Nie wiem co to za dietetyk udzielał informacji, ale:
Czy znasz te podstawy o tłuszczach?
Tłuszcze pełnią wiele funkcji w organizmie człowieka. Muszą być dostarczone w odpowiedniej ilości i proporcji. Najprościej mówiąc, możemy je podzielić na tłuszcze pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Jest to skoncentrowane źródło energii – 1g tłuszczu dostarcza aż 9 kcal, a dla porównania 1g białka lub węglowodanów dostarcza 4 kcal.
Według światowych (także polskich) rekomendacji energia z tłuszczu powinna pokrywać 25-40% dziennego zapotrzebowania energetycznego.
Tłuszcz spowalnia wchłanianie węglowodanów z posiłku
Tłuszcz spowalnia wchłanianie węglowodanów do krwi, dzięki temu poziom glukozy utrzymuje się na stabilnym poziomie przez pewien czas. Kiedy zjadasz same węglowodany ( sorbet), poziom cukru we krwi skacze jak szalony niczym sprinter próbujący przebiec maraton. Pamiętać należy jednak, że wzrost poziomu glikemii następuje z tego powodu nie bezpośrednio po posiłku, a w kilka godzin po nim (średnio po 4-6 h).
Tłuszcz pełni ważną rolę w produkcji hormonów
Tłuszcz odgrywa decydującą rolę w produkcji hormonów zarówno u kobiet jak i u mężczyzn. Kwasy tłuszczowe zapewniają chemiczną strukturę dla większości z nich, a odpowiednie poziomy hormonów prowadzą do uregulowania apetytu, zmniejszenia ochoty na słodkie i równego poziomu energii (bez „zjazdów”).
Tłuszcz pozwala na absorpcję ważnych witamin
Witaminy A,D,E i K należą do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Z tego względu tłuszcz jest niezbędny do ich prawidłowego wchłaniania z pożywienia do organizmu. Bez tłuszczu nie są wstanie przynieść korzyści dla organizmu.
Tłuszcz wspomaga funkcjonowanie mózgu
Tłuszcz jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i wspiera funkcjonowanie tzw. otoczek mielinowych w mózgu, które sprawiają, że Twój mózg potrafi wynieść sens z ogromu informacji, które do niego codziennie docierają. Spożywanie odpowiedniej ilości tłuszczu redukuje ryzyko upośledzenia funkcji kognitywnych i zaburzeń pamięci, które występują częściej u osób z cukrzycą. Poprawa funkcjonowania mózgu wiąże się z poprawą jakości życia, redukcją stresu i frustracji oraz pomaga w kontroli glikemii.
Tłuszcz jest sycący!
To bardzo proste – zjadasz mniej węglowodanów jeżeli połączysz je ze źródłem tłuszczu. Tłuszcz powoduje wysłanie do mózgu sygnału (za pomocą hormonu cholecystokininy) mówiącego o tym, kiedy zaprzestać jeść. To właśnie dlatego, kiedy zjadasz samo jabłko nie czujesz pełności w brzuchu, a po godzinie jesteś bardziej głodny niż wcześniej. Natomiast kiedy zjesz jabłko z orzechami twój żołądek jest pełen i poczucie sytości utrzymuje się przez kilka godzin.