Matcha to tradycyjna sproszkowana zielona herbata, która zdobywa w Polsce coraz większą popularność. Z Chin do Japonii przywieźli ją buddyjscy mnisi. Od XIII wieku jest spożywana podczas tradycyjnej ceremonii picia herbaty. Matcha powstaje z liści krzewów specjalnie ocienianych matami, czym różni np. od senchy, która rośnie w pełnym słońcu. Zasłanianie krzewów powoduje że liście wytwarzają aminokwasy, dzięki którym herbata jest słodka i aromatyczna. Zebrane liście są suszone i następnie ścierane na proszek. Oprócz aminokwasów herbata jest źródłem antyoksydantów. Oczyszcza organizm, spowalnia procesy starzenia się i wspomaga układ odpornościowy. Matcha stała się bardzo popularna w Polsce. Młodzi ludzie coraz chętniej zastępuję nią kawę i napoje energetyczne. Modę na matchę postanowiła wykorzystać firma McDonald’s, która zaprosiła do współpracy rapera – Matę. Do oferty restauracji włączono sygnowany przez niego zestaw. Do potrójnego cheeseburgera i frytek można...
rozwiń