bFGDBbbE
bFGDBbbI
bFGDBbbM
programy
kategorie
bFGDBbbF

Grzyby shiitake. Bogactwo cennych składników

Kuchnia orientalna zdobywa coraz większą popularność w Polsce. Na sklepowych półkach można bez problemu znaleźć grzyby shiitake, czyli twardnika japońskiego uprawianego w Azji od tysięcy lat. Są znane ze swoich cennych właściwości prozdrowotnych. W Japonii stosuje się go m.in. w leczeniu nowotworów, przeziębienia, chorób serca oraz otyłości. Zwalcza także infekcje pasożytnicze. Zawierają dużo potasu, selenu, żelaza, białka, błonnika i witaminy C.

34 reakcje
11
8
15
Podziel się
Komentarze (15)
21-10-2020
@@@
Zalegają na półkach???? Co dobre dla Japończyka to niekoniecznie wyjdzie na zdrowie Polakowi. Mamy swoje grzyby, bardzo smaczne i dla tych co zbierają we własnym...Czytaj całość
zobacz więcej komentarzy (15)

Programy Wirtualnej Polski

bFGDBbbR
KOMENTARZE
(15)
@@@
2 lata temu
Zalegają na półkach???? Co dobre dla Japończyka to niekoniecznie wyjdzie na zdrowie Polakowi. Mamy swoje grzyby, bardzo smaczne i dla tych co zbierają we własnym zakresie bardzo tanie:)
stary grzyb
2 lata temu
drogie i wcale nie dobre, a Wietnamczycy mieszkający w Polsce już dawno przeszli na pieczarki
gerwazy
2 lata temu
W smaku dobre ale nie lubię ich gdyż są po prostu twarde i nie nadają się do większości przepisów. Przemielone przez maszynkę jako dodatek do farszu to jedyne jak dla mnie zastosowanie. Po co zresztą płacić jak mamy przepyszne swoje gatunki w naszych lasach.
bFGDBbcj
barber
2 lata temu
Są bardzo dobre i zdrowe wole je niz pieczarki ale trudno kupic.Niektóre sieci wogóle nie sprzedaja.
Slav
2 lata temu
Wolę nasze Borowiki, Podgrzybki, Kanie czy Kurki. Rosną za darmo w lesie.
Najnowsze komentarze (15)
Django Uncha
2 lata temu
Drożyzna straszna. Można to jakoś u siebie na działce zaszczepić? Mam już boczniaki i opieńki. Rosną wspaniale i pychotka.
Szczery
2 lata temu
Jak będę chciał jeść grzyby ala drewno, to sobie nazbieram Opieńków. Kupować nie muszę. A o niebo lepsze grzyby mamy w polskich lasach :P
Slav
2 lata temu
Wolę nasze Borowiki, Podgrzybki, Kanie czy Kurki. Rosną za darmo w lesie.
jajazc
2 lata temu
Duzo grzybow mamy w Sejmie i w Senacie !!! Do jedzenia sie nie nadaja !!! Rozmnazaja sie samoistnie !! Z natury szkodza Polakom
jaanna
2 lata temu
jemy to na czym nas wychowano,żadne cudzesy nie sa lepsze tylko posmakować
mkk
2 lata temu
Szkoda komentować...
owszem
2 lata temu
...sa dobre,tylko dlaczego takie drogie?u Chinczykow kupuja je za grosze.
gerwazy
2 lata temu
W smaku dobre ale nie lubię ich gdyż są po prostu twarde i nie nadają się do większości przepisów. Przemielone przez maszynkę jako dodatek do farszu to jedyne jak dla mnie zastosowanie. Po co zresztą płacić jak mamy przepyszne swoje gatunki w naszych lasach.
bFGDBbcb
rezolut
2 lata temu
W Polsce też zbierałem lecz pisane normalnie - sitaki ale niektórzy twierdzili że są niezdrowe.
rafikzabki
2 lata temu
mamy kilkanaście jak nie kilkadziesiąt swoich gatunków grzybów jadalnych i nam tu reklamują jakieś japończyki z sufitu...to że wg średniowiecznej chińskiej i japońskiej medycyny one są dobre na wszystko to nie znaczy, że to prawda... mamy swoje prawdziwki, podgrzybki, kanie, podgrzybniczki, rydze, wronie uszy, gąski, dzikie pieczarki, opieńki, koźlarze, kurki, gołąbki, szmaciaki, przydróżki, panienki czy bzowe ucho.... i sporo innych wynalazków
barber
2 lata temu
Są bardzo dobre i zdrowe wole je niz pieczarki ale trudno kupic.Niektóre sieci wogóle nie sprzedaja.
zxc
2 lata temu
Aha... selen jest wysoce trujący ;)
stary grzyb
2 lata temu