bEhuRRAQ
bEhuRRAU
bEhuRRAY
programy
kategorie
bEhuRRAR

Cukier krzepi, ale czy na pewno? Ile tak naprawdę go spożywamy?

Ewa Kurowska, dietetyk przedstawia, ile jest cukru w różnych produktach spożywczych, również w tych, w których nigdy byśmy się tego nie spodziewali. Zwraca uwagę na błędy, jakich dopuszczamy się podczas robienia zakupów oraz codziennych przyzwyczajeń. Jaka jest dzienna norma jego spożycia? I co zrobić, aby spożywać go w ilościach, które nie będą zagrażać naszemu zdrowiu?

19-10-2015
Tranksrypcja:-Ewa Kurowska, znana państwu, nasz ekspert, dietetyk....
rozwiń
Ewa tutaj wyczarowuje różne rzeczy, dziś
chcesz powiedzieć naszym widzom
jaka jest prawda o cukrze.
Ile jest cukru
w różnych produktach.
-Cieszę się, że tutaj takie bardzo różne produkty wylądowały
a nie tylko słodycze, bo słodycze są oczywiste.
-Tak, oczywiście, że mamy tutaj jakieś słodycze
ale to zobacz, zaczynamy od tego. Zdrowe płatki kukurydziane, pozornie zdrowe płatki kukurydziane.
Dajemy dzieciom myśląc, że nie ma w nich cukru.
A ile w nich jest cukru?
-Potrafi być nawet
w takiej porcji
około 3-4 łyżeczek.
Musimy też zwracać uwagę, czy to są zwykłe Corn Flakes
czy to są Corn Flakes
które są
na przykład obcukrzone
w takiej posypce. Wiadomo, dziecko wtedy chętniej je zje.
-Ewa, podejmujemy ten temat dlatego, że chcemy przede wszystkim
zwrócić uwagę naszych widzów ile Polacy jedzą cukru.
Jaka jest prawda? -Jedzą za dużo.
Prawdą jest, że my próbujemy obaczyć tą biedną
substancję, że to jest trucizna, że to jest zło i tak dalej. -Biała śmierć. -Gdybyśmy nie jedli jej
w takich ilościach, jak ją jemy, to ona by nam
krzywdy nie zrobiła i to jest cały problem.
WHO zaleca
10 procent dziennej energii
czyli to jest mniej więcej 5 do 6 łyżeczek cukru, w zależności jakie mamy łyżeczki.
Jedna łyżeczka to
od 4 do 6 gramów cukru.
Drugi błąd, który popełniamy to to, że niestety, ale nie czytamy etykiet.
I tak, jak mówiliśmy w zeszłym tygodniu, że
na jogurtach naturalnych jest napisane "bez cukru", kiedy tak naprawdę i tak nie może być w nich cukru
tak w przypadku produktów, gdzie byśmy się nie spodziewali, tak?
Czy spodziewaliśmy się cukru
w kromce chleba?
Czy spodziewalibyśmy się cukru w keczupie?
-W keczupie ja już bym się spodziewał.
-A co na przykład z takimi sokami, które dzieci często dostają
butelkę? -No są słodkie, są słodkie.
-Tutaj mamy akurat 250 mililitrów, ale też są takie butelki, które mają 330 i więcej
i dziecko potrafi wypić nie jedną taką butelkę
tylko potrafię wypić kilka takich butelek. A potem nie je obiadu.
-O tym musimy teraz powiedzieć
że musimy być czujni, musimy czytać.
-I też czytając etykiety nie bójmy się, jeśli ten cukier jesteś tam na samym końcu
na przykład tak? Bo on czasami musi być dodany technologicznie.
Nie będzie chrupkości
nie będzie koloru
nie będzie trwałości bez cukru.
On jest również dodawany
z przyczyn technologicznych.
Ale mówisz, że sześć łyżeczek dziennie
to jest taka norma
która jest ok.
-Tak, tylko że to nie są
przypuśćmy, nie wiem, wypije szklankę napoju, zjem takie pieczywko
zjem taki słodki serek
i jeszcze poprawię kilkoma ptasimi mleczkami, bo powiedz mi kto
poprzestaję na jednym.
-Nie da się.
-Szklanka coli słyszałem
siedem łyżeczek jest w szklance coli? -Tak.
-To poczekaj, Ewa, policzymy.
Szklanka gazowanego słodkiego napoju - około siedmiu łyżeczek. Do tego zjadamy takie dwie kromeczki białego
pieczywa - ile tam będzie cukru?
-To będzie około jednej, półtorej
łyżeczki cukru.
-Jedna kromka tak? Czy dwie? -Dwie.
-No dobra, czyli mamy osiem i pół. Następnie zjemy jogurt.
-To jest serek waniliowy i tutaj znajdziemy około 3-4 łyżeczek cukru
w zależności oczywiście od firmy.
-To już mamy 11,5 tak?
-A oprócz tego jeszcze posłodzimy herbatę albo kawę.
-Zaczynamy od kawy, ale ja na przykład słodzę jedną łyżeczkę.
Uważam, że jest ok, prawda?
-Poczekaj, dopiero jesteśmy przy śniadaniu. Napój, kanapka i serek, a jeszcze jest obiad i to na przykład kiełbasa z keczupem.
-A jeszcze na przykład koleżanka miała urodziny
i kupiła ciasto albo ciastka.
-A kufel piwa?
Ile jest cukru w piwie?
-Tam będzie około
3-4 łyżeczek, w zależności od
typu
piwa.
Są takie, które są
piwem smakowym
gdzie będzie ten cukier dodany, bo on się tam naturalnie znajduje.
Właśnie powiedzmy o tym, gdzie ten cukier znajduje się naturalnie
a gdzie jest dodawany, tak?
No bo nie damy rady usunąć całkowicie
cukru z diety. On będzie w owocach
w takim pieczywie będzie, ale będzie też w pieczywie pełnoziarnistym, tam też
te cukry są, tylko że
one występują tam
naturalnie.
Ich nie powinniśmy się pozbywać
one wnoszą też
błonnik, te produkty wnoszą też witaminy.
-A ten biały jest dosładzany sztucznie? To chcesz powiedzieć?
-Może być dodany cukier ze względu na przykład właśnie na trwałość.
-A co z miodem? Bo często ludzie mówią: nie będę jadł
cukru, bo to jest niezdrowe ale miód. -To jest to samo.
Szczególnie jeśli do gorącej herbaty włożymy łyżeczkę miodu
niszczymy wszystko, co w tym miodzie jest dobrego, ponieważ miód powyżej 60 stopni traci swoje właściwości
i zostają tylko glukoza i fruktoza
z której ten miód się składa.
-Ewa, bardzo ci dziękujemy, troszkę to był taki alert dla nas żebyśmy byli czujni.
0
0
0
Podziel się
Komentarze (0)

Programy Wirtualnej Polski

bEhuRRBd
KOMENTARZE
(0)
bEhuRRBP
bEhuRRAW
bEhuRRBW
bEhuRRBX