Domowe sposoby na suszenie grzybów. Zdradzamy najlepsze metody
Sposób suszenia bardzo mocno wpływa zarówno na smak, jak i wartości odżywcze grzybów. Istnieje na to wiele metod domowych, jednak nie wszystkie są najlepsze. W celu zachowania idealnego smaku grzybów suszenie najlepiej rozpocząć jak najszybciej najlepiej tego samego dnia, od razu po zebraniu. Im świeższy produkt, tym lepszy smak. Jeżeli musimy poczekać z suszeniem, grzyby należy schować do lodówki maksymalnie na 24 godziny. Wyjątkiem są tutaj kurki, na które dłuższe czekanie w chłodnym miejscu nie powinno mieć większego wpływu. Podczas przygotowania należy pamiętać o dokładnym oczyszczeniu grzybów i sprawdzeniu, czy nie są zepsute lub robaczywe. W tym celu należy przekroić kapelusze i upewnić się, że są one dobre. Przed suszeniem należy ograniczyć kontakt grzybów z wodą, która łatwo absorbują. Temperatura suszenia jest zależna od metody, jednak nie powinna nigdy przekraczać 50 stopni Celsjusza, ponieważ leśne przysmaki tracą w niej wartości odżywcze. Suszenie...