programy
kategorie

Domowe sposoby na suszenie grzybów. Zdradzamy najlepsze metody

Sposób suszenia bardzo mocno wpływa zarówno na smak, jak i wartości odżywcze grzybów. Istnieje na to wiele metod domowych, jednak nie wszystkie są najlepsze. W celu zachowania idealnego smaku grzybów suszenie najlepiej rozpocząć jak najszybciej najlepiej tego samego dnia, od razu po zebraniu. Im świeższy produkt, tym lepszy smak. Jeżeli musimy poczekać z suszeniem, grzyby należy schować do lodówki maksymalnie na 24 godziny. Wyjątkiem są tutaj kurki, na które dłuższe czekanie w chłodnym miejscu nie powinno mieć większego wpływu. Podczas przygotowania należy pamiętać o dokładnym oczyszczeniu grzybów i sprawdzeniu, czy nie są zepsute lub robaczywe. W tym celu należy przekroić kapelusze i upewnić się, że są one dobre. Przed suszeniem należy ograniczyć kontakt grzybów z wodą, która łatwo absorbują. Temperatura suszenia jest zależna od metody, jednak nie powinna nigdy przekraczać 50 stopni Celsjusza, ponieważ leśne przysmaki tracą w niej wartości odżywcze. Suszenie...

rozwiń
10-08-2021
0
0
3
Podziel się
Komentarze (3)
11-08-2021
Drobne sprostowanieWitaminę D wytwarza organizm ludzki w obecności światła słonecznego a nie grzyby. Grzybów nie suszy się w lodówce.
zobacz więcej komentarzy (3)

Programy Wirtualnej Polski

KOMENTARZE
(3)
Drobne sprost...
3 lata temu
Witaminę D wytwarza organizm ludzki w obecności światła słonecznego a nie grzyby. Grzybów nie suszy się w lodówce.
wtlga
3 lata temu
Kolejny bzdurny artykuł. W{ się takich nie wstydzi.
nba
3 lata temu
kiedyś nie mieli lodówek, a grzyby suszono na słońcu, bo tak wysuszone absorbują wit. D, której zimą jest niedostatek.
Najnowsze komentarze (3)
wtlga
3 lata temu
Kolejny bzdurny artykuł. W{ się takich nie wstydzi.
Drobne sprost...
3 lata temu
Witaminę D wytwarza organizm ludzki w obecności światła słonecznego a nie grzyby. Grzybów nie suszy się w lodówce.
nba
3 lata temu
kiedyś nie mieli lodówek, a grzyby suszono na słońcu, bo tak wysuszone absorbują wit. D, której zimą jest niedostatek.