Ten prosty przepis to najlepsza forma pieczonych ziemniaków w skandynawskim stylu. Przepis na ziemniaki Hasselback liczy kilkaset lat. Pierwszy raz podano je w szwedzkiej restauracji o tej nazwie. Wystarczą ziemniaki, tłuszcz, sól pieprz, zioła i ulubione przyprawy. Ziemniaki porządnie wyszoruj i ponacinaj cienko dookoła, nie przecinając ziemniaka w środku. Można wykorzystać do tego wykałaczkę. Ułóż je w blaszce lub innym wysmarowanym naczyniu, skrop tłuszczem i obficie przypraw. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 30 minut pieczenia. Tak przygotowane ziemniaki są samodzielną i pyszną przekąską. Można je jednak serwować z mięsami lub warzywami.
Ziemniaki piekę 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni .
Diura Adam
5 lata temu
czyli perforuj
Andrzeisko
5 lata temu
Poeksperymentuj sobie.
Olcia
5 lata temu
Najlepiej położyć ziemniak na łyżce i nacinać ostrym nożem.
a.b.c.
5 lata temu
200-220 stopni Celsjusza.
Najnowsze komentarze (7)
teresa
5 lata temu
ja mam do smażenia frytkownicę,dzisiaj na obiad rosół,a na drugie danie frytki z frytkownicy na olej, i kotlety schabowe, i oczywiście po obiedzie do kawy obowiązkowo ciasto sernik,i szarlotka
Olcia
5 lata temu
Najlepiej położyć ziemniak na łyżce i nacinać ostrym nożem.
Beka
5 lata temu
No raczej wykałaczką się tak nie da przecięć, to po co ta wykałaczka????🤔
Andrzeisko
5 lata temu
Poeksperymentuj sobie.
a.b.c.
5 lata temu
200-220 stopni Celsjusza.
sirenka
5 lata temu
Ziemniaki piekę 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni .