najedzony . Ty jak lubisz jedz sałatę i jarmuż ! Smacznego !
Basia
4 lata temu
tooo co jeść panie redaktorze?, co jeść? Jak wszyscy rzucimy się na zieleninę to nawet trawników zabraknie do skubania.W dzisiejszych czasach nie ma zdrowej żywności.
Genowefa
4 lata temu
Cholesterol jest bardzo potrzebny dla zdrowia człowieka. To on leczy stany zapalne i zatyka zniszczenia w żyłach wywołane chorobą zapalną. Wysoki poziom świadczy że trzeba dojść przyczyn tego stanu. Statyny zmniejszają jego poziom ale nie leczą chorób więc co nam da jego zmniejszanie ? To jest najgorsze postępowanie. Statyny mają duże skutki uboczne, ale najgorsze jest to że uszkadzają mięśnie - a serce też jest mięśniem. Ale lekarz otym nie mówi.
Najnowsze komentarze (51)
xyz
3 lata temu
A w tych warzywach i owocach to dopiero trucizny co nie miara to co w ziemi to podsypią to co nad ziemią to opryskają.
pawel
4 lata temu
a jak będę jeść tylko zdrową żywność, to nie walnę w kalendarz panie dochtorze ???
myślący
4 lata temu
zamiast zachęcać do zdrowych nawyków, nie obżerania się oraz do aktywności fizycznej to co jest promowane? TABLEKA !!! i to regularnie brana. A gdzie refleksja nad zmianą życia...
OBIEKT.III
4 lata temu
Do kogo macie pretensje? Wprowdzcie i kontrolujcie uczciwie żywność na rynku i nie bierzcie w łapę od nieuczciwych producentów, to Polacy będązdrowi..
asertywe
4 lata temu
wszystkiego z umiarem trzeba jeść.Mięso tez.Niedawno zauważyłam jak bardzo popsuła się jakość owoców i warzyw.Myślicie że są zdrowe?
asertywe
4 lata temu
wszystkiego z umiarem trzeba jeść.Mięso tez.Niedawno zauważyłam jak bardzo popsuła się jakość owoców i warzyw.Myślicie że są zdrowe?
Olek77788
4 lata temu
Powiedzcie naukowcom wymienianym ,iż mają nie po kolei w głowie .Od 30 lat mam za niski poziom cholesterolu .A mimo to na skutek miaźdźycy mam wstawione by-pasy . I nadal mam badzo niski poziom cholestrerou . Co ma piernik do wiatraka
Torunianin
4 lata temu
Jeżeli chodzi o cholesterol i miażdżycę to wszystko prawda ale że informacja pochodzi z Krakowa to już gorzej absolwenci krakowskiej uczelni nie cieszą się najlepszą sławą. {chyba że opinia dotyczy wydziału prawa}
qrcack
4 lata temu
Cholesterol to mi może skoczyć :)
xxx
4 lata temu
WP jest co najmniej 20 lat do tyłu,tak jak nasi lekarze.
Logonjog
4 lata temu
Cholrsterol Naukowe klamstwo Warto przeczytac te ksiazke. A takze ksiazke Biala mafia. Oraz ksiazke.. Od lekarza do grabarza.. Polecam je kazdemu komu zalezy na zdrowiu. Biala mafia nas truje..
kris
4 lata temu
Wszystko to biznes chodzi tylko o pieniądze i bardzo duże.Każdy patrzy na swój interes lekarz też i ma nas w poważaniu.Przepisze leki takie z których też ma interes.
Jędrek
4 lata temu
Porada nie w porę, coś jak musztarda po obiedzie.
BERLINER
4 lata temu
NIEMCY - Należy jeść parówki w słojach, puszkach zalane wodą wędzoną