Na wielu produktach takich jak chleb czy warzywa i owoce często pojawia się pleśń. Zwykle bywa tak, że odcina się kawałek widocznym nalotem, a resztę produktu się spożywa. W końcu chodzi o to, aby nie marnować żywności. Czasami też po prostu nie zwraca się uwagi na fakt, że dany produkt jest już poza terminem ważności. Taka sytuacja rodzi duże zagrożenie dla zdrowia, gdyż niektóre rodzaje grzybów są bardzo szkodliwe. Przykładem jest pleśń Penicillium crustosum, która chętnie rozwija się np. na chlebie. Jest silnie toksyczna i bardzo szybko rozprzestrzenia się, mimo że widać jej zielonkawy kolor tylko na części produktu. Nie należy odkrajać takiego kawałka i spożywać resztę produktu, gdyż zarodniki pleśni z pewnością są obecne w całym produkcie, nawet jeśli nie widać ich na pierwszy rzut oka. Do najczęstszych objawów zatrucia pleśnią należą zaburzenia prawidłowej pracy układu pokarmowego, tj. zmęczenie, wymioty, biegunka, ból brzucha, ból głowy, wymioty, bóle...
rozwiń